Környezetbarát álom úti cél: bambuszból épült luxushotel Balin
Környezetbarát álom úti cél: bambuszból épült luxushotel Balin

Az indonéziai Bali több évtizedes múltra tekint vissza turista célpontként. Az utóbbi időben egyre több helyi kezdeményezés fókuszába került a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A turizmus kapcsán is születtek olyan kezdeményezések, melyek bizonyítják, hogy akár a luxus is lehet környezetbarát.

A raketa.hu szúrta kis az Inspiral Architects által tervezett Ulaman Eco Retreat Resortot, melynek épületei szinte teljes egészében a szigeten őshonos bambuszból készültek. A helyi alapanyag használatával a szállítási költségeket és az ezzel járó környezetterhelést is sikerült minimálisra csökkenteni, illetve a növény masszív építési anyagként is hosszú múltra tekint vissza. Azontúl, hogy a bambusz olcsó és elképesztően strapabíró, könnyen alakítható, tűzbiztos és ellenáll a földrengéseknek is.

A szálloda építése során betonelemek helyett döngölt földet használtak, így csökkentve a beton által okozott széndioxid-kibocsátását. Az alapanyagokon kívül a humán erőforrás területén is fontos szempont volt a fenntarthatóság:  az építkezésen dolgozó munkások egy része a közeli faluból jött, amivel munkát adtak a helyieknek. Ezen kívül a szállodát a mellette található folyóba telepített generátorok látják el elektromos árammal.

A tervezők így foglalták össze személetüket:

Inspirálódnunk kell azokból a terekből, amelyekben élünk, mind az építettekből, mind a természetesekből, mind pedig ezek harmóniájából.

(foto: Ulaman Resort)

search icon