Hogyan használjuk fel a hagymát?

Hogyan használjuk fel a hagymát?
Hogyan használjuk fel a hagymát?

A hagyma az egyik legtöbbet pazarolt élelmiszer, de ne dobjuk ki, amikor a savanyítás ilyen egyszerű. A hagyma élettartamának meghosszabbításához mindig vegyük ki a műanyag csomagolásból, és tegyük légáteresztő edénybe, például kosárba, és tároljuk hűvös, száraz helyen. Ha nincs hűvös hely, jó megoldás lehet még a hűtőszekrény, ahol a zöldség néhány hétig eláll. Ha a hagyma kicsírázik, akkor sincs minden veszve: hámozzuk le egészen a benne lévő csírákig, és ültessük el a kertben vagy cserépbe, és friss hagyma lesz belőle.

Ha túl sok hagyma marad, amit fel kell használni, akkor szeleteljük fel nyersen és így fagyasszuk le, hogy később felhasználhassuk. Vagy készítsünk valami extra finomságot belőle ezzel a gyors savanyúságrecepttel. A recept vörös és fehér hagymával egyaránt működik, bár az előbbiből ragyogó élénk rózsaszínű finomság lesz.

Gyorsan savanyított vöröshagyma

Ez a legjobb „ne pazarolj” recept. Finom köret lehet pörköltek mellé, vagy salátákhoz keverve is megállja a helyét. Élénk rózsaszín színe és savanykás íze igazából szinte minden sós ételt feldob.

Az üveget mossuk ki nagyon forró vízben a sterilizáláshoz, majd tegyük a hideg sütőbe (ha lehet, több adagot sterilizáljunk egyszerre, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a sütő energiáját). Kapcsoljuk a sütőt 150C-ra, majd amikor elérte a hőmérsékletet, kapcsoljuk ki. Hagyjuk benne az üvegeket felhasználásig. A fedeleket a sterilizálásához tegyük egy lábas vízbe, forraljuk fel, majd kapcsoljuk le a hőt, és hagyjuk a vízben kihűlni.

1 x 500ml-es üveg elkészítése

2 nagy vöröshagyma (kb. 400 g), meghámozva és vékonyan felszeletelve.

275 ml víz

100 ml ecet

10 g só

1 teáskanál cukor (nem kötelező)

¼ teáskanál koriandermag

1 babérlevél

¼ teáskanál chilipehely (nem kötelező)

Tegyük a hagymát egy 500 ml-es sterilizált üvegbe. Egy lábasban keverjük össze a vizet, az ecetet, a sót és a cukrot, ha édes-savanyú savanyúságot szeretnénk. Adjuk hozzá a fűszereket, majd időnként megkeverve forraljuk fel, amíg a só és a cukor feloldódik. Óvatosan, apránként öntsük a forró páclevet a hagymára, amíg ellepi, majd lazán fedjük le a tetővel. Hagyjuk kihűlni, majd utána szorosan zárjuk rá a fedelet, és tároljuk a hűtőszekrényben. A savanyúság azonnal fogyasztható és felbontva is még két-három hétig eltartható. A fermentálás előnyeiről ebben a cikkben még részletesebben olvashatsz.

Forrás (theguardian)

search icon