Még megmenthetőek a komodói sárkányok
Még megmenthetőek a komodói sárkányok

Az Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) Vörös listájának frissítéséből kiderült, hogy a komodói sárkányt, a világ legnagyobb gyíkját a kihalás fenyegeti, mivel a klímaválság miatt emelkedő vízszint miatt egyre csökken az élőhelye.

A komodói sárkány csak néhány indonéziai szigeten honos, és az erdők szélén vagy nyílt szavannákon él, ritkán merészkedik 700 méternél magasabbra a tengerszint felett. Az IUCN szerint a vízszint emelkedése a következő 45 évben élőhelyének 30%-át érinti majd, ezért a szervezet az állat státuszát sebezhetőről veszélyeztetettre változtatta.

Az IUCN marseille-i természetvédelmi világkongresszusán bejelentett frissítés több mint 20 év óta az első a komodói sárkány esetében. A módosításra azt követően került sor, hogy a globális felmelegedésnek az óriásgyíkokra gyakorolt hatásáról szóló első, szakértői értékeléssel ellátott tanulmány megállapította, hogy sürgős védelmi intézkedésekre van szükség a kihalás veszélyének elkerülése érdekében. Amellett, hogy a komodói sárkányok nem tudnak magasabb területekre költözni, az emberi tevékenység (pl. erdőirtás) miatt egyre inkább feldarabolódik az élőhelyük, ami a populációkat genetikailag kevésbé egészségesekké és sebezhetőbbé teszi. A délkelet-indonéziai Flores szigetén található élőhelyük 1970 és 2000 között több mint 40%-kal zsugorodott.

Az európaiak csak a 20. század elején fedezték fel a fajt. Az akár 3 méter hosszúra is megnövő és több mint 150 kg súlyú komodók főként az erdőben élő sertésekkel, szarvasokkal, bivalyokkal és az alacsonyan fekvő mangrovefákon lógó gyümölcsdenevérekkel táplálkoznak. Amikor támadnak, mérgező nyáluk hatására zsákmányuk vérnyomása hirtelen leesik, és megáll az alvadás, ami sokkot okoz. Véres bizonyítványuk ellenére még mindig keveset tudunk róluk, mert nagyon félénkek. Az indonéziai Komodo Survival Programme civil szervezet hároméves projektjében kameracsapdák segítségével igyekezték megfigyelni a mozgásukat. Felfedezték, hogy hol élnek Flores szigetén, és most azt remélik, hogy célzottabb természetvédelmi és közösségi munkát végezhetnek ezeken a területeken. A Komodói Nemzeti Parkban élő alpopuláció jelenleg stabil és védett.

(Guardian)

(fotó: Wikipedia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon