Mitől lett drágább a reggeli kávéd?

Mitől lett drágább a reggeli kávéd?
Mitől lett drágább a reggeli kávéd?

A hőmérséklet emelkedésével és az aszályok fokozódásával a jó kávét egyre nehezebb lesz termeszteni és egyre drágább lesz megvásárolni. Tanulmányok szerint 2050-re a jó minőségű kávé termesztésére használt földek mintegy fele nem lesz termőterület. A kávépiacok elemzése pedig azt mutatja, az éghajlatváltozás már most hatással van a kávé árára, az egyre kevesebb jó minőségű terményt hozó földterület miatt.

Az OEC adatelemző cég elemzést készített arról, hogyan befolyásolja a kávétermesztést az éghajlatváltozás – és hogy ennek következtében hogyan változhat az ízlésünk a kávéval kapcsolatban.

A kávénak két fő fajtája, az arabica és a robusta teszi ki gyakorlatilag a világ teljes termelését (előbbi 70, utóbbi 30%-kal). Brazília termeszti a világ robusta kávéjának 28 százalékát, amely keserű, (inkább instant kávéhoz és eszpresszóhoz használják fel), szemben az arabicával, melynek 41%-át termelik, és jobb minőségűnek tartott fajta. A robusta előnye viszont, hogy szívósabb, és melegebb hőmérsékleten is megterem, és az arabica árának emelkedésével egyre gyakrabban használttá válhat. Az USA mezőgazdasági minisztériumának adatbázisa szerint Brazília arabica termelése idén várhatóan 30 százalékkal csökken, míg a robusta 5 százalékkal nő.

(The Independent)

(fotó: pexels.com – Los Muertos Crew)

search icon