Nyúlgomba, csirkegomba, nyulica, sárgagomba. Mindegyik elnevezés ugyanazt a gombát takarja, amelyet az egyes vidékeken eltérően neveznek. Ez a gomba nem más, mint a sárga rókagomba, amely az egyik legfinomabb erdei gombánk, és még most, novemberben is a nyomára lehet akadni a savanyú talajú erdőkben.
Hol és mikor szerezhetjük be a rókagombát?
A barackillatú, ráncos rókagombára a piacokon könnyen rátalálhatunk, mert számos társával ellentétben egyszerűen szállítható és tárolható, nem romlik gyorsan. Szintén komoly érv mellette, hogy nem hajlamos a kukacosodásra. Árak tekintetében nagy a szórás, 5 ezer forinttól akár 12 ezerig is terjedhet az ára.
Egészség a sárga kalapban
A sárga rókagomba fogyasztása nemcsak kulináris élvezet lehet, de egészségügyi szempontból is előnyös. A gombákra jellemző magas fehérje- és rosttartalom mellett a rókagombának erős antioxidáns és baktériumölő hatása van.
Ha értünk hozzá, akkor a beszerzést – teljesen ingyen – magunk is intézhetjük, de legyünk mindig résen: a sárga rókagomba összetéveszthető nem ehető és mérgező fajokkal is! Épp ezért lényeges, hogy a gyűjtést követően vizsgáltassuk be a zsákmányt, mert így elkerülhetők az esetleges gombamérgezések. A területileg illetékes gombaszakellenőrök listáját és elérhetőségüket a gombászati szakportálon is megtalálhatjuk. Sikeres gyűjtésre júniustól novemberig van esélyünk, főként akkor, ha megfelelő az időjárás.
Mihez kezdjünk a rókagombával?
A rókagomba ízletes erdei csemege, de íze és aromái – a csípősségét leszámítva – lágyabbak, mint például a vargánya esetében. Borsos ízét átadja a belőle készült ételeknek is. Fontos, hogy az ételek elkészítésekor megfelelően válasszuk ki a fűszereket, hogy túl erős ízekkel ne nyomjuk el a gomba zamatát!
Szárítani a rókagombát is lehet, de csak porítás céljából érdemes. A szárított rókagomba a főzés során nagyon nehezen puhul meg, ha egyáltalán. Fűszerként használva viszont kiváló ízt ad ételeinknek.
Húsok mellé remek tejszínes mártást készíthetünk belőle, de önmagában is megállja a helyét, például krémlevesként megfőzve. Ez utóbbihoz ajánlunk receptet is.
Rókagomba-krémleves
Legnagyobb mennyiségben a hegyvidéki területeken találkozhatunk cikkünk főszereplőjével. Így ezen vidékek receptjei letisztult, egyszerű felhasználási módokat kínálnak. Ilyen az alábbi erdélyi rókagomba-krémleves is, melyet az Erdélyi Konyha oldaláról kölcsönöztünk.
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg rókagomba,
- 2 szál zöldhagyma,
- 5 dkg vaj,
- kakukkfű és bazsalikom,
- só,
- 2 evőkanál tejföl,
- citromlé,
- babcsíra a tálaláshoz (elhagyható).
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és a vajban megdinszteljük. Az előkészített gombát az üvegesre pirult hagymához adjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, kakukkfűvel és bazsalikommal fűszerezzük. Közepes lángon főzzük, amíg a gomba megpuhul. Ekkor turmixoljuk, végül hozzákeverjük a tejfölt, és citromlével ízesítjük. Ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá vizet, vagy ha van kéznél, alaplevet. Babcsírával fogyasztjuk.