Meatless Monday: ne csak rántva edd a karfiolt!
Meatless Monday: ne csak rántva edd a karfiolt!

A karfiolban jóval több van a rántott változatánál: ezerarcú, izgalmasan felhasználható és különleges ízű zöldség, amellyel muszáj kísérletezned a konyhában!

A karfiolról először a majonézbe vagy tartármártásba tunkolt rántott zöldség jut sokunk eszébe. Ezt a változatát talán még az is megeszi, aki egyébként nem kedveli a karfiolt. Manapság már szerencsére egyre több színes és izgalmas receptet találunk a gasztrobloggerek oldalain, valamint az éttermekben is új ízeket fedezhetünk fel a karfiol főszereplésével. 

kéz karfiol fej
Egy szép fej karfiol a kertben minden kertész álma.

A brokkoli nagytestvére a húsmentes étkezés egyik adu ásza, de a kalóriaszegény étrendben is remekül használható (gondoljunk csak a karfiolpizzára vagy a karfiolrizsre).

Karfiol a kertedben

Nem állíthatjuk, hogy a karfiol könnyen termeszthető. A káposztafélék családjába tartozó zöldség termesztése helyet és türelmet igényel.

Szereti a tápanyagban gazdag talajt, amelyet komposztálással, illetve trágyázással is előállíthatsz. A magokat 1–2 cm mélyen érdemes cserepekbe vetni, csírázás után pedig fényes, legalább 15 °C-os helyre tenni őket.

karfiol levelek
A karfiolfejet a nagy levelek védik a napsugárzástól.

A vetés után 6–7 héttel már ki is ültetheted a palántákat. Mindezt óvatosan tedd, ügyelj a megfelelő elhelyezésükre! A sorok között a távolság legalább 1 m legyen, a palánták között pedig 60 cm!

A meleg időszakokban ügyeljünk a karfiolfejek folyamatos vízellátására, amiben segíthet a talajtakarás. A növény nem rajong a forróságért.

Ezért is szeretünk, te fehér rózsás finomság!

A keresztesvirágúak családjába tartozó káposztaféle fogyasztása itthon csak a századforduló után terjedt el, és azóta sem örvend óriási népszerűségnek. Pedig nagyon egészséges és sokszínűen elkészíthető növényről van szó. 

Magas C-vitamin-tartalma a hideg idő beköszöntével jól jön szervezetünknek, emellett K-vitamint, folsavat és B-vitamint is tartalmaz. Antioxidánsokban és ásványi anyagokban igen gazdag, így gyulladáscsökkentő hatású, sőt a rosszindulatú daganatok megelőzésében is szerepe lehet. 

karfiol narancssárga pagodakarfiol
Sokféle színben és formában kapható.

Van a zöldségben egy biológiailag aktív vegyület, a szulforalán, amely szintén segíthet a daganatos megbetegedések megelőzésében, ugyanakkor a szív-, és az érrendszer egészségéhez is hozzájárul. A karfiolban egész doboznyi multivitamin rejlik, már csak ezért is megéri kipróbálni több elkészítési módját is. És persze azért is, mert meg fogunk lepődni, hogy mennyire finom! 

Karfiol a konyhában: nem fogsz csalódni!

Akár már a nap első étkezésébe is beilleszthetjük a karfiolt, hiszen isteni finom szendvicskrémet készíthetünk belőle. Ehhez először dobjuk lobogó vízbe a rózsáira szedett zöldséget, majd pár perc után, lecsöpögtetve tegyük egy tepsire, locsoljuk meg kicsi olajjal, sózzuk, borsozzuk, és süssük szép aranybarnára! Ezután pedig csak turmixoljuk össze egy kis citromlével, esetleg növényi tejszínnel, szerecsendióval, curryvel vagy esetleg egy kis dióval. 

A sütőben sült zöldséget használhatjuk karfiolkrémleveshez. Egy kis almával vagy körtével édeskés levest is készíthetünk, de hideg-meleg salátákhoz vagy hummusz mártogatásához is tökéletes. A karfiolpüréhez vagy -leveshez használjuk fel a karfiol torzsáját is! A keményebb részeket hámozzuk meg, vagdossuk kis darabokra, és főzzük vagy süssük a rózsákkal együtt! Sőt a leveleket se dobjuk ki, kis olajon megpirítva vagy sütőben sütve ropogós levesbetét vagy csipsz készülhet belőlük! 

Ha a karfiolt szeletekre vágjuk és így sütjük meg, akkor menő karfiolsteakként tálalhatjuk fel a fogást a családnak vagy a barátoknak. Gabonakörettel, salátával laktató, egészséges vacsora lehet. 

karfiolsteak fűszer
A karfiolsteak sokféleképp fűszerezhető.

Meccsnézéshez készíthetünk belőle buffalo vagy BBQ „csirkeszárnyakat”. Használhatjuk rizs helyett is, pár éve pedig a karfiolpizza volt a fogyókúrázók kedvence, amely attól még, hogy az őrület elmúlt, ugyanolyan finom. 

Az én családi kedvencem a karfiolpörkölt, amit általában tésztával fogyasztunk, és ugyanúgy készítünk el, mint egy klasszikus pörköltöt, csak hús helyett karfiollal. 

Habár a szupermarketekben egész évben megtaláljuk a zöldséget, inkább tárazzunk be belőle az itthoni szezonban, próbáljuk ki színes (lila, zöld, narancssárga) változatait, és fagyasszunk le belőle a télre! A fagyasztás mellett savanyítással is tartósíthatjuk. 

Karfiolkrémleves pirított shiitake gombával

Hozzávalók

  • 500 g karfiol
  • 300 g shiitake gomba
  • 2 nagyobb burgonya
  • 1 dl tejszín
  • zöldpaprika
  • vöröshagyma
  • 2 l zöldségalaplé
  • 1 csokor petrezselyem
  • olaj, só és bors
karfiolkrémleves kanál tál asztal
Igazi finomság a karfiolkrémleves.

Így készítsd el!

A karfiolt rózsáira szedjük, a burgonyát felkockázzuk, a hagymát megtisztítjuk, a paprikát félbevágjuk, csumáját eltávolítjuk. A zöldségeket kevés olajon az alaplé egy részével puhára pároljuk, sózzuk, borsozzuk. A hagymát és a paprikát kivesszük, majd a többi párolt zöldséget botturmix-szal – a maradék alaplevet folyamatosan adagolva – pürésítjük. Hozzáadjuk a rizstejszínt, és összeforraljuk.

A pirított shiitakehoz a gombát vékony szeletekre vágjuk. A gombaszeleteket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük egymás mellé, és állandó felügyelet mellett kb. 20 perc alatt 200 °C-os sütőben megpirítjuk.

Tálalás előtt a levest megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel, és hozzáadjuk a pirított shiitake gombát.


A receptet köszönjük a BioFunginak, a segítséget a cikk elkészítésében pedig Szabó Esztinek.

search icon