A bambusz, amely 120 évente egyszer virágzik
A bambusz, amely 120 évente egyszer virágzik

A bambusz virágzása évekbe vagy akár évtizedekbe is telhet, de a hachiku bambusz ezt a szokását mesteri szintre emelte. A növény ugyanis 120 évente egyszer, tömegesen virágzik, majd röviddel ezután elpusztul.

A bambusz Phyllostachys nigra henonis fajtája utoljára 1908-ban virágzott, így a következő eseményt nagy lelkesedéssel 2028-ra várták. 2020-ban azonban a japán botanikusok észrevették, hogy néhány példány a vártnál korábban borult virágba. Az is megdöbbentette őket, hogy virágzás után a bambuszok nem termeltek életképes magot és nem neveltek új hajtásokat, ezáltal egész bambuszerdők pusztultak el.

A következő hachiku bambuszvirágzás 2028-ban lenne esedékes, de három éve a botanikusok megdöbbentő felfedezést tettek.
A Phyllostachys nigra henonis fajta utoljára 1908-ban virágzott. Fotó: Peter Turner/Alamy
Forrás: TheGuardian

Az utolsó, 1908-as tömeges virágzás után Japánban a bambusztelepek is összeomlottak, de évekkel később valahogy mégis helyreálltak. Az, hogy a bambusz miként volt képes regenerálódni, azóta is rejtély.

Az egyik elmélet szerint a bambusz mielőtt új fás szárat hajtana ki a föld felett, újranövekszik a föld alatt – bár ez évekbe telhet és hatalmas kolóniák pusztulásával járhat. Ez azután olyan környezeti problémákhoz vezethet, mint például a talajerózió, a vadon élő állatok táplálékának elvesztése, valamint a helyi iparban használt, bambuszból készült tárgyak alapanyaghiánya.

(forrás: TheGuardian)
Kiemelt kép: Canva

search icon