Íme az egyik legfinomabb dísznövény
Íme az egyik legfinomabb dísznövény

A metélőhagyma közkedvelt fűszernövény. Termesztéséhez kert sem szükséges, hiszen cserépben és ládában is jól érzi magát. Dísznövény is egyben, tavasz végén, kora nyáron virágjával díszít.

A metélőhagymát sokan snidlingként, esetleg snittlingként ismerik, amely név német eredetére utal. Népi elnevezéseit tekintve pázsithagyma, pázsitka és császárhagyma néven ismerjük.

A metélőhagyma napon és félárnyékban is szépen fejlődik, jó vízgazdálkodású talajban pedig remekül érzi magát. A vetéstől a kiültetésig szükséges idő általában 8–10 hét. Palántái májusban ültethetők ki 30 cm tőtávolságra. Alapos öntözést igényelnek néhány hétig. A növény különlegessége, hogy a kertészeti szezon alatt akár kétszer is teremhet, ilyenkor a tövénél érdemes levágni. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg, de ellenáll a szárazságnak is. Bár a napfényes környezetet jobban kedveli, tűri az árnyékot is, így akár gyümölcsfák mellé is ültethetjük. Fűszerkertben szegélynövényként is kiváló. A metélőhagyma virágai vonzzák a méheket és a nektárt kedvelő rovarokat. A kártevők nem igazán szeretik, viszont hajlamos a betegségekre. Tavasztól őszig friss, zöld, sőt késő tavasszal sokáig megmaradó virágaival pompázik. Levelei sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

A metélőhagyma kertben, teraszon, függőkosárban vagy akár a párkányon is termeszthető fűszernövény.

Fűszernövényként hazánkban a középkortól kezdve vált egyre ismertebbé. Az akkori gyógynövény-doktorok ajánlották gyomorproblémákra, székrekedésre és melankóliára, sőt – ami meglepően hangozhat – még a nagyothallásra is.

Gyakran variálják petrezselyemmel és sáfránnyal. Felhasználható levesekben és szószokban, hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sült burgonyához. Apróra vágott levelei kellemes aromát adnak az étkeknek. Fontos tudnivaló, hogy a főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez. Jól használható fűszervajhoz, túróhoz és szószokhoz is. Ízesítéshez és díszítéshez mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket érdemes használni. Finomra aprítva a mélyhűtőben is eláll, ezzel egész télre vitaminforrást biztosítva. S tán minden idők legklasszikusabb snidlingreceptje: egy szép karéj vajas kenyér metélőhagymával megszórva.

search icon