Meatless Monday: így használd a gombát és a medvehagymát!
Meatless Monday: így használd a gombát és a medvehagymát!

A gomba remekül használható hús helyett is. Sőt, megfejeljük ezt a kulináris élvezetet, és rádobunk egy kis szezonális medvehagymát is.

A Meatless Monday és a húsmentes étkezés azért is lehetett nehéz eddig, mert régebben, ha valaki vegetáriánus volt, az éttermekben és a kifőzdékben a rántott gomba jelentette szinte az egyetlen alternatívát. Szerencsére ma már ennél bővebb a húsmentes kínálat, de a gomba most is sok vega és vegán fogásban kap szerepet.

Igazán sokszínű alapanyag, készülhet belőle szendvicskrém, a klasszikus leves, pörkölt, az erdei változatok pedig – akár szárított formában – egy rizottót vagy tésztát is különlegessé tesznek. Hazánkban több mint 100 ehető fajta található, az azonban nagyon fontos, hogy mindig hitelesített forrásból szerezd be a gombát!

gombák
Rengeteg gombaféle áll rendelkezésünkre, hogy belevágjunk a Húsmentes hétfőbe!

Bemutatkozik a medvehagyma!

A tavasz elsĹ‘ zöldjei között ott van a medvehagyma is. EnyhĂ©bb idĹ‘ben már február vĂ©gĂ©n megjelenik az erdĹ‘ben Ă©s a piacon is. A barnamedvĂ©k is nagyon kedvelik, innen ered az elnevezĂ©se is. ĂŤze hasonlĂ­t a fokhagymáéhoz, a források kiemelik a szervezetre gyakorolt több jĂłtĂ©kony – többek között tisztĂ­tĂł – hatását. 

Használhatjuk pesztĂłkĂ©nt kenyĂ©rre kenve, tĂ©sztával keverve pedig gyors ebĂ©dkĂ©nt vagy vacsorakĂ©nt is jĂłl működik. KĂ©szĂ­thetĂĽnk belĹ‘le levest, feldobhatjuk vele a fĹ‘zelĂ©keket, szĂłszokat, sĂłs pitĂ©ket is, de belesĂĽthetjĂĽk pogácsába vagy más pĂ©ksĂĽtibe is. Olajban eltĂ©ve vagy lefagyasztva egĂ©sz Ă©vben Ă©lvezhetjĂĽk ezt a szezonális finomságot. 

Fontos kiemelnünk, hogy a medvehagymát elsősorban gyűjteni szokás. A gyűjtés során fontos odafigyelni arra, hogy ne tépd ki a hagymákat, hanem egyesével szedd le a leveleiket, és mindig hagyj a növényeken levelet! Gyűjteni maximum napi 2 kg-ot szabad!

Figyelem, életveszélyes lehet, ha a medvehagyma levelét összekeverjük a hozzá hasonló, ám mérgező gyöngyvirágéval. Legbiztosabb támpont az erős fokhagymaszag, a gyöngyvirág esetében ez hiányzik.

A medvehagymával nagyjából egy időben bújnak elő az erdőben a kucsmagombák is, jól passzolnak egymáshoz. A gombák jól helyettesítik a húst, egy medvehagymás-gombás ragu után senki nem fogja hiányolni a húst az asztalról.

Nem hagyjuk, hogy recept nĂ©lkĂĽl maradj. PrĂłbáld ki ezt a finomságot! 

medvehagyma
A medvehagyma rendkívül változatosan használható.

Házi medvehagymás-gombás gnocchi

Hozzávalók

  • 0,5 kg burgonya
  • fĂ©l csokor medvehagyma
  • 17 dkg liszt (+ egy kicsi a formázáshoz)
  • 2 db biotojás sárgája
  • 2 dl tejszĂ­n
  • 400 g gomba 
  • kb. 1 dl zsiradĂ©k
  • sĂł
  • bors
  • zsálya
gombás medvehagymás gnocchi
Házi medvehagymás-gombás gnocchi: ezután megnyalod mind a 10 ujjadat!

Elkészítése

A krumplit megmossuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet, és néhány percig hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a liszt nagy részét és a két tojássárgáját, majd összegyúrjuk. Annyi lisztet adjunk még hozzá, hogy nedves, de jól formázható legyen! A tésztából lisztezett felületen kb. 1 cm átmérőjű kukacokat formázunk, és egy villával kb. 2 centis darabokat vagdosunk le róla, majd a villa hátsó részével finoman meggörgetjük (ettől lesz laposabb és csíkos a gnocchi). Forró vízben három-négy részletben kifőzzük: először megvárjuk, hogy feljöjjenek a nudlik a víz tetejére, majd még egy percig hagyjuk őket főni. Egy kis olajon vagy zsíron meg is piríthatjuk a kész gnocchikat.

Közben a gombákat felszeleteljük kb. fél centi vastagra, és zsiradékon megsütjük. A kulcs az, hogy a serpenyő legyen jó meleg, és a gombaszeleteket úgy tegyük a serpenyőbe, hogy mindegyik érintkezzen vele (tehát egyszerre egy réteg gombát süssünk)! Amikor a gombák egyik fele megbarnult, fordítsuk meg őket. Így a gombák puhák lesznek, de nem petyhüdtek. Itt is több menetben kell dolgoznunk.

Amikor kész vagyunk az összes szelettel, visszatesszük őket a serpenyőbe, hozzátesszük a megmosott és összevágott medvehagymát, majd pár perc után hozzákeverjük ezt a kombót a gnocchihoz. Ráöntjük a tejszínt, és rövid ideig melegítjük, sózzuk, borsozzuk, majd friss medvehagymával tálaljuk.

A természet adta, növényi alapú élelmiszereket a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is bemutatták, és számos alternatívát ismertettek az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

A cikk és a recept elkészítésében a Felelős Gasztrohős és Szabó Eszti segített nekünk.