Meatless Monday: így használd a gombát és a medvehagymát!
Meatless Monday: így használd a gombát és a medvehagymát!

A Meatless Monday, azaz a húsmentes hétfő kezdeményezés 2003-ban indult. Az alap elgondolás, hogy az emberek kevesebb húst fogyasszanak, miközben megismerkednek a növényi étkezés alapjaival. Mától mi is csatlakozunk ehhez a mozgalomhoz, hogy a Felelős Gasztrohőssel közösen megmutassuk, milyen sokoldalú és mennyei fogások készíthetők hús nélkül is! 

A Greendex szerkesztőségében már többen is elkezdtük csökkenteni a húsfogyasztásunkat, mivel úgy gondoljuk, ez egy fontos lépés ahhoz, hogy tegyünk a bolygónkért. A Felelős Gasztohős pedig segít nekünk abban, hogy kiállhassunk a környezetbarát gasztronómia mellett, és megmutassuk nektek, milyen szuperek a húsmentes ételek.

Meatless Monday: bemutatkozik a gomba!

Az első ilyen alapanyag, amely remekül használható hús helyett is, a gomba. Sőt, megfejeljük ezt a kulináris élvezetet, és rádobunk egy kis szezonális medvehagymát is.

A Meatless Monday és a húsmentes étkezés azért is lehetett nehéz eddig, mivel régebben ha valaki vegetáriánus volt, az éttermekben és kifőzdékben a rántott gomba jelentette szinte az egyetlen alternatívát. Szerencsére ma már ennél bővebb a húsmentes kínálat, de a gomba most is sok vega és vegán fogásban kap szerepet. Igazán sokszínű alapanyag, készülhet belőle szendvicskrém, a klasszikus leves, pörkölt, az erdei változatok pedig – akár szárított formában – egy rizottót vagy tésztát is különlegessé tesznek. Hazánkban több mint 100 ehető fajta található, az azonban nagyon fontos, hogy mindig hitelesített forrásból szerezd be a gombákat!

gombák
Rengeteg gombaféle áll rendelkezésünkre, hogy belevágjunk a Meatless Monday-be!

Bemutatkozik a medvehagyma!

A tavasz első zöldjei között ott van a medvehagyma is. Enyhébb időben már február végén megjelenik az erdőben és a piacon is. A barnamedvék is nagyon kedvelik, innen ered az elnevezése is. Íze hasonlít a fokhagymához, több forrás is kiemeli tisztító és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait. 

Használhatjuk pesztóként kenyérre kenve, tésztával keverve pedig gyors ebédként vagy vacsoraként is jól működik. Készíthetünk belőle levest, feldobhatjuk vele a főzelékeket, szószokat, sós pitéket is, de belesüthetjük pogácsába vagy más péksütibe is. Olajban eltéve vagy lefagyasztva egész évben élvezhetjük ezt a szezonális finomságot. 

Fontos kiemelnünk, hogy a medvehagymát elsősorban gyűjteni szokás. A gyűjtés során fontos odafigyelni, hogy ne tépd ki a hagymákat, csak egyesével szedd le a leveleiket, és mindig hagyj az adott növényen levelet is. Gyűjteni csak maximum napi 2 kg-ot szabad!

Figyelem, életveszélyes lehet, ha a medvehagyma levelét összekeverjük a hozzá hasonló, ám mérgező gyöngyvirágéval. Legbiztosabb támpont az erős fokhagymaszag – a gyöngyvirágnál ez nincs.

A medvehagymával nagyjából egy időben bújnak elő a kucsmagombák is az erdőben, jól passzolnak egymáshoz. A gombák jól helyettesítik a húst, egy medvehagymás-gombás ragu után senki nem fogja hiányolni a húst az asztalról.

Nem hagyjuk, hogy recept nélkül maradj! Próbáld ki ezt a finomságot: 

medvehagyma
A medvehagyma rendkívül változatosan használható

Házi medvehagymás-gombás gnocchi

Hozzávalók

  • 0,5 kg burgonya
  • fél csokor medvehagyma
  • 17 dkg liszt (+ egy kicsi a formázáshoz)
  • 2 db bio tojás sárgája
  • 2 dl tejszín
  • 400 gr gomba 
  • kb. 1 dl zsiradék
  • bors
  • zsálya
gombás medvehagymás gnocchi
Házi medvehagymás-gombás gnocchi: ezután megnyalod mind a 10 ujjadat!

Leírás

A krumplit megmossuk és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet és néhány percet hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a liszt nagy részét és a két tojássárgáját, majd összegyúrjuk. Annyi lisztet adjunk még hozzá, hogy nedves, de jól formázható legyen. A tésztából lisztezett felületen kb. 1 cm átmérőjű kukacokat formázunk, és egy villával kb. 2 centis darabokat vagdosunk le róla, majd a villa hátsó részével finoman meggörgetjük (ettől lesz laposabb és csíkos a gnocchi). Forró vízben három-négy részletben kifőzzük: először megvárjuk, hogy feljöjjenek a nudlik a víz tetejére, majd még egy percig hagyjuk őket főni. Egy kis olajon/zsíron megpiríthatjuk a kész gnocchikat.

Közben a gombákat felszeleteljük kb. fél centi vastagra, és zsiradékon megsütjük. A kulcs, hogy a serpenyő legyen jó meleg, és a gombaszeleteket egy-egy szintenként tegyük rá (ne legyen olyan gomba, ami nem érintkezik a serpenyővel). Amikor a gombák egyik fele megbarnult, fordítsuk meg őket. Így a gombák puhák lesznek, de nem pötyhedtek. Itt is több menetben kell dolgoznunk.

Amikor kész vagyunk az összes szelettel, visszatesszük őket a serpenyőbe, hozzátesszük a megmosott és összevágott medvehagymát, majd pár perc után hozzákeverjük ezt a kombót a gnocchihoz. Ráöntjük a tejszínt és rövid ideig melegítjük, sózzuk, borsozzuk, majd friss medvehagymával tálaljuk.

A cikk és a recept elkészítésében a Felelős Gasztrohős és Szabó Eszti segített nekünk.

search icon