Meatless Monday: ezért ne utáld a kelbimbót!
Meatless Monday: ezért ne utáld a kelbimbót!

Szögezzük le az elején: a kelbimbó nem csak a gyerekek riogatására jó! Habár tény, hogy nem a legnépszerűbb zöldség, megfelelően elkészítve csodálatos ételeket varázsolhatsz belőlük. A Felelős Gasztrohőssel utánajártunk, hogyan.

A Meatless Monday célja az, hogy a növények kínálta alternatívák bemutatásával felhívjuk a figyelmet a húsmentes étkezés lehetőségeire. Az olyan népszerű zöldségek, mint a paradicsom vagy az édesburgonya nem okoznak túl nagy fejtörést. Vannak azonban keményebb diók, amelyek nem kifejezetten kedveltek. Ilyen a kelbimbó is, melyet legtöbben inkább kihagynak az étrendjükből. Kivéve akkor, ha jól készítjük el!

Kelbimbó a kertedben

A legjobb ételek saját termesztésű zöldségekből és gyümölcsökből készülnek. Ha pedig kelbimbó termesztésére adod a fejed, csak bátorítani tudunk. Jó, ha tudod, hogy a növény kedveli a teljes napfényt és a laza, szerves tápanyagban gazdag talajt.

A magokat áprilisban érdemes elvetni, hogy májusban palántázhass. Ha helyre vetéssel próbálkozol, jó, ha a talaj hőmérséklete már 21 °C felett van. Ha áprilisban nem sikerülne elvetned a magokat, legkésőbb június közepéig van időd.

kelbimbó növény
Termesztése egyszerű, de némi odafigyelést igényel.

Miért szerethetjük az apró káposztafejeket?

„Fúj, utálom a kelbimbót!” – gyerekkorom egyik kedves meséjének főhőse minden részben kifejezte nemtetszését az ebédre vagy vacsorára kapott zöldséggel kapcsolatban. Sokáig én is osztoztam a véleményében, aztán amikor felnőttem, és elkezdett érdekelni a gasztronómia és a fenntartható étkezés, adtam még egy esélyt a picike káposztafejeknek. 

Kiderült, hogy nem magával az alapanyaggal volt probléma, hanem azzal, hogy amit én kóstoltam, nem megfelelően volt elkészítve. Így aztán a kelbimbó ma már az étrendem része az őszi-téli időszakban. Amellett, hogy finom, rengeteg vitamint és tápanyagot is tartalmaz ez a kis golyó. Van benne A-, B-, C-, E- és K-vitamin, valamint többféle ásványi anyag is, mint például magnézium, kálium, vas és mangán. Magas élelmirost-tartalma miatt jót tesz az emésztésünknek. A benne lévő béta-karotin bőrünk ellenálló képességét javítja, a kén pedig hatékonyan segíti a szervezet méregtelenítését.

kelbimbók szűrő
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: érdemes megszeretni!

Így fogod megszeretni a kelbimbót

És akkor jöjjön az én bevált módszerem arra, hogyan egye meg a kelbimbót az is, akinek eddig eszébe sem jutott volna. Persze a módszer nem saját, több gasztrobloggernél, külföldi oldalakon olvastam róla. 

Ha eddig csak párolva fogyasztottad ezt a zöldséget, akkor próbáld ki sütőben sütve vagy grillezve! Meglátod, eddigi kapcsolatod a kelbimbóval új szintre fog lépni. A bimbókat még sütés előtt tisztítsd meg, vágd félbe, sózd, borsozd és locsold meg kis olajjal, majd süsd addig, amíg kicsit megbarnulnak! 

Ezután – míg meleg – mehet rá fűszer (pl. római kömény), citromhéj, egy fél citrom leve vagy valamilyen pác, például mézes-chilis vagy szójaszószos. A kész zöldségek remekül működnek köretként vagy egy hideg-meleg salátában őszi-téli zöldekkel (mizuna, rukkola, bébispenót, madársaláta). 

pirított kelbimbó tál
Pirítva nagy eséllyel nem fogsz benne csalódni.

Főzelékek feltétjeként is használhatjuk az így elkészített kelbimbókat, de tésztába, rizottóba is keverhetjük. Ha magában ennénk, párosíthatjuk olajos magvakkal, például dióval, török mogyoróval vagy – ha fogyasztunk tejterméket – erősebb ízű sajtokkal is. 

Ha mégis főzve fogyasztanánk, figyeljünk arra, hogy ne pároljuk vagy főzzük túl a zöldséget! Így elkerülhetjük a kesernyés ízt és a kellemetlen szagot. Főve is tehetjük salátákba, készíthetünk belőle krémlevest vagy főzeléket is. Dióval, fokhagymával, kis mustárral pépesítve szendvicskrémként is használhatjuk. 

A kelbimbó októbertől szezonális, így még egy picit várni kell arra, hogy megjelenjen a piacokon. Télen azonban, amikor már a könyökünkön jön ki a cékla–répa páros, remekül színesíti majd az étrendünket. Ha találunk a termelőknél szép, zsenge darabokat, nyugodtan vásároljunk be belőle, fagyasztva sokáig eláll a mélyhűtőben. 

Őszi kelbimbósaláta

Hozzávalók

  • 3–4 ek kuszkusz + dupla mennyiségű forró víz
  • 10–12 db közepes kelbimbó
  • 1 db közepes lila hagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • csipet szárított chilipehely
  • 1 tk egész koriandermag
  • csapott tk egész római kömény
  • fél lime leve
  • 1 ek tokaji borecet
  • 1–2 ek méz
  • só, bors
  • 1 marék szeletelt mandula
  • 2 nagy marék pirított dió
  • 1 ek mazsola
  • 1 marék vörös áfonya
kelbimbósaláta tányér asztal
A kelbimbósaláta csodás őszi vacsora lehet.

Így készítsd el!

Ősztől tavaszig gazdagítja étrendünket a kelbimbó. Jellegzetes, sokak által nem kedvelt ízét a rákellenes hatású sinigrin vegyület adja. Nyersen, párolva egyaránt értékes tápanyagforrás.

A kuszkuszt tegyük egy mélyebb tálba, forraljunk föl kétszer annyi vizet, öntsük rá, fedjük le, és hagyjuk állni! A koriandert és a római köményt serpenyőben közepes lángon pirítsuk szárazon pár percig, tegyük félre hűlni, majd pirítsuk szárazon világos aranybarnára a durvára vágott kesudiót, mandulát és szezámmagot! Tegyük félre hűlni!


A megmosott kelbimbókat uborkaszeletelőn karikázzuk föl! A lila hagymát vágjuk vékony karikákra, a fokhagymát aprítsuk finomra! A hagymákat tegyük kisebb tálkába, locsoljuk meg borecettel, mézzel, és sózzuk, borsozzuk! Alaposan forgassuk össze, és hagyjuk állni!


A már kihűlt koriandert és köményt mozsárban törjük finomra! A megpuhult kuszkuszt tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a szeletelt kelbimbót, a pirított magokat, a tört fűszereket és a borecetes, hagymás keveréket! Szórjuk bele az aszalványokat, és locsoljuk meg fél biocitrom levével! Alaposan keverjük össze az egészet, kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, citromlével, mézzel!
Tálaláskor sült hagymát és friss koriandert is szórhatunk a tetejére.

search icon