Az erdei gombák királya, az ízletes vargánya

Az erdei gombák királya, az ízletes vargánya
Az erdei gombák királya, az ízletes vargánya

A számtalan különleges ízvilágú hazai gomba közöl az egyik legismertebb és legnépszerűbb az ízletes vargánya. A leggyakrabban savanyú talajú erdőkben előforduló gombát már az ókorban is tisztelet és rajongás övezte, ez volt a rómaiak legkedveltebb gombája, amelyet ételek készítéséhez használtak.

Az ízletes vargánya sokféleképpen elkészíthető, de akár nyersen is ehető, sőt szárított és őrölt formában fűszernek is kiváló. Fogyasztásával egészségünket is támogathatjuk, hiszen tudományosan is bizonyítottan székrekedés-megelőző, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, májvédő, antibakteriális és vírusellenes hatása is van.

ízletes vargánya
Vargányák tűlevélszőnyegen

Hogyan szerezhető be?

Az ízletes vargányával bármilyen erdőben találkozhatunk, de elsősorban tölgyesek, gyertyánosok valamint fenyvesek lakója. Májustól egészen novemberig gyűjthető, viszont ez komoly odafigyelést igényel, hiszen a tinórufélék közé tartozó gomba több közeli rokonával is összetéveszthető.

Miről ismerhető fel a vargánya?

Az ízletes vargánya a nagyobb gombák közé tartozik, barna kalapja akár 25–30 cm átmérőjű is lehet. Tönkje fehéres vagy világosbarna, hengeres alakú. A friss gomba húsa kemény és fehér. A legfontosabb ismertetőjegye, amely a többi, akár mérgező társától megkülönbözteti, hogy érintésre, vágásra, nyomásra nem színeződik el.

Ha vargányázni indulunk, érdemes előtte alaposan áttanulmányozni a gomba ismertetőjegyeit, és az is fontos, hogy tisztában legyünk a gombagyűjtés általános szabályaival. Ezekről bővebben Gombakisokosunkban írtunk. Ami talán a legfontosabb, hogy a gyűjtést követően vizsgáltassuk be a zsákmányt, mert így elkerülhetők az esetleges gombamérgezések!

A legbiztosabban akkor juthatunk hozzá, ha a piacon szerezzük be. A kínálat függvényében 3 500 és 12 000 forint között juthatunk hozzá egy kilóhoz. Mivel az árában elég nagy eltérések is lehetnek, érdemes utánajárni, kitől lehet olcsóbban beszerezni, de fontos, hogy minden esetben megbízható árust válasszunk!

Mi készüljön a vargányából?

A sikeres gombászás megkoronázása a fejedelmi lakoma. A kellemes ízű, dióillatú vargányából pedig csak ilyen készülhet. Egyik legismertebb elkészítési módja a vargányás rizottó, de az erdei gombákra hatványozottan igaz, hogy nem kell feltétlenül cifrázni őket. Aromájuk akkor érvényesül a leginkább, ha a lehető legegyszerűbben vannak elkészítve.

Vargánya egyszerűen sütve

Az alábbi receptet a Szellem a fazékban című remek gasztroblogról kölcsönöztem. Olyan kerek, hogy abból se elvenni, se hozzáadni nem kell.

Hozzávalók 4 főre: 

  • 80 dkg vargánya,
  • 6–8 dkg vaj,
  • 1 teáskanál olívaolaj,
  • só,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • frissen őrölt bors,
  • kakukkfű,
  • 6–8 levél zsálya,
  • 1 dl fehérbor,
  • 1 teáskanál tökmagolaj.

A vargányákat letisztogattam kis ecsettel, a szárukat megkapirgáltam, ahol földes volt. Félcentis szeletekre vágtam. A wokot jól felforrósítottam, a háromféle zsiradékot beletettem, s a vaj felolvadása után ment hozzá egyből a vargánya és a négy félbevágott fokhagymagerezd is. Fűszereztem, bort öntöttem alá, és nagy lángon sütöttem addig, míg pirosra, ropogósra sült. Ennyi lenne. Mennyei.

Forrás: Szellem a fazékban
ízletes vargánya egyszerűen sütve
A recept szerzője pirosra sütött újkrumplival összekeverve tálalta a vargányát.

A vargánya mint fűszer

Az erdei gombák egy része remekül szárítható, és nemhogy elveszítenék az aromájukat, még gazdagodik is az ízük. Ilyen például a rókagomba, a trombitagomba vagy épp a vargánya is. Ez megint olyasmi, amit vásárolhatunk boltban és piacon is, de ha nagy mennyiségben jutunk hozzá vargányához, és van kedvünk dolgozni vele, otthon fillérekből előállíthatjuk magunk is.

Száradó vargányák

A szárítás többféleképpen is történhet. A legegyszerűbb aszalóban végezni, de sütőben is csinálhatjuk, vagy ha van szellős és száraz helyünk a lakásban, ott is megoldható. Utóbbi csak azért nehézkesebb, mert tovább tart. A megtisztított gomba szeletelésekor figyeljünk arra, hogy a tönk és a gomba kalapja elkülönüljön egymástól. A szárított kalap egy kis áztatás után a friss gombához hasonló módon használható. A kevésbé esztétikus tönkdarabokból pedig készülhet gombapor!

vargányapor
A képen látható gombapor már egyéb fűszerekkel is dúsítva van.

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha van otthon kávédarálónk. Néhány rövid darálás után (hogy a gép ne melegedjen fel, átforrósítva a gombát is) már készen is vagyunk, már csak egy légmentesen záródó fűszertartóra van szükségünk. Az elkészült gombaport szinte bármihez felhasználhatjuk, kiváló természetes ízesítő, mely összetett aromát ad ételeinknek.

Aki viszont nem vágna neki az erdőnek, hogy gombákra leljen, érdemes kutakodnia az interneten, ugyanis egyre több cég foglalkozik az otthoni, városi körülmények között végezhető gombatermesztéssel. Ilyen például a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón bemutatkozó Pilze-Nagy Kft. is, akikkel a eseményen interjút is készítettünk. Ők vargányát ugyan nem, de laskagombát akár kávézaccon is tudnak termelni.

search icon