Menta, a frissítő fűszer- és gyógynövény
Menta, a frissítő fűszer- és gyógynövény

A menta jellegzetes aromájú fűszernövény, mellyel gyakran találkozhatunk a hétköznapokban. Rágógumik, fogkrémek és szájvizek ízesítője, de gyógynövényként is érdemes fogyasztanunk.

A görög mitológia szerint Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek féltékeny és feldühödött felesége, Perszephoné fűszer- és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Egy másik verzió szerint azonban Hádész változtatta át a nimfát mentává, így mentette meg őt Perszephoné bosszújától.

A borsmenta illóolaját a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik. Legfontosabb alkotórésze a mentol és észtere, a mentil-acetát. Iparilag előállított illóolaját a gyógyászaton kívül az élelmiszer- és a kozmetikai ipar is hasznosítja. Ide sorolandók mindennapi használati cikkeink, mint a szájvizek, a fogkrémek, az illatszerek, a krémek és a fürdőszerek. Hűsítő lábfürdőt otthon is egyszerűen készíthetünk belőle, ehhez csupán egy csésze mentateára van szükség.

A borsmenta illóolaját a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik.

A menta gyógyászati felhasználását tekintve igen sokrétű növény. Görcsoldó és antibakteriális hatású, továbbá emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Külsőleg illóolaja meghűléses betegségekre jótékony hatású. Fontos, hogy kisgyermekek kezelésekor kerüljük a mentoltartalmú készítményeket, mint amilyen az orrcsepp, az orrkenőcs vagy az illóolaj, mert a mentol allergiás reakciót válthat ki.

Szabad egy csésze mentateát?

Egy csésze mentatea – az említett terápiás hatásokon túl – revitalizál, élénkít, elűzi az álmosságot, a fáradtságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást. Elkészítése egyszerű és gyors. Egy evőkanál szárított levélből 1,5 dl vízzel készítsünk forrázatot, majd 5–10 percig hagyjuk állni, ezután szűrjük le! Naponta maximum 3–4 csészével fogyasszuk!

A menta a rágógumik kedvelt ízesítője.

A menta egy igazán értékes növény, ezért nem csak a rágógumiban, a likőrben, illetve a gyógycukorkában találkozhatunk vele. A cserépben vagy a kiskertben nevelt menta egy-egy levelének elrágása frissíti a leheletet, de a konyhában ételek és italok ízesítésére is felhasználható. Csokoládés desszertek készítéséhez, zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és joghurthoz is kitűnő. A nyár beköszöntével pedig mi lehet finomabb és frissítőbb, mint egy (vagy több) gombóc mentafagylalt?

search icon