Hogy lesz a PET palackból finom vanília?
Hogy lesz a PET palackból finom vanília?

Az Edinburgh Egyetem kutatói felfedezték, hogy a hétköznapi E. coli baktérium alkalmas lehet vanília előállítására, mégpedig úgy, hogy az eljárás során az E. coli baktérium a PET egyik összetevőjét, a tereftálsav molekulát kémiai reakciók révén vanillinné alakítja. A kutatók laboratóriumi körülmények között egy összeaprított PET-palackból állítottak elő fogyasztásra alkalmas vanillint, mely természetes úton egyébként a Vanilla planifolia növény termésében található meg, a vanília fő illatanyaga. A forgalombahozatal előtt természetesen még minőségellenőrzésre is szükség lesz.

A vanillin széles körben használatos vegyület a kozmetikai- és élelmiszeriparban, emellett alkalmazzák tisztítószerek és gyomirtók gyártásakor is. A legfrissebb, 2018-as adat szerint a világ vanillinigénye évente több, mint 37 ezer tonna. 

Ez az első példája annak, hogy egy biológiai rendszer segítségével a műanyaghulladékból értékes ipari vegyületet állítunk elő. Ennek nagyon izgalmas folyományai lehetnek a körkörös gazdaságra nézve.

lelkendezett Joanna Sadler kutatásvezető, az Edinburgh Egyetem biológusa

Az ilyen felfedezések elhozhatják a fenntartható műanyagok korát, és megmutatják, mekkora jelentősége lehet a szintetikus biológiának akár a világ előtt álló kihívások megoldásában.

(365reblog)

(fotó: pixabay – gate74)

search icon