Ne mérgezz, védekezz természetesen a patkányok ellen!

Ne mérgezz, védekezz természetesen a patkányok ellen!
Ne mérgezz, védekezz természetesen a patkányok ellen!

Aki vidéken él, vagy kertes házban lakik, minden bizonnyal találkozott már azzal a problémával, hogy patkányok bukkanhatnak fel a telken. Tévhit, hogy csak a gondozatlan területeken, illetve a terménytárolókban, éléskamrákban telepszenek meg.

Sajnos bárhol előfordulhatnak és elszaporodhatnak. Túl azon, hogy rengeteg kárt tudnak tenni, jelenlétük az egészségünket is nagymértékben veszélyezteti. De mit tehetünk, ha környezetkímélő módon szeretnénk megszabadulni a rágcsálóktól? Kolozsi-Kecskés Zsófiával, a Patkányvadász csapat egyik tagjával beszélgettünk.

patkányvadász csapat kutyákkal
A Patkányvadász csapat terrierekkel és görényekkel dolgozik

Kérlek, mesélj magatokról pár szót, mit lehet rólatok tudni?

Négyen alkotjuk a csapat humán részét: barátaink, Zrena Zita és párja, Marik Máté, illetve férjem, Kolozsi József és jómagam. 

Hogyan kezdődött a vállalkozásotok?

Nagyon régóta kutyás baráti társaság vagyunk, és régebben is sokat gondolkoztunk együtt különböző kutyás kérdéseken. Zitának és Máténak van egy Pest megyei barátja, Gyöngyösi Péter, aki gázmesterként már korábban elkezdte a patkányirtásnak ezen formáját művelni. Mivel Zitáéknak és nekünk is vannak terrierjeink, kíváncsiak lettünk, hogyan is zajlik ez a munka, így elmentünk pár alkalommal megnézni. Rendkívül érdekesnek találtam, ahogyan az ember, a kutya és a vadászgörény ilyen professzionális szinten együtt tud dolgozni. Így mi is elhatároztuk, hogy kipróbáljuk magunkat és az állatainkat. Először csak ismerősöknél, barátoknál dolgoztunk, de aztán egyre több helyre hívtak minket, így lett belőle vállalkozás.

Kik a négylábú kollégáitok?

Kutyákból különböző fajtájú terrierekkel dolgozunk. Jack russell, parson russell, patterdale, jagd és ezek keverékei alkotják az állományt. Ha olyanok a körülmények, néha még magyar agarat is be szoktunk vetni az akciók során. Mellettük pedig vannak kisebb és nagyobb testű vadászgörényeink, a testméretük különbözősége szélesíti a palettát, ahol dolgozhatnak.

Milyen helyszíneken lehet bevetni a kutyákat és a görényeket?

Szinte bárhol, az egyetlen kritérium, hogy körülállhatónak kell lennie annak a résznek, ahol a patkányok laknak. Ha túl zsúfolt a terület, akkor a várakozó kutyáknak nincs elég helye elkapni a kiugrasztott kártevőket, illetve a patkányok esetleg rögtön el tudnak bújni valahová.

Egyébként nagyon változatos helyeken dolgozunk, a régi parasztházaktól kezdve az újépítésű családi házakig, állattartó telepeken, takarmánytárolókban, üzletek raktárhelységeiben, lovardákban, nagyon sok helyen voltunk már.

patkányvadászatra szagot fogó kutya
patkányirtás
Nem csak gazdasági épületekhez hívják őket, akár családi házat is megtitsztítanak a kártevőktől

Hogyan történik maga a munka?

Amikor megérkezünk, először konzultálunk a tulajdonossal, hogy szerinte hol laknak a patkányok – hozzátenném, hogy a valóság és az elképzelés nem mindig esik egybe. Viszont a kutyákat nem lehet átverni, elindulnak, és ahol patkányt éreznek, abban a pillanatban szinte mozdulatlanul ráfagynak a lyukra. Amikor a segítségükkel feltérképeztük a lakott járatokat, akkor indítjuk a görényeket, akik vagy már bent elvégzik a feladatukat, vagy pedig kiugrasztják a várakozó kutyáknak a patkányt. Ha pedig olyan a helyszín – udvaron, vagy istállóban -, akkor ha végeztek a görények, a csapat férfi tagjai leásnak a járatokig, hogy megnézzék, biztosan nem maradt-e ott egy fészek. Ez nagyon jó módszer arra az esetre is, ha esetleg olyan szűkek a járatok, ahová a legkisebb görény se fér be.

Kell-e a kutyákat és a görényeket képezni a feladatukra?

Az egész munka alapja, hogy a kutyákat és a görényeket egymáshoz szoktatjuk. A görényeknél teljesen ösztönös viselkedési forma a patkányok levadászása. Amit a görényeknek tanulni kell, hogy a kutya is kolléga, a hegyes kis fogaikkal őket nem szabad megharapniuk. A másik, hogy bízniuk kell az emberben, hiszen lehetnek olyan helyzetek, amikor segítenünk kell nekik. Előfordult például, hogy egy magas tetőről kellett leemelni egy görényt, de volt már, amikor olyan helyen jött fel a járatból, ahová nem tudtunk érte bemenni, a hívóhangra viszont  szépen visszasétált a gazdájához.

A kutyáknál ugye az emberrel való együttélés sokkal természetesebb, nekik viszont azt kell megtanulni, hogy a görény kolléga, nem pedig préda. Továbbá azt is meg kell tanulniuk, hogy a háziállatokra – baromfi, galamb, kecske, juh, ló – még véletlenül sem szabad rámozdulni, hiszen sok helyen dolgozunk állatok, akár lovak lába mellett is. Őket kölyökkoruktól kezdve szoktatjuk a görényekhez és a többi állathoz is. Szerencsére Zitáéknál és nálunk is sokféle háziállat van otthon, így ez könnyen megoldható.

Hozzátenném egyébként, hogy bármilyen fajtájú, eredetileg munkára tenyésztett kutya mentális jólétéhez nagyban hozzájárul, ha azt a feladatot kapják, amire eredetileg tenyésztették. A terrierek pörgős, hiperaktív ebek hírében állnak – ami igaz is, de én azt látom, hogy megfelelő munka mellett nagyon jól kezelhetőek, könnyű velük együtt élni.

A patkányok milyen káros hatással lehetnek a környezetre?

Rengeteg betegséget terjesztenek, melyek az emberre, a háziállatokra és a vadon élő állatokra is egyaránt nagyon veszélyesek. Egyébként törvényi kötelezettsége is az embereknek a patkányok gyérítése. Azt gondolom, ez egy olyan faj, amit irtás mellett sem veszélyeztet a kipusztulás, hiszen rendkívüli az alkalmazkodó- és reprodukciós képessége, folyamatosan és gyorsan meg tudja sokszorozni a létszámát.

patkányvadász
patkányirtás
Komolyabb mennyiségű patkánnyal is elbír a csapat

Mik az előnyei ennek a módszernek más patkányirtási szokásokkal szemben?

Amit mi csinálunk, az teljes mértékben környezetbarát, hiszen nem használunk semmilyen vegyszert az akciók során. A patkánynak egyébként természetes ellensége a görény, mi is találtunk már munka közben egy fácántelepen vad görényt, akinek az alvóhelyén rengeteg patkánymaradványt találtunk. Természetesen a görényt biztonságba helyeztünk, és elengedtünk.

A mérgezéssel ellentétben mi nem hagyunk a munka során semmilyen olyan anyagot, ami a későbbiekben terhelné a környezetet. Személy szerint a patkányokkal szemben sem tartom humánus megoldásnak a mérgek használatát, hiszen az állat a véralvadást gátló anyagoknak köszönhetően napokig szenved, mire elpusztul. A mérgezett patkányok pedig lelassulnak, ezáltal könnyű célpontjává válnak a háziállatainknak, illetve sok védett ragadozó madárnak is, akik az ilyen állatot elfogyasztva szintén elpusztulnak. A kihelyezett kis színes mérgek pedig akár a gyermekek számára is csábítóak lehetnek, ami pláne nagy veszélyeket rejthet magában.

Mennyire hatékony ez a megoldás?

Tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon hatékony. Egy kiszállás után általában megszűnik a probléma. De mivel élőlényekről van szó, nem lehet százszázalékos megoldásról beszélni.

search icon