Nem szabadul Afrika a pusztító sáskainváziótól
Nem szabadul Afrika a pusztító sáskainváziótól

Tavaly nyár óta hatalmas területeket taroltak le a vándorsáskák Afrika keleti részén, ezzel sok millió embert megélhetését és élelmiszer-ellátását fenyegetve. Most úgy tűnik, a pusztító invázió megint erőre kaphat.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) arra figyelmeztet, hogy az eddigi intézkedések dacára újra komoly problémát jelenthetnek a sivatagi vándorsáskák, ha nem vonnak be a probléma kezelésére újabb erőforrásokat.

Jemenben, illetve a Szudántól Kenyáig terjedő területen január óta, nagyszabású nemzetközi összefogás keretében sikerült több mint 1,3 millió hektár olyan területet megtisztítani, amelyet a sáskák megtámadtak. Ezzel 2,7 millió tonna gabonát sikerült megmenteni a régióban, ahol az éhínség szinte mindennapos jelenség.

Forrás: FAO

Ezzel azonban a sáskainvázió nem ért véget, és az utóbbi időben az időjárás alakulása a rovaroknak kedvezett. Jelenleg Etiópia keleti részén és Szomáliában kapta újra erőre, és már Kenya északi régióit fenyegetik a rajok.

A régió élelmiszerbiztonságának biztosításához az eddigi intézkedések megerősítésére és kiterjesztésére van szükség, ehhez pedig a FAO-nak további erőforrásokra van szüksége. Ha nem történik gyors előrelépés, akkor a régió országaiban a szervezet becslései szerint 3,5 millióval növekedhet az éhezők száma.

Az afrikai kontinensre egyre nagyobb terheket ró a klímaváltozás, mely a megfékezhetetlen sáskajáráshoz mérhető katasztrófákkal fenyeget.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon