Patkánytérkép készült Magyarországról
Patkánytérkép készült Magyarországról

Nemrég nyilvánosságra hozták Magyarország első interaktív patkány -és egértérképét – derül ki az index cikkéből.

A térkép megalkotásához szükséges felmérésben négyezren vettek részt, és kiderült, hogy az elmúlt időszakban a megkérdezettek többsége mindkét kártevőből többel találkozott. Lakosságarányosan a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Békésből, Borsodból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

A patkányok és egerek előfordulása összességében hasonló képet mutat. Az országos patkány- és egértérkép megyei és települési adatait interaktív formában lehet megtekinteni lehet megtekinteni.

A patkányok és egerek jelentős közegészségügyi veszélyt jelentenek, de komoly gazdasági károkat is tudnak okozni, így ellenük akkor is folyamatosan védekezni kell, ha jelenlétük éppen nem látható, ezzel ugyanis elejét lehet venni az elterjedésüknek – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára dr. Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezetője.

A szakember szerint a felmérés adatai azt mutatják, hogy az egyéni, lakossági védekezés, az irtószer-kihelyezés mellett sok településen szükség lenne a szervezett és folyamatos kártevő-mentesítésre, mert tartósan csak így lehet visszaszorítani a patkányok és egerek jelenlétét.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon