Nincs kerted? Krumplid attól még lehet!

Nincs kerted? Krumplid attól még lehet!
Nincs kerted? Krumplid attól még lehet!

A burgonya rendkívül igénytelen növény. Nem véletlen, hogy hazánktól északra a konyhák egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. Gondoltad volna, hogy az erkélyen is megterem?

A paprikás krumpli persze itthon is az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben elkészíthető pásztorétel, de természetesen honfoglaló eleink erről még nem hallottak. Olyannyira, hogy elterjedése csak II. Józsefhez köthető, előtte csak ímmel-ámmal ettük ezt a gumós zöldséget. Nem úgy a dél-amerikai indiánok, akik már 7000 éve fogyasztják, s tőlük került Európába Pizarro közvetítésével valamikor az 1500-as évek közepe táján. Azóta viszont töretlenül a magyar háztartások egyik kedvence, és most, hogy igen sokat drágult, ideje otthon is termeszteni.

Ehhez nem kell más, mint egy vödör, föld és 10 hét türelem. Egyszerű felmosóvödör is megteszi, hiszen több mint 5 kilót ebben is tudunk termeszteni, de egy mélyebb dézsa még többet hozhat. Elsőként csíráztassuk ki a krumplit, majd vágjuk fel darabokra úgy, hogy mindegyik darabon legyen csíra. Ha ez kész, tegyük őket földbe úgy, hogy később, amikor már szárba szökkentek, legyen 8–10 centi helyünk arra, hogy még földet töltsünk a vödörbe.

Nem baj, ha nincs nagy kerted, a vödrös termesztéssel még a derekad is megkíméled!
Kép: Canva

Ezután már csak 10 hétig kell várnunk, és jön is a finom termés. Ha nem találtunk rajta fertőzést, a földet nyugodtan fel lehet használni egy következő adaghoz. Így az év során párszor biztosan hozzájuthatunk egy kis házi krumplihoz, ami a növekvő zöldségárakat ismerve pénztárcabarát is lesz, amellett, hogy a magunk termesztette étel sokkal finomabb is boltinál.

search icon