Az egykori bolíviai „halálút” ma a vadvilág paradicsoma
Az egykori bolíviai „halálút” ma a vadvilág paradicsoma

Az Andok hegyei között, sziklákkal szegélyezett keskeny út kacskaringózott egykor Bolívia fővárosa La Paz és az ország Amazonas-menti vidékei között. Az útvonal nehéz és veszélyes volt, ahol a buszok és teherautók utasai az életüket kockáztatták minden egyes kanyarban. Az utat így nem véletlenül nevezték halálútnak: több száz ember halt meg rajta, miközben próbált eljutni céljáig.

Az utat azonban 2007-ben lezárták a teherforgalom előtt: ma már csak kerékpárosok és gyalogosok és a kisebb autók számára nyitott. Helyette a bolíviai kormány alternatív, sokkal biztonságosabb útvonalat létesített. Az élet azonban nem állt meg a „halálúton” sem. Sőt, a Wildlife Conseration Society (WCS) új tanulmánya szerint valódi édenkert alakult a helyén.

Ma már nem járnak ezen az úton nehéz teherautók. A biológiai sokféleség visszatért a területre, és olyan madarakat láthatunk, mint a kolibrik, tukánok, papagájok.

– mondja Guido Ayala, a WCS biológusa

A szervezet 35 kameracsapdát állított fel az útvonal mentén. Az eddigi megfigyelések szerint 16 emlős- és 94 madárfaj tért vissza a többé nem a járművek szennyezése, zaja és az általuk felvert por uralta egykori útvonalra.

Olyan jó, hogy van egy hely La Pazhoz közel, alig 50 percre, ahová el lehet jönni, és gyönyörködni lehet a természetben.

– tette hozzá Ayala

(Reuters)

search icon