Az ínyencek kedvence, a rókagomba
Az ínyencek kedvence, a rókagomba

Nyúlgomba, csirkegomba, nyulica, sárgagomba. Mindegyik elnevezés ugyanazt a gombát takarja, amelyet az egyes vidékeken eltérően neveznek. Ez a gomba nem más, mint a sárga rókagomba, amely az egyik legfinomabb erdei gombánk, és még most, novemberben is a nyomára lehet akadni a savanyú talajú erdőkben.

Hol és mikor szerezhetjük be a rókagombát?

A barackillatú, ráncos rókagombára a piacokon könnyen rátalálhatunk, mert számos társával ellentétben egyszerűen szállítható és tárolható, nem romlik gyorsan. Szintén komoly érv mellette, hogy nem hajlamos a kukacosodásra. Árak tekintetében nagy a szórás, 5 ezer forinttól akár 12 ezerig is terjedhet az ára.

rókagombák
A rókagomba színe leginkább a főtt tojás sárgájához hasonlít.

Egészség a sárga kalapban

A sárga rókagomba fogyasztása nemcsak kulináris élvezet lehet, de egészségügyi szempontból is előnyös. A gombákra jellemző magas fehérje- és rosttartalom mellett a rókagombának erős antioxidáns és baktériumölő hatása van.

Ha értünk hozzá, akkor a beszerzést – teljesen ingyen – magunk is intézhetjük, de legyünk mindig résen: a sárga rókagomba összetéveszthető nem ehető és mérgező fajokkal is! Épp ezért lényeges, hogy a gyűjtést követően vizsgáltassuk be a zsákmányt, mert így elkerülhetők az esetleges gombamérgezések. A területileg illetékes gombaszakellenőrök listáját és elérhetőségüket a gombászati szakportálon is megtalálhatjuk. Sikeres gyűjtésre júniustól novemberig van esélyünk, főként akkor, ha megfelelő az időjárás.

Aki viszont nem vágna neki az erdőnek, hogy gombákra leljen, érdemes kutakodnia az interneten, ugyanis egyre több cég foglalkozik az otthoni, városi körülmények között végezhető gombatermesztéssel. Ilyen például a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón bemutatkozó Pilze-Nagy Kft. is, akikkel a eseményen interjút is készítettünk. Ők rókagombát ugyan nem, de laskagombát akár kávézaccon is tudnak termelni.

sárga rókagomba az erdőben

Mihez kezdjünk a rókagombával?

A rókagomba ízletes erdei csemege, de íze és aromái – a csípősségét leszámítva – lágyabbak, mint például a vargánya esetében. Borsos ízét átadja a belőle készült ételeknek is. Fontos, hogy az ételek elkészítésekor megfelelően válasszuk ki a fűszereket, hogy túl erős ízekkel ne nyomjuk el a gomba zamatát!

Szárítani a rókagombát is lehet, de csak porítás céljából érdemes. A szárított rókagomba a főzés során nagyon nehezen puhul meg, ha egyáltalán. Fűszerként használva viszont kiváló ízt ad ételeinknek.

Húsok mellé remek tejszínes mártást készíthetünk belőle, de önmagában is megállja a helyét, például krémlevesként megfőzve. Ez utóbbihoz ajánlunk receptet is.

Rókagomba-krémleves

Legnagyobb mennyiségben a hegyvidéki területeken találkozhatunk cikkünk főszereplőjével. Így ezen vidékek receptjei letisztult, egyszerű felhasználási módokat kínálnak. Ilyen az alábbi erdélyi rókagomba-krémleves is, melyet az Erdélyi Konyha oldaláról kölcsönöztünk.

rókagomba krémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg rókagomba,
  • 2 szál zöldhagyma,
  • 5 dkg vaj,
  • kakukkfű és bazsalikom,
  • só,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • citromlé,
  • babcsíra a tálaláshoz (elhagyható).

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és a vajban megdinszteljük. Az előkészített gombát az üvegesre pirult hagymához adjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, kakukkfűvel és bazsalikommal fűszerezzük. Közepes lángon főzzük, amíg a gomba megpuhul. Ekkor turmixoljuk, végül hozzákeverjük a tejfölt, és citromlével ízesítjük. Ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá vizet, vagy ha van kéznél, alaplevet. Babcsírával fogyasztjuk.

search icon