Az egekben a kakaó ára, és lehet, hogy most már ott is marad

Az egekben a kakaó ára, és lehet, hogy most már ott is marad
Az egekben a kakaó ára, és lehet, hogy most már ott is marad

A klímaváltozás hatásai és a növekvő szállítási költségek repítették soha nem látott magasságokba a kakaó árát, mely egy év alatt 2578 dollárról, 8100 dollárra emelkedett tonnánként – írja az Axios.

Az emelkedésben szerepet játszanak a kakaóbabot termelő régiókat érintő szélsőséges éghajlati folyamatok, mint az épp mostanság kezdődő La Niña. A termelők tavaly még az El Niño hatásait nyögték, számos területet hosszan tartó szárazság sújtotta. A nyugat-afrikai termőterületeken a múlt év végén végigsöprő heves esőzések különféle betegségeknek ágyaztak meg, melyek szintén veszélyeztették a termést.

A terméskiesést tetézte a szállítmányozási díjak emelkedése. Ebben a Nemzetközi Kakaószervezet (ICCO) nemrégiben kiadott jelentése szerint szerepet játszik a Vörös-tenger térségében zajló konfliktus. Ezzel együtt a szakértők szerint a történelmi kakaóárak és az ágazatban kialakuló válság legfőbb oka egyértelműen a klímaváltozáshoz köthető.

A kakaó ágazatról régóta tudni, hogy egyre nagyobb veszélyek fenyegetik. Ennek az az oka, hogy mint korábban írtuk, a kakaónak speciális körülményekre van szüksége: a legjobb termés akkor várható, ha a napi hőingás kevesebb mint 8°C, míg az átlaghőmérséklet 20-27 °C közötti. A növény számára akár végzetes is lehet, a 10 °C alatti hőmérséklet, de a túlságosan magas hőmérsékletet sem szereti.

Ezen túl a magas páratartalom, tápanyagokban gazdag talaj és szélvédett hely is kell ahhoz, hogy a kakaó jól érezze magát. Ilyen körülmények a kizárólag a trópusokon találhatók, azonban a fő kakaótermelő országokat várhatóan erősen sújtja majd a klímaváltozás. Olyannyira, hogy 2040 és 2070 közötti időszakban akár a felére is csökkenhet a kakaótermesztésre alkalmas terület a klímaváltozás miatt. Ugyan lesz majd néhány olyan új termőterület, ahol a változások nyomán jobb körülmények közé kerül a kakaó, de ezek száma és mérete a mostani termőterületek töredéke.

A megoldás – amellett, hogy mielőbb megállítjuk a klímaváltozást – a mezőgazdasági módszerek megújításában és az alkalmazkodásban keresendő. Valószínűleg szükség lesz majd a növények árnyékolására, a növények egymástól távolabb való ültetésére vagy épp új, ellenállóbb fajták létrehozására. Emellett az is javíthatja a gazdák helyzetét, ha a monokultúrás termelés helyett divierzifikálják ültetvényeiket.


A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

search icon