Hogyan lehet egészségesebb a csokoládé?
Hogyan lehet egészségesebb a csokoládé?

Svájci kutatók rájöttek, hogy nem csak a kakaóbab kivonatát, de a kakaóhüvely héját is fel lehet használni a csokoládékészítés során, ami helyettesítheti a hozzáadott cukrot.

A Zürichi Szövetségi Főiskola kutatócsapata arra jutott, hogy a kakaó héjának belső rétegét lefejtve, majd a bab körüli rostos részekkel összekeverve azt, édes, zselés anyag nyerhető ki, ami kiválóan helyettesíti a cukrot.

A tanulmány rámutat arra is, hogy bár természetes anyagokról van szó, mégis bonyolult a folyamat, hiszen, ha egy kicsit több zselés anyagot kevernek a csokoládémasszába az csomós lehet, ha kevesebbet, akkor pedig nem lesz édes. A kifejlesztett termék további előnye, hogy jóval magasabb rosttartalommal bír, mint a hagyományos módon készült csokoládék, mindeközben a telítettzsír-tartalma is alacsonyabb. A kakaótermesztőknek is jó hír ez, hiszen nem csak a babot, hanem a belső héjrétegből készült kiszárított, majd porított anyagot is értékesíthetik – már amennyiben elterjed ez a csokoládékészítési módszer.

Az ötlettel mérsékelhető a pazarlás is, ugyanis csak a kakaóbab külső héjrétege az, amiről a cikkben nem volt szó. Az viszont már régóta hasznosítható üzemanyagként, illetve kiválóan komposztálható is.

Arra azért még várni kell, hogy a hazai polcokon is elérhetőek legyenek az így készült egészségesebb és fenntarthatóbb gazdálkodásból származó csokoládék, ugyanis a forgalmazásukhoz, át kell állnia az iparnak. A termesztőknek szükséges a szárításhoz alkalmas infrastruktúra kialakítása is, tehát a csokoládégyártás új módszerének elterjedése még csak elméletben zajlik.

Az elérhető adatok alapján Svájcban fogy a legtöbb csokoládé, ahol évente az egy főre jutó fogyasztás mértéke csaknem eléri a 12 kilogrammot. A hazai polcokon a csokoládé ára az elmúlt évben több mint 10 százalékkal nőtt, aminek köze lehet a cukor több mint 30 százalékos áremelkedéséhez.

A természet adta, növényi alapú élelmiszerek a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is bemutatásra kerültek, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

(Magyar Mezőgazdaság)

Fotó: Canva

search icon