Vajon tényleg veszélyben van a csoki és a kávé a klímaválság miatt?
Vajon tényleg veszélyben van a csoki és a kávé a klímaválság miatt?

Egy friss tanulmány szerint a klímaváltozás hamarosan zavarokat okozhat Európa kávé– és csokoládé-ellátásában, mivel súlyos aszályok sújthatják majd a termelő országokat.

A kutatás szerint az aszálykockázat az Európai Unió behozatalának csupán 7%-át érintette az elmúlt 25 évben, a következő negyed évszázadban azonban ez 37%-ra nő majd. Mivel számos termék esetében az EU nagyban támaszkodik az importra, ez kiszolgáltatott helyzetet teremthet, illetve ellátási zavarokat okozhat.

Az unió csokoládégyártása például 100%-ban a kakaóimporttól függ. A tanulmány szerint 2050-re nagyjából az import 28%-a származik majd olyan termőhelyekről, melyek erősen sebezhetővé válnak.

A kutatás a csoki és a kávé mellett olyan, manapság alapvetőnek számító termékeket is vizsgált, mint a pálmaolaj vagy a sertés- és csirkeágazat számára létfontosságú szója, melyek ugyancsak az éghajlatváltozás által legjobban veszélyeztetett termékek közé tartoznak.

Az EU-ban szója tekintetében például csupán 3% a saját termelés, míg a behozatal több mint 60%-a olyan helyekről érkezik, amelyek várhatóan erősen kiszolgáltatottak lesznek az aszályoknak a következő évtizedekben.

A kutatásban kizárólag az aszály kockázatát vizsgálták, azonban ahogy az a Guardian cikkéből kiderül, az aszály mellett olyan tényezőknek is nagy szerep juthat, mint például az áradások, a fertőzések vagy épp a beporzók megritkulása, ezek pedig tovább árnyalhatják a képet.

Ezzel együtt a tanulmány rávilágít arra, hogy mennyire összetett az élelmiszer-biztonság kérdésköre, és hogy mennyire fontos az ellátási rendszerek rugalmasabbá tétele. Emellett az is lényeges, hogy a fejlett világ megfelelő támogatást nyújtson az éghajlatváltozásnak jobban kitett fejlődő országoknak, hogy azok jobban tudjanak alkalmazkodni a megváltozó viszonyokhoz.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon