Ha nem állítjuk meg a klímaváltozást, elfelejthetjük a különleges kávékat
Ha nem állítjuk meg a klímaváltozást, elfelejthetjük a különleges kávékat

Egy friss tanulmány a kávé őshazájának tartott Etiópia különleges kávéfajtáit vizsgálta abból a szempontból, hogy az éghajlat változásának milyen hatása lehet rájuk.

A Potsdami Klímakutató Intézet tanulmánya szerint az igazi kávékülönlegességnek számító, vadon termő virágos–gyümölcsös–fűszeres aromájú arabica kávé minősége romolhat az éghajlati tényezők megváltozása miatt.

A vizsgálathoz készített komplex modellek alapján megállapították, hogy az ötféle vizsgált kávéspecialitás közül négynek is zsugorodni fog a termőterülete a jövőben. Az Etiópia déli területein termő és az egyik legkeresettebb fajtának számító Yirgacheffe például a mai termőterületének 40%-át is elveszítheti a század végére.

Ezzel együtt a kávétermelés, illetve a termelésre alkalmas terület nőhet a 21. század folyamán. Az éghajlati tényezők változásával azonban a kávé minősége elmarad majd attól, amit megszoktunk.

Az éghajlatváltozás ellentmondásos hatással van az etiópiai kávétermelésre. A számítógépes szimulációink szerint az átlagos minőségű kávé termelésére alkalmas terület nagysága folyamatosan nőhet a 2090-es évek végéig

– mondta Abel Chemura, a tanulmány vezető szerzője.

A változásokat nemcsak a kávérajongók, de az etióp gazdaság is megsínyli majd, hiszen a kelet-afrikai országban a kávé teszi ki az export egyharmadát, amelyben főként a különleges fajtáknak van óriási szerepük. Ráadásul mivel zömmel nem nagyipari módszerekkel termelnek, kérdéses, hogy fel tudják-e majd venni a versenyt a hatékony, ám gyengébb minőséget előállító országokkal.

A tanulmány szerzői ezzel együtt úgy vélik, hogy egyrészt a kedvezőtlen trendeket még meg lehet változtatni, másrészt különféle adaptációs technikákkal és tervezéssel fel lehet készülni a negatív hatásokra és ezek ellensúlyozására.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon