A klímaválság nem tesz jót a kakaónak, és fordítva
A klímaválság nem tesz jót a kakaónak, és fordítva

A 2040-2070 közötti időszakra akár a felére is csökkenhet a kakaótermesztésre alkalmas terület a klímaváltozás miatt. Közben viszont azt is látni kell, hogy az elmúlt évtizedekben a több millió hektár erdőt irtottak ki a csokoládé alapjául szolgáló növény miatt.

A kakaónak speciális körülményekre van szüksége: a legjobb termés akkor várható, ha a napi hőingás kevesebb mint 8°C, míg az átlaghőmérséklet 20-27 °C közötti. A növény számára akár végzetes is lehet, a 10 °C alatti hőmérséklet, de a túlságosan magas hőmérsékletet sem szereti.

Ezen túl a magas páratartalom, a nitrogéngazdag talaj és a szélvédett hely is kell ahhoz, hogy a kakaó jól érezze magát. Ilyen körülmények a kizárólag a trópusokon találhatók, azonban a fő kakaótermelő országokat várhatóan erősen sújtja majd a klímaváltozás.

Nem csupán a hőmérséklet emelkedése, de az egyenetlenebbé váló csapadékeloszlás is problémát jelenthet, miközben a változások bizonyos kártevők jelentős elterjedését is hozhatják.

Nem lesz többé kakaó?

A bevezetőben említett időszakban inkább csak visszaszorul majd a kakaótermesztés, az eddigi termőterületek kevésbé lesznek alkalmasak a növény számára. Ez a hozam erős csökkenéséhez vezethet. Ugyan lesz majd néhány olyan új termőterület, ahol a változások nyomán jobb körülmények közé kerül a kakaó, de ezek száma és mérete a mostani termőterületek töredéke.

A megoldás – amellett, hogy mielőbb megállítjuk a klímaváltozást – a mezőgazdasági módszerek megújításában és az alkalmazkodásban keresendő. Valószínűleg szükség lesz majd a növények árnyékolására, a növények egymástól távolabb való ültetésére vagy épp új, ellenállóbb fajták létrehozására. Emellett az is javíthatja a gazdák helyzetét, ha a monokultúrás termelés helyett divierzifikálják ültetvényeiket.

Mekkora a kakaó lábnyoma?

Mértéktartó becslések is több millió hektárra teszik az erdőterület nagyságát, melyet az elmúlt évtizedekben irtottak ki a kakaótermesztés terjeszkedése miatt. Becslések szerint ma egyetlen kiló csokoládé 19 kg CO2-ekvivalens lehet, mely közel a harmada egy kiló marhahúsénak. Ebben benne van a kakaótermesztés miatti erdőirtás, és a fokozott műtrágyahasználat kibocsátása is. (Másfelfok)

search icon