Aszalás – Spórolj az évezredes módszerrel!

Aszalás – Spórolj az évezredes módszerrel!
Aszalás – Spórolj az évezredes módszerrel!

Nyáron és ősszel, ha kirándulni indulunk, biztos, hogy belebotlunk finomabbnál egészségesebb erdei gyümölcsökbe. Elindulhatunk a szedd magad kertekbe vagy csak gyűjteni egy kis csemegét otthonra. De mi a helyzet télen, amikor erre nincs lehetőség?

Vitamin márpedig kell! Persze a modern ember életmódjával járó stresszt és immunrendszerünk kitettségét már nem tudja enyhíteni a nagyipari zöldség- és gyümölcstermesztés. Van azonban egy módszer, amellyel nemcsak megőrizzük az értékes beltartalmat, hanem jó sokáig élvezhetjük a nyár legfinomabb természetes nassolnivalóit.

Ez nem más, mint egy évezredek óta velünk élő tudomány gépiesített formája, az aszalás. Ennek során a hús, a zöldség, vagy a gyümölcs elveszíti víztartalmának javát. Addig kell folytatni a műveletet, míg már összenyomva sem tudunk folyadékot nyerni, az aszalvány mégis rugalmas marad.

Mi kell ehhez? Általában legalább 70 °C, ami elég a fertőtlenítéshez. Emellett folyamatos szellőztetés és levegőkeringetés, hogy ne rohadjon be az étel. A hőfokkal érdemes vigyázni, amely ráadásul függ magától a tartósítani kívánt finomságtól.

A paradicsom aszalásához elég akár 50–60 °C, míg a körtét 100 °C-on kezdjük, és a végén sem szabad 80 °C alá menni. Ha még kezdők vagyunk, figyeljük a folyamatot, hogy kitapasztaljuk, pontosan milyen körülményekre van szükség, mert a gépekhez mellékelt útmutató csak támpontokat ad!

Az aszalással persze meg lehet próbálkozni sütőben is, de így az energiafelhasználás többszöröse lesz az amúgy sem keveset fogyasztó elektromos aszalókénak. Az igaz, hogy már 10.000 forint körüli összegért is kaphatunk ilyen masinát, de egy-egy művelet hossza akár 6 óra vagy egy teljes nap is lehet.

Az aszalás akkor éri meg igazán, ha sokat túrázunk, vagy az egész család kedvence az aszalt gyümölcs, bár így is borsos villanyszámlára számíthatunk. Persze ez még így is takarékosabb megoldás, mintha ugyanazt a mennyiséget a boltban vennénk meg, nem beszélve a népszerű beef jerky-ről, amely jobb váltó, mint Lajos király aranypénze.

search icon