Veszélyben a vaníliafagyi és az avokádós piritós?
Veszélyben a vaníliafagyi és az avokádós piritós?

Plants, People, Planet című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a világ néhány legfontosabb terményének, köztük a burgonyának, az avokádónak és a vaníliának a vadon élő rokonait a kihalás fenyegeti.

A Dél- és Közép-Amerikában őshonos orchidea és a vanília esetében a legnagyobb a kihalás veszélye, mivel mind a nyolc, a régióban található vadon élő faj veszélyeztetett vagy súlyosan veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, amely a veszélyeztetett növényeket és állatokat sorolja fel. A tanulmány szerint a vadgyapot a második legveszélyeztetettebb, a fajok 92%-át fenyegeti az eltűnés veszélye. Ötből három avokádófaj veszélyeztetett, míg a vadburgonyafajok 23%-át fenyegeti a kihalás.

A Mexikóban, Guatemalában, El Salvadorban és Hondurasban elemzett 224 vadon termő növény rokonai világszerte alapélelmiszerekké váltak, amelyek létfontosságúak az emberi táplálkozás és a ruházkodás szempontjából. Ezeket először az aztékok, a maják és más civilizációk honosították meg 5000 és 10 000 évvel ezelőtt.

A tanulmányban ezen kívül vadon élő bab-, tök-, chilipaprika- és héjparadicsomfajok is szerepeltek, amely szerint a vizsgált fajok 35%-át fenyegeti a kihalás, főként a mezőgazdaság és a növényvédőszer-használat miatt.

Az előrejelzések szerint a terméshozamok világszerte csökkenni fognak az átlaghőmérséklet emelkedésével, ami veszélyezteti az élelmezésbiztonságot, mivel az emberiség népessége megközelíti a 10 milliárdot. A remények szerint a vadon élő fajokkal való nemesítési programok segítenek majd a növényeknek alkalmazkodni.

A kihalás veszélye jelenleg a növények vadon élő rokonait fenyegeti. A talaj sótartalma változik, és ezek a növények nem képesek alkalmazkodni. A hőmérséklet emelkedik. Az éghajlatváltozás miatt a kártevők és a betegségek is megváltoznak, és ez hatalmas hatással lehet a termesztett növényekre. Hiányt szenvedhetünk ezekből az élelmiszerekből.

mondta Dr. Bárbara Goettsch, a kutatás vezető szerzője

Goettsch szerint az élőhelyek átalakulása mellett az invazív fajok, a genetikailag módosított növényekből származó szennyeződések, a nem fenntartható betakarítás és a fakitermelés további veszélyeket jelentenek a vadon élő fajokra. Hozzátette, hogy a kultúrnövények vadon élő rokonainak genetikai sokféleségét jobban kell képviselni a génbankokban.

Dr. José Sarukhán, a biológiai sokféleség ismeretével és felhasználásával foglalkozó mexikói Nemzeti Bizottság (Conabio) koordinátora egyetért a kutatócsoporttal, úgy véli a növények vadon élő rokonait jobban kell védeni.

Az olyan élelmiszernövények vadon élő rokonai, mint a banán, az alma, az aszalt szilva és a gyömbér szintén veszélyeztetettként szerepelnek a vörös listán.

(Guardian)

(fotó: pexels – Valeria Burdyka)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon