A világ legdrágább fűszerét is veszélyezteti a további felmelegedés
A világ legdrágább fűszerét is veszélyezteti a további felmelegedés

Az indiai Kasmír államban található Pampore régió 2500 éve a sáfránytermesztés egyik központja, a sáfrány pedig erőteljes színe és aromája mellett arról is ismert, hogy a világ legdrágább fűszereinek egyike.

Hamarosan azonban nagy veszélybe kerülhet a térség gazdasága, hiszen a klímaváltozás miatt az elmúlt két évtized alatt megfeleződő termelés tovább csökkenhet.

Az egyik fő ok, hogy az esőzések egyre kiszámíthatatlanabbá válnak és, hogy a helyi patakokat tápláló himalájai gleccserek zsugorodása miatt a vízhozam is egyre alacsonyabb. Így aztán a vízigényes növény egyre rendszertelenebbül jut nedvességhez.

Ma a vörös aranyként is nevezett fűszerből hektáronként 1,4 kg-ot tudnak megtermelni, aminek 1999-ban a duplája volt az átlag. Ráadásul vannak olyan termelők, akiknek még ennél is jóval kevesebb a termésük. Egy helyi termelőnek például 12 éve két kg volt a hektáronkénti termése, ma összesen 30 gramm!

Ezek a mezők voltak a mi aranybányáink. Gyerekkoromban 80 férfire volt szükségünk, akikkel egy hét alatt szedtük le a virágokat. Ma a hatfős családunk egy nap alatt végez.

-Abdul Ahad Mir, pampore-i termelő

A víz mellett a hőmérséklet emelkedése, és a kormány elhibázott technológiai fejlesztései is hozzájárultak a sáfránytermelés visszaeséséhez, így több helyi gazdálkodó is felhagyott a sáfránytermesztéssel, néhányan inkább kisebb vízigényű gyümölcsöst ültettek a földeken.

A fűszernek, mely tulajdonképp a sáfrány virágának a bibéje, 10 000 dollár körül alakul kilogrammonkénti ára a világpiacon, és a termés közel 90%-a Iránból származik.

Forrás: yahoo

search icon