Fertilitás
Fertilitás

A fertilitás az élőlények reprodukciós képességének vagy termékenységének mértéke. Demográfiai értelemben az utódnemzésnek és az utódok világra hozásának képességét, illetve az erre irányuló készséget jelenti.

Emberek esetében a teljes termékenységi arányszám jelzi a szülőképes korban lévő női népességre jutó élve születések számát. Az általános termékenységi arányszám a 15 és 49 év közötti nőkre jutó élve születések számát mutatja egy adott évben.

A termékenységi ráta azt fejezi ki, hogy egy adott év kor szerinti születési gyakorisága mellett egy nő az élete folyamán hány gyermeknek adna életet. A természetes termékenységi ráta közvetlenül megadja, hogy egy ország népességére az adott időpontban milyen reprodukciós képesség jellemző.

A népesség fenntartásához a termékenységi aránynak legalább 2,1-nek kell lennie. A gazdaságilag fejlett országokban ennek a mutatónak az értéke sokkal alacsonyabb, mint a fejlődő országokban (pl. Németországban 1,5; az Amerikai Egyesült Államokban 1,7; Kínában 1,7; Nigériában 5,3). Hazánkban 2011-ben 1,23, 2016-ban pedig 1,49 volt a termékenységi ráta. Ez azt jelenti, hogy Magyarország csökkenő népességű ország.

További szócikkek
search icon