Meatless Monday: reggeli, ebéd és vacsora is lehet az édesburgonyából
Meatless Monday: reggeli, ebéd és vacsora is lehet az édesburgonyából

Készülhet belőle süti, használhatjuk köretként, de lehet reggeli alapanyaga is: az édesburgonya hamar a szívünkbe lopta magát. Lássuk, miként süthetünk-főzhetünk az édesburgonyával, amely nem is burgonya.

Habár még csak szeptember eleje van, nem tudtunk tovább várni az őszi ízvilággal. Egy édes, egészséges és ínycsiklandó zöldséggel indítjuk a szezont, amely nem lehet más, mint az édesburgonya. A Felelős Gasztrohőssel az élénk színű, nagy kedvenc nyomába eredtünk.

Az édesburgonya vagy batáta manapság már itthon sem számít egzotikumnak, egyre több termelői piacon, boltban, webshopban találkozhatunk vele, hiszen sokan termesztik. Ez kifejezetten örömhír az egészséges ételek rajongóinak, hiszen pozitív hatásai miatt a legtöbb étrendben szinte kötelezővé tennénk a fogyasztását. 

édesburgonyák kosár kockás inges férfi kezek
Nem véletlen, hogy ekkora népszerűségnek örvend az édesburgonya.

Okok, amiért imádjuk az édesburgonyát

Az Amerika trópusi részein őshonos növényt már régóta megtalálhatjuk a világ szinte összes trópusi területén. Nevével ellentétben rendszertanilag nincs sok köze az általunk ismert burgonyához. A burgonyavirágúak rendjébe és a szulákfélék családjába tartozik. Általában két változata ismert, de termelői piacon már találkozhatunk olyan árussal is, aki 4–5-féle batátát termel különböző ízjegyekkel. 

Legnépszerűbb a narancssárga, melynek íze a sütőtökéhez hasonló, a kívül lila, belül fehér pedig a szelídgesztenye ízét juttatja eszünkbe. A többi zöldségféléhez képest magas a fehérjetartalma, emellett C-, B1-, B2-, B6- és E-vitamint is tartalmaz. 

Sárga fajtája béta-karotinban is gazdag, emellett olyan értékes ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a kalcium, a vas, a magnézium, a mangán és a kálium. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, akár édességként vagy ételek édesítőjeként is. 

édesburgonya hajtás üveg víz
Többek között így is szaporíthatod ezt a csodás növényt.

Édesburgonya a kertben

Az édesburgonya termesztése egyszerű feladat. A már meglévő gumókról is elindíthatod a folyamatot úgy, hogy február végén néhányat vízbe teszel. Pár napon belül a gumók elkezdenek gyökeret ereszteni. Ha már nagyobbak a hajtások, laza, nedves talajba is ültetheted őket úgy, hogy 20 cm-es friss hajtásokat törsz le néhány levéllel. A kertbe májusba kerüljenek ki a palántáid, lehetőleg félárnyékos helyre!

Az édesburgonya igényli az öntözést, de a szárazságot sem tűri rosszul. Ültetésekor vegyük figyelembe, hogy helyigényes növény, növekedéskor több méteresek is lehetnek az indái.

Süssünk, főzzünk belőle!

Nagyjából bármilyen ételben kiválthatjuk vele a hagyományos burgonyát. Mivel azonban keményítőtartalma alacsonyabb, például egy nudli vagy gnocchi készítése – tapasztalataim szerint – több lisztet igényel. Az őszi–téli időszakban színesen és sokféleképpen használhatjuk alapanyagként. 

sült édesburgonya tejföl lilahagyma
Sütve, fűszeres tejföllel kiváló ebéd vagy vacsora.

Reggelire szeletekre vágva és megsütve kiválthatja a toast kenyeret. Megkenhetjük az édesburgonya-pirítósunkat sós krémekkel, például humusszal vagy fűszeres mogyoróvajjal, de édes mogyorókrémmel, savanykás gyümölcsökkel is fogyaszthatjuk. 

Ebédre készíthetünk belőle krémlevest, curry-t vagy más ragut csicseriborsóval, vörös lencsével. Használhatjuk rakott ételekhez, reszelhetjük tócsniba, és vegetáriánus zöldségpogácsát is süthetünk vele. Erősebb ízű sült zöldségek, mint például zeller vagy karfiol mellé püréként is kínálhatjuk. 

Vacsorára vagy az esti filmezéshez pedig süthetünk ropogós hasábokat vagy csipszet egy jó fokhagymás, fűszeres mártogatóssal, de összedobhatunk egy hideg-meleg salátát is sütőben sült zöldségekből (pl.: édesburgonya, brokkoli, karfiol, répa, zeller, lila hagyma). A hidegebb időszakban is készülhet saláta szezonális zöldekkel (pl.: rukkola, madársaláta, mizuna, bébispenót). 

édesburgonya krémleves kéz kanál magvak tálak
Isteni, fűszeres, őszi leves is készülhet belőle.

Desszertként egyben sütve, majd mindenféle finomsággal (pl. kekszmorzsával, mogyoróvajjal, csokicseppekkel vagy – ha nagyon ki akarunk rúgni a hámból – pillecukorral) megtöltve, muffinba, brownie-ba, gofriba, palacsintatésztába keverve is tökéletesen működik, sokkal kevesebb cukor hozzáadásával. 

Magas víztartalma miatt gyorsan megromlik, ezért érdemes hűvös helyen tárolni. Ha meleg, párás a lakás, akkor tegyük hűtőbe, és mielőbb fogyasszuk el! Sütve, párolva mélyhűtőbe is tehetjük. 

Édesburgonyás lencsesaláta

Hozzávalók

  • 2 db édesburgonya
  • 1 bögre lencse
  • 2 ek hidegen sajtolt olaj
  • 1 ek ecet
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk őrölt római kömény
  • 1 kk koriandermag
  • 1 ek curry fűszerkeverék
  • friss petrezselyem vagy koriander
kék tál édesburgonya lencse asztal evőeszköz
A hűvösebb napok remek vacsoraötlete az édesburgonyás lencsesaláta.

Így készítsd el!

A lencsét megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni. Egy-két babérlevelet és sót adunk hozzá. Az édesburgonyát megmossuk, igény szerint hámozzuk. (Én bio édeskrumplit használtam, ezért nem hámoztam, csak jól megkapartam.) 180 °C-os sütőben körülbelül 25–35 perc alatt puhára sütjük. Közben elkészítjük a szószt. Két evőkanálnyit a kedvenc hidegen sajtolt olajunkból (pl. szőlőmagolajból, dióolajból stb.) összekeverünk egy evőkanálnyi ecettel. Ehhez adjuk a fűszereket, és jól összekeverjük. Amikor elkészült a krumpli, falatnyi kockákra daraboljuk, és elkeverjük a lencsével és a mártással. A végén friss korianderlevelet vagy petrezselymet szórunk rá. Melegen tálaljuk.

A cikk és a recept elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.

Képek: canva

search icon