Sikeresen szaporítottak komodói sárkányokat

Sikeresen szaporítottak komodói sárkányokat
Sikeresen szaporítottak komodói sárkányokat

Hatalmas győzelmet jelentett, hogy idén októberben tíz komodói sárkánybébi született fogságban a San Antonio-i állatkertben. A komodói sárkányok a kihalás szélén állnak, amiért az éghajlatváltozás miatt emelkedő tengerek és az élőhelyük elvesztése a felelős.

A világ legnagyobb gyíkfajtái akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek, és súlyuk meghaladja a 300 kilót. A komodói sárkányok védelmével foglalkozók már jó ideje aggódnak a vadon élő egyedek miatt, mivel az élőhelyük egyre csökken. „ – mondta Craig Pelke az EcoWatchnak. A herpetológus egész életében arról álmodott, hogy ezekkel a gyíkokkal dolgozhasson, és ezt most az állatkert felelős igazgatójaként meg is teszi.

A San Antonio-i állatkert sajtóközleménye szerint jelenleg kevesebb, mint 1400 kifejlett példány maradt belőlük. Ezek pár indonéz szigeten – egyetlen természetes élőhelyükön – és állatkertekben élnek. Az alacsonyabban fekvő területeket kedvelik, és sajnos emiatt az ő élőhelyük fog elsőként eltűnni, ahogy az óceánok emelkednek és elkezdik elborítani a szárazföldet.

Születésük előtt 123 felnőtt sárkány volt az észak-amerikai állatkertekben. A legújabb fészekaljba négy nőstény, két hím és négy olyan egyed született, amelyeknek a nemét még nem határozták meg. A San Antonio-i állatkert három különböző komodói sárkány keltetését koordinálta. A sárkányok nem társas falka-állatok, inkább a magányos életet részesítik előnyben. Ez bonyolulttá teszi a tenyésztés irányítását és tervezését, mivel minden egyes kifejlett komodói gyíknak végül saját helyre van szüksége a létesítményben, hogy elkerülje az esetleges agressziót egy másik egyeddel.

A bébisárkányok mindegyike más állatkertekbe kerül majd, amikor nagyobbak lesznek, hogy fajuk nagyköveteiként tevékenykedjenek. Jelenleg nem tervezik a fogságban tartott sárkányok visszaengedését a vadonba. Pelke elmagyarázta, hogy miért: „Az egyik legnagyobb kérdés, hogy van-e olyan vadon, ahová visszaengedhetnénk őket. A komodói sárkányok egyik legnagyobb problémája az élőhelyük elvesztése.” – mondta.

Forrás (ecowatch)

search icon