Szőrös, folyton vizes, mégis meghódítja mindenki szívét

Szőrös, folyton vizes, mégis meghódítja mindenki szívét
Szőrös, folyton vizes, mégis meghódítja mindenki szívét

A világ legnagyobb rágcsálója manapság az internet legkedveltebb állatává lépett elő. Ez pedig nem csoda, hiszen egy kis hörcsögnél már csak egy hatalmasra nőtt vízidisznó lehet jobb.

Sokan vannak oda gyerekkorukban az egerekért, hörcsögökért, tengerimalacokért. Ez pedig nem csoda, hiszen tényleg aranyos jószágok. Azt viszont, hogy az aranyosság a rágcsálóknál nem pusztán az apró méretükből fakad, a Dél-Amerikában őshonos – a tengerimalac-félék családjába tartozó – vízidisznó bizonyítja. Ő ugyanis a világ legnagyobb rágcsálója. A faj felnőtt példányai súlyban elérhetik akár a 65 kilogrammot is, de ez mit sem von le népszerűségükből.

Az sem zavarja, ha a madarak érdeklődve rászállnak.
Fotó: Canva

A kapibara népszerűségének titka talán szelíd természete lehet. Illetve szociális készsége, amire szüksége is van, hiszen általában elég nagy, akár húszfős csoportokban él.

Félig vízi életmódja az, aminek jellegzetes testalkatát köszönheti. A kapibara ugyanis nagyon jó úszó. Lábujjai között még apró úszóhártyák is vannak, hogy jobban haladhasson a víz alatt.

A kapibara lába
Fotó: Canva

A tányéron

Míg Magyarországon a hód volt az a vízi rágcsáló, amelyet előszeretettel fogyasztottak, addig például Venezuelában a kapibara kerül rendszeresen az asztalokra. Ha a súlyát nézzük, nem is olyan rossz zsákmány. Az állat a helyi konyhának igen kedvelt fogásává vált.

Érdekesség, hogy a venezuelai egyház a 16. és a 18. század között hosszú levelezésben egyeztetett Rómával, hogy az állatot nagyböjt alatt is lehessen fogyasztani. A húsvétot megelőző negyven napban akkoriban nem volt szabad húst enni, kivéve halat. Így a levelezés végére, 1784-ben a vízidisznót tiszteletbeli hallá nyilvánították. Az íze állítólag tényleg hasonlít a haléra.

Ifjú vízidisznók
Fotó: Canva

Kihalásveszély és megmenekülés

A túlzott vadászat a fajt egy időben a kihalás szélére sodorta. Ezt a folyamatot azonban a kormányzati beavatkozások szerencsésen visszafordították. A vízidisznó-populáció ismét gyorsan megerősödött. Ez annak köszönhető, hogy nagyon szapora faj. Egyszerre akár nyolc utódot is világra hozhatnak a nőstények. A fiatal rágcsálók pedig már tizennyolc hónaposan ivaréretté lesznek. Így – bár sok természetes ellensége van – nem kell félteni a kihalástól.

Magyarországon a nagyobb állatkertekben látható.

search icon