Miért kell neked is egy saját fűszerkert?

Miért kell neked is egy saját fűszerkert?
Miért kell neked is egy saját fűszerkert?

A langymeleg nyári esték tökéletes szabadtéri programja a kerti sütögetés. A grillparti élményét pedig tovább fokozhatod, ha a zöld hozzávalókat frissen gyűjtöd be saját fűszerkertedből! Az illatozó növényekkel egy csöppnyi mediterrán hangulatot csempészhetsz otthonodba, a fűszerkert lakóinak nevelése pedig kicsit sem ördöngösség. Megszokott fűszereink számtalan izgalmas „ízárnyalatban” léteznek, ha nem a szárított, csomagolt verzióra voksolsz, ráadásul otthoni nevelésükkel a környezeti lábnyomod is csökkented. Érdemes hát adni nekik egy esélyt és csekélyke területet akár a teraszon, akár a kertben.

Hálás növények

Míg egy konyhakert fenntartása igényel némi törődést, addig a fűszerkerttel tényleg nem akad sok vesződni valónk. A gyógy- és fűszernövényeink jellemzően elég igénytelenek ahhoz, hogy ellegyenek a folyamatos pesztrálásunk nélkül, forró nyarakon pedig kevesebb vízzel is életben tarthatók, mint zöldségnövényeink. Kártevőkre és kórokozókra alig fogékonyak, sőt, erős illatanyagukkal képesek elriasztani őket a többi növénytől is. Kedvelik a vízáteresztő talajt, ám ezt leszámítva nem válogatósak. Nincs tehát sok feltétele annak, hogy szép és hasznos növényekké cseperedjenek a kertünkben. Ha pedig folyamatosan vágjuk és fogyasztjuk őket, ettől megbokrosodnak!

A kártevőkkel szemben is védenek.

Fűszerkert: hova telepítsük?

Egy szépen megkomponált fűszeres minden évszakban dekoratív eleme lehet kertünknek. Zöldfűszereink jó része örökzöld, így télen a kopár kert üde színfoltjai, nyáron pedig a virágba borult növények nem csak pompás látványt gyújtanak, de beporzóink is szívesen látogatják őket. Kialakíthatunk nekik egy külön kertrészt az udvar naposabb vagy félárnyékos részén; dekoratív kövekkel kombinálva, sziklakertbe telepítve igen mutatósak.

Ám nem feltétlenül szükséges elszeparálnunk őket: a fűszernövényeket ültethetjük díszkertbe virágzó cserjék, lágyszárú évelők mellé, de a veteményesben is hasznát vehetjük kártevőriasztó hatásuknak. Ha pedig nincs kerted, akkor sem kell elkeseredni: cserépben, dézsában is nevelhetők, így akár egy erkélyen is kialakíthatod saját fűszeresedet. Íme egy válogatás néhány kedvelt fűszernövényből, melyeket frissen, kézközelből is élvezhetünk.

Minél közelebb, annál jobb!

„Örökzöldek” a konyhában

A „zöldfűszerek” néven számontartott növényeink jó része télen is megtartja leveleit, így az év nagy részében frissen vághatók és fogyaszthatók, szárítva pedig sokáig elállnak a kamrapolcon. Nem csak ízletesek: a testi folyamatokra pozitívan ható, gyógyító hatású növények, és akár teaként fogyasztva is élvezhetjük őket.

A kakukkfű alacsony habitusú, terülő növény, talajtakaróként is jó választás. Apró virágaival májusban és júniusban díszít. A kakukkfű valójában összefoglaló név, amely kinézetükben igen változatos növényeket takar: levélzetük a zöld, a sárga, a fehér rengeteg árnyalatában pompázhatnak. A kakukkfüvek aromájukban is különbözőek lehetnek, érdemes ezért többfélét beszereznünk belőlük, hogy aztán válogathassunk a citrom-, a narancs- és a gyömbérillatúak közül.

A majoránna kifejezetten igényes fűszernövényünk: tápanyagban dús talajra és öntözésre van szüksége az erőteljes növekedéshez, télen pedig takarással kell védenünk a fagytól. Hasonló ízű, ám lényegesen szívósabb növény a szurokfű vagy oregánó, amely biztosan nem hiányozhat a mediterrán hangulatú nyári konyhánkból. Válogathatunk dekoratív fajták közül is a kertünkbe, mint például a fehér-tarka, az arany-tarka vagy a bársonyos levelű krétai oregánó. Hozzá hasonlóan könnyen nevelhető a borsfű (borsikafű, csombor) nevű fűszerünk: a tűző napot és a szárazságot egyaránt jól viseli.

Menta minden mennyiségben

Az előbbi zöldfűszerekkel szemben a menta olyan lányszárú évelő, amely télre eltűnik a kertből, következő tavasszal viszont annál nagyobb elánnal hajt ki. Terjedő gyökérzetének köszönhetően képes nagy területeket benőni, egy idő után szinte kiirthatatlan. Forró nyári napok nélkülözhetetlen hűsítője akár salátába, akár italba keverve, télen pedig a szárított változatából készült tea épp melengetően hat.

A mentának is számtalan fajtája ismert, rengeteg különleges aromával. Az ismertebb bors- és fodormentán kívül bátran bővíthetjük a kertet csokimentával, bergamottmentával, gyömbér-, kölni- vagy banánillatú mentával.

A menta igazi frissítő finomság.

Az egynyári bazsalikom

Aki szívesen megfordul a konyhában, annak bizonyára nem kell magyarázni a különbséget a szárított és a friss bazsalikom aromája között. A nyári saláták jellemző és megunhatatlan összetevője a friss bazsalikomlevél roppanós paradicsommal, és a két növény nemcsak a tányéron, hanem a kertben is jól kiegészíti egymást. A bazsalikom viszont sajnálatos módon nem télálló, így évről évre újra kell vetni/ültetni, de talán megéri a fáradtságot. Feldobhatjuk a kertet egy-két bordó levelű változattal is, ha pedig hagyjuk felvirágozni, a méhecskék kedvenc csemegéje lesz.

Bazsalikom a magaságyásban: fűszernövényeinknek a veteményesben is hasznát vehetjük.

Metélő verziók a fűszerkert ékei

Ha nincs sok helyed, cserépben is könnyűszerrel nevelhetsz magadnak néhány friss fűszert. A metélő petrezselyem és metélő zeller magról is vethető, így még a növényt sem kell megvenned. A metélő zöldségek fogyasztható gumót nem nevelnek, cserébe viszont a folyamatosan szedhető levelek ízben kiválóan helyettesítik az előbbieket. Mivel kétnyári növények, jó eséllyel még jövő tavaszra is megmaradnak neked.

A metélőhagyma szintén nevelhető cserépben, virágládában, de akár a díszkertben is megállja a helyét, nyár elején a virágzó növény pompás látványt nyújt majd. Ha találunk neki egy állandó helyet a kertben, jó eséllyel évről évre újra meg fog jelenni.

A méheket is a kertbe vonzza.

Különlegességek a konyhában

Gyógy- és fűszernövényeink megjelenésükben, ízvilágukban sokkal változatosabbak annál, mint amit a konyhai felhasználásra szánt csomagolt, szárított fűszerek esetében megszoktunk. Ha a téma felkeltette érdeklődésed, és szívesen csemegézgetnél akár olyan izgalmas különlegességek közül is, mint az évelő kúszózeller, az ehető nangkingi krizantém, a bronzlevelű édeskömény, akkor jó szívvel javaslom a fuszernovenyek.hu kínálatát.

search icon