Ne mérgezz, védekezz természetesen a patkányok ellen!

Ne mérgezz, védekezz természetesen a patkányok ellen!
Ne mérgezz, védekezz természetesen a patkányok ellen!

Aki vidéken él, vagy kertes házban lakik, minden bizonnyal találkozott már azzal a problémával, hogy patkányok bukkannak fel a telken. Tévhit, hogy csak a gondozatlan területeken, illetve a terménytárolókban, éléskamrákban telepszenek meg.

Sajnos bárhol előfordulhatnak és elszaporodhatnak. Túl azon, hogy rengeteg kárt tudnak okozni, jelenlétük az egészségünket is veszélyezteti. De mit tehetünk, ha környezetkímélő módon szeretnénk megszabadulni a rágcsálóktól? Kolozsi-Kecskés Zsófiával, a Patkányvadász csapat egyik tagjával beszélgettünk.

patkányvadász csapat kutyákkal
A Patkányvadász csapat terrierekkel és görényekkel dolgozik.

Kérlek, mesélj magatokról pár szót, mit lehet rólatok tudni?

Négyen alkotjuk a csapat humán részét: barátaink, Zrena Zita és a párja, Marik Máté, illetve férjem, Kolozsi József és jómagam. 

Hogyan kezdődött a vállalkozásotok?

Nagyon régóta kutyás baráti társaság vagyunk, régebben is sokat gondolkoztunk együtt különböző kutyás kérdéseken. Zitának és Máténak van egy Pest megyei barátja, Gyöngyösi Péter, aki gázmesterként már korábban elkezdte művelni a patkányirtásnak ezt a formáját. Mivel Zitáéknak és nekünk is vannak terrierjeink, kíváncsiak lettünk, hogyan is zajlik ez a munka, így elmentünk pár alkalommal megnézni. Rendkívül érdekesnek találtam, ahogyan az ember, a kutya és a vadászgörény ilyen professzionálisan együtt tud dolgozni. Így mi is elhatároztuk, hogy kipróbáljuk magunkat és az állatainkat. Először csak ismerősöknél, barátoknál dolgoztunk, de aztán egyre több helyre hívtak minket, így lett belőle vállalkozás.

Kik a négylábú kollégáitok?

Kutyáink különböző fajtájú terrierek: jack russell, parson russell, patterdale, jagd és ezek keverékei alkotják az állományt. Ha olyanok a körülmények, néha még magyar agarat is be szoktunk vetni az akciók során. Mellettük pedig vannak kisebb és nagyobb testű vadászgörényeink, a testméretük különbözősége szélesíti a palettát, ahol dolgozhatnak.

Milyen helyszíneken lehet bevetni a kutyákat és a görényeket?

Szinte bárhol. Az egyetlen kritérium, hogy azt a területet, ahol a patkányok laknak, körbe lehessen állni. Ha túl zsúfolt a terület, akkor a várakozó kutyáknak nincs elég helyük elkapni a kiugrasztott kártevőket, illetve a patkányok esetleg rögtön el tudnak bújni valahová.

Egyébként nagyon változatos helyeken dolgozunk, a régi parasztházaktól kezdve az új építésű családi házakig, állattartó telepeken, takarmánytárolókban, üzletek raktárhelyiségeiben, lovardákban. Nagyon sok helyen voltunk már.

patkányvadászatra szagot fogó kutya
patkányirtás
Nemcsak gazdasági épületekhez hívják őket, akár családi házat is megtisztítanak a kártevőktől.

Hogyan zajlik maga a folyamat?

Amikor megérkezünk, először konzultálunk a tulajdonossal, hogy szerinte hol laknak a patkányok. Hozzáteszem: az elképzelés és a valóság nem mindig esik egybe. Viszont a kutyákat nem lehet átverni, elindulnak, és ahol patkányt éreznek, abban a pillanatban szinte mozdulatlanul ráfagynak a lyukra. Amikor a segítségükkel feltérképeztük a lakott járatokat, indítjuk a görényeket, akik vagy már bent elvégzik a feladatukat, vagy a patkányt kiugrasztják a várakozó kutyáknak. Ha pedig a helyszín megkívánja – például udvaron vagy istállóban –, amint a görények végeztek, a csapat férfijai leásnak a járatokig, hogy megnézzék, nem maradt-e a fészekből. Ez nagyon jó módszer arra az esetre is, ha olyan szűkek a járatok, hogy a legkisebb görény sem fér be.

Kell-e a kutyákat és a görényeket képezni a feladatukra?

Az egész munka alapja, hogy a kutyákat és a görényeket egymáshoz szoktatjuk. A görényeknél teljesen ösztönös viselkedési forma a patkányok levadászása. Amit a görényeknek tanulni kell, az az, hogy a kutya is kolléga, a hegyes kis fogaikkal őket nem szabad megharapniuk. A másik pedig az, hogy bízniuk kell az emberben, hiszen lehetnek olyan helyzetek, amikor a segítségünkre szorulnak. Előfordult például, hogy egy magas tetőről kellett leemelni egy görényt, de volt már olyan is, amikor olyan helyen jött fel a járatból, ahová nem tudtunk érte bemenni, a hívóhangra viszont szépen visszasétált a gazdájához.

A kutyák számára az emberrel való együttélés sokkal természetesebb, nekik viszont azt kell megtanulniuk, hogy a görény kolléga, nem pedig préda. Továbbá azt is tudniuk kell, hogy a háziállatokra – a baromfira, a galambra, a kecskére, a juhra, a lóra – még véletlenül sem szabad rámozdulni, hiszen gyakran dolgozunk állatok közelében, akár lovak lába mellett is. Őket kölyökkoruktól kezdve szoktatjuk a görényekhez és a többi állathoz is. Szerencsére Zitáéknál és nálunk is sokféle háziállat van otthon, így ez könnyen megoldható.

Hozzáteszem, hogy egyébként bármilyen fajtájú, eredetileg munkára tenyésztett kutya mentális jóllétéhez hozzájárul, ha azt a feladatot kapja, amire eredetileg tenyésztették. A terrierek pörgős, hiperaktív ebek hírében állnak – ami igaz is –, de én azt látom, hogy megfelelő odafigyeléssel nagyon jól kezelhetők, könnyű velük együtt élni.

A patkányok milyen káros hatással lehetnek a környezetre?

Rengeteg betegséget terjesztenek, melyek az emberekre, a háziállatokra és a vadon élő állatokra is egyaránt nagyon veszélyesek. Egyébként törvény által előírt kötelességünk a patkányok gyérítése. Azt gondolom, ez olyan faj, amit irtás mellett sem veszélyeztet a kipusztulás, hiszen rendkívüli az alkalmazkodó- és a reprodukciós képessége, folyamatosan és gyorsan meg tudja sokszorozni a létszámát.

patkányvadász
patkányirtás
Komolyabb mennyiségű patkánnyal is elbír a csapat.

Mik az előnyei ennek a módszernek más patkányirtási szokásokkal szemben?

Amit mi csinálunk, az teljes mértékben környezetbarát, hiszen nem használunk semmilyen vegyszert. A patkánynak egyébként természetes ellensége a görény. Találtunk már munka közben egy fácántelepen vad görényt, akinek az alvóhelyén rengeteg patkánymaradvány volt. Természetesen a görényt biztonságba helyeztük, majd elengedtük.

A mérgezéssel ellentétben mi nem hagyunk magunk után semmilyen anyagot, amely terhelné a környezetet. Személy szerint a patkányokkal szemben sem tartom humánus megoldásnak a mérgek használatát, hiszen az állat a véralvadást gátló anyagoknak köszönhetően napokig szenved, mire elpusztul. A mérgezett patkányok ráadásul lelassulnak, ezáltal könnyű célpontjaivá válnak háziállatainknak, illetve sok védett ragadozó madárnak is, akik az ilyen állatot elfogyasztva szintén elpusztulnak. A kihelyezett kis színes mérgek akár a gyermekek számára is csábítóak lehetnek, ami nagy veszélyeket rejthet magában.

Mennyire hatékony ez a megoldás?

Tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon hatékony. Egy kiszállás eredményeként általában megszűnik a probléma. Mivel azonban élőlényekről van szó, nem lehet százszázalékos megoldásról beszélni.

search icon