Az irtó cuki hermelin lett az év emlőse

Az irtó cuki hermelin lett az év emlőse
Az irtó cuki hermelin lett az év emlőse

A hermelint választotta 2021-ben az év emlősének a Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A Vadonleső program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatai gyűjti 2009 óta. Hét éve indították útjára az „év emlőse” kezdeményezést, amelynek keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet az adott védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire.

A címet 2021-ben a hermelin, ez az elsőre rendkívül aranyosnak tűnő, de kizárólag ragadozó életmódot folytató technikás, ügyes vadászként ismert kistestű emlős kapta. Az állat hazánkban nagyon ritka, így védett, eszmei értéke 50 ezer forint.

A hermelin mesterien rejtőzködik, ráadásul kerüli a településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív, így elég kicsi az esélye, hogy belebotlanánk. Az állat télen gyönyörű fehérre cseréli a nyári barnás bundáját, amivel kiválóan be tud olvadni a havas tájba. Mivel az éghajlatváltozás miatt a havas telek egyre ritkábbak és rövidebbek, a téli bundás hermelin megjelenése mára lassan a fehér holló ritkaságával vetekszik.

A kistestű ragadozó elsősorban a facsoportokkal tarkított, lehetőleg vízközeli gyepes, füves helyeket kedveli, de olykor mezőgazdasági művelés alatt álló területeken is feltűnik, ha azokat rágcsáló- és rovarirtó szerekkel, műtrágyával és talajjavító kemikáliákkal nem igen kezelik.

Az Agrárminisztérium közreműködésével működtetett Vadonleső program egész éven át tartó rendezvénysorozat keretében népszerűsíti az év emlősét, míg gyermekeknek és fiatalok számára a témához kapcsolódóan pályázatokat hirdetnek meg.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon