
A gomba remekül használható hús helyett is. Sőt, megfejeljük ezt a kulináris élvezetet, és rádobunk egy kis szezonális medvehagymát is.
A Meatless Monday Ă©s a hĂşsmentes Ă©tkezĂ©s azĂ©rt is lehetett nehĂ©z eddig, mert rĂ©gebben, ha valaki vegetáriánus volt, az Ă©ttermekben Ă©s a kifĹ‘zdĂ©kben a rántott gomba jelentette szinte az egyetlen alternatĂvát. SzerencsĂ©re ma már ennĂ©l bĹ‘vebb a hĂşsmentes kĂnálat, de a gomba most is sok vega Ă©s vegán fogásban kap szerepet.
Igazán sokszĂnű alapanyag, kĂ©szĂĽlhet belĹ‘le szendvicskrĂ©m, a klasszikus leves, pörkölt, az erdei változatok pedig – akár szárĂtott formában – egy rizottĂłt vagy tĂ©sztát is kĂĽlönlegessĂ© tesznek. Hazánkban több mint 100 ehetĹ‘ fajta találhatĂł, az azonban nagyon fontos, hogy mindig hitelesĂtett forrásbĂłl szerezd be a gombát!
Bemutatkozik a medvehagyma!
A tavasz elsĹ‘ zöldjei között ott van a medvehagyma is. EnyhĂ©bb idĹ‘ben már február vĂ©gĂ©n megjelenik az erdĹ‘ben Ă©s a piacon is. A barnamedvĂ©k is nagyon kedvelik, innen ered az elnevezĂ©se is. ĂŤze hasonlĂt a fokhagymáéhoz, a források kiemelik a szervezetre gyakorolt több jĂłtĂ©kony – többek között tisztĂtĂł – hatását.
Használhatjuk pesztĂłkĂ©nt kenyĂ©rre kenve, tĂ©sztával keverve pedig gyors ebĂ©dkĂ©nt vagy vacsorakĂ©nt is jĂłl működik. KĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘le levest, feldobhatjuk vele a fĹ‘zelĂ©keket, szĂłszokat, sĂłs pitĂ©ket is, de belesĂĽthetjĂĽk pogácsába vagy más pĂ©ksĂĽtibe is. Olajban eltĂ©ve vagy lefagyasztva egĂ©sz Ă©vben Ă©lvezhetjĂĽk ezt a szezonális finomságot.
Fontos kiemelnünk, hogy a medvehagymát elsősorban gyűjteni szokás. A gyűjtés során fontos odafigyelni arra, hogy ne tépd ki a hagymákat, hanem egyesével szedd le a leveleiket, és mindig hagyj a növényeken levelet! Gyűjteni maximum napi 2 kg-ot szabad!
Figyelem, életveszélyes lehet, ha a medvehagyma levelét összekeverjük a hozzá hasonló, ám mérgező gyöngyvirágéval. Legbiztosabb támpont az erős fokhagymaszag, a gyöngyvirág esetében ez hiányzik.
A medvehagymával nagyjábĂłl egy idĹ‘ben bĂşjnak elĹ‘ az erdĹ‘ben a kucsmagombák is, jĂłl passzolnak egymáshoz. A gombák jĂłl helyettesĂtik a hĂşst, egy medvehagymás-gombás ragu után senki nem fogja hiányolni a hĂşst az asztalrĂłl.
Nem hagyjuk, hogy recept nélkül maradj. Próbáld ki ezt a finomságot!
Házi medvehagymás-gombás gnocchi
Hozzávalók
- 0,5 kg burgonya
- fél csokor medvehagyma
- 17 dkg liszt (+ egy kicsi a formázáshoz)
- 2 db biotojás sárgája
- 2 dl tejszĂn
- 400 g gomba
- kb. 1 dl zsiradék
- sĂł
- bors
- zsálya
ElkĂ©szĂtĂ©se
A krumplit megmossuk, Ă©s sĂłs vĂzben puhára fĹ‘zzĂĽk. Ha kĂ©sz, leöntjĂĽk rĂłla a vizet, Ă©s nĂ©hány percig hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk Ă©s krumplinyomĂłval összetörjĂĽk. Hozzáadjuk a liszt nagy rĂ©szĂ©t Ă©s a kĂ©t tojássárgáját, majd összegyĂşrjuk. Annyi lisztet adjunk mĂ©g hozzá, hogy nedves, de jĂłl formázhatĂł legyen! A tĂ©sztábĂłl lisztezett felĂĽleten kb. 1 cm átmĂ©rĹ‘jű kukacokat formázunk, Ă©s egy villával kb. 2 centis darabokat vagdosunk le rĂłla, majd a villa hátsĂł rĂ©szĂ©vel finoman meggörgetjĂĽk (ettĹ‘l lesz laposabb Ă©s csĂkos a gnocchi). ForrĂł vĂzben három-nĂ©gy rĂ©szletben kifĹ‘zzĂĽk: elĹ‘ször megvárjuk, hogy feljöjjenek a nudlik a vĂz tetejĂ©re, majd mĂ©g egy percig hagyjuk Ĺ‘ket fĹ‘ni. Egy kis olajon vagy zsĂron meg is pirĂthatjuk a kĂ©sz gnocchikat.
Közben a gombákat felszeleteljĂĽk kb. fĂ©l centi vastagra, Ă©s zsiradĂ©kon megsĂĽtjĂĽk. A kulcs az, hogy a serpenyĹ‘ legyen jĂł meleg, Ă©s a gombaszeleteket Ăşgy tegyĂĽk a serpenyĹ‘be, hogy mindegyik Ă©rintkezzen vele (tehát egyszerre egy rĂ©teg gombát sĂĽssĂĽnk)! Amikor a gombák egyik fele megbarnult, fordĂtsuk meg Ĺ‘ket. ĂŤgy a gombák puhák lesznek, de nem petyhĂĽdtek. Itt is több menetben kell dolgoznunk.
Amikor kĂ©sz vagyunk az összes szelettel, visszatesszĂĽk Ĺ‘ket a serpenyĹ‘be, hozzátesszĂĽk a megmosott Ă©s összevágott medvehagymát, majd pár perc után hozzákeverjĂĽk ezt a kombĂłt a gnocchihoz. RáöntjĂĽk a tejszĂnt, Ă©s rövid ideig melegĂtjĂĽk, sĂłzzuk, borsozzuk, majd friss medvehagymával tálaljuk.
A termĂ©szet adta, növĂ©nyi alapĂş Ă©lelmiszereket a Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsági ExpĂłn is bemutatták, Ă©s számos alternatĂvát ismertettek az egĂ©szsĂ©gesebb Ă©telek elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez Ă©s fogyasztásához.
A cikk Ă©s a recept elkĂ©szĂtĂ©sĂ©ben a FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s Ă©s SzabĂł Eszti segĂtett nekĂĽnk.