Görög mitológiából a magyar konyhákig: a sokoldalú babérlevél
Görög mitológiából a magyar konyhákig: a sokoldalú babérlevél

A babér szinte alapvető fűszernek számít a magyar konyhákban, hiszen nem készülhet nélküle krumplifőzelék, gulyásleves, vadas, húsétel vagy mártás.

A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de főleg kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele értékes karakterű fűszer. A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. Hazánkban leginkább üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabadföldben lehet ültetni, termeszteni.

Felhasználását tekintve sokréstű fűszernövénynek számít: használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez.

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszerkeverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele.

Étvágyjavító, vizelethajtó, megkönnyíti az emésztést és csökkenti a puffadást, csillapítja a húgyúti fertőzéseket és a fogászati ​​fertőzéseket. Hatékony lehet, például a herpesz és az afta kezelésében is. Antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, csillapítja a torokfájás okozta fájdalmat.

A babérlevél különböző ételekben való felhasználása támogatja az emésztőrendszer működését. Növeli az étvágyat, serkenti a bélműködést.

Kevesen tudják, de babérlevélből egészséges tea is készíthető. Ennek fogyasztása számos előnnyel jár.

A legszélesebb körben ismert előnyök közül néhány: a babérlevél A-vitamin, C-vitamin, vas, kálium, kalcium és magnézium gazdag forrása.

A babérlevél étkezésbe való rendszeres bevitele szintén javítja az általános egészséget.

Hasznosnak bizonyul a migrén kezelésében. A babérlevél olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik a fehérjék lebontását és az élelmiszerek gyorsabb megemésztését, segítve ezzel az emésztési zavarok csillapítását.

(Forrás: hellovidek.hu Kép: pexels.com)

search icon