SzĂłlnak rĂłla dalok, elĆszeretettel fogyasztjuk folyĂ©kony formĂĄban, pĂĄlinkakĂ©nt, Ă©s BĂĄlint gazda szerint az egyik legelterjedtebb gyĂŒmölcsfafajta az orszĂĄgban. A szilva mĂ©gsem kap elĂ©g figyelmet, pedig Ă©des Ă©s sĂłs Ă©telekben egyarĂĄnt megĂĄllja a helyĂ©t. Ezen szeretnĂ©nk most vĂĄltoztatni a FelelĆs GasztrohĆs segĂtsĂ©gĂ©vel.
Lila, piros, sĂĄrga vagy zöld: a szilva több szĂnben is pompĂĄzik, Ă©s legalĂĄbb annyifĂ©lekĂ©ppen felhasznĂĄlhatĂł, ahĂĄny ĂĄrnyalatĂĄt ismerjĂŒk.
A legelterjedtebb gyĂŒmölcskĂ©nt szokĂĄs emlegetni, ĂĄm sokan inkĂĄbb folyĂ©kony, mint szilĂĄrd formĂĄban fogyasztjĂĄk. Pedig milyen sokoldalĂș finomsĂĄg!
Nem kispĂĄlyĂĄs gyĂŒmölcs a szilva
A szilva eredete egĂ©szen rĂ©gre nyĂșlik vissza. A KĂĄrpĂĄt-medencĂ©ben is Ćshonos növĂ©ny vadon Ă©lĆ fajtĂĄkbĂłl nemesĂtett vĂĄltozata szinte minden kertben megtalĂĄlhatĂł. MagyarorszĂĄgon a 14. szĂĄzadtĂłl nemigen lĂ©tezhetett olyan kert, ahovĂĄ ne ĂŒltettek volna szilvafĂĄt. Ezt a jĂł szokĂĄsunkat azĂłta is tartjuk. RĂ©gebben fontos tĂ©li elemĂłzsiĂĄnak szĂĄmĂtott a szilva, hiszen aszalvĂĄnykĂ©nt vagy lekvĂĄr formĂĄjĂĄban szuper kalĂłriabomba volt.
PozitĂv egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsain tĂșl az is a szilva fogyasztĂĄsa mellett szĂłl, hogy nem lehet megunni, hiszen rengeteg fajtĂĄja ismert a vilĂĄgban Ă©s itthon is. Az EurĂłpĂĄban ismert szilvafajtĂĄk közel 2000 Ă©ve megtalĂĄlhatĂłk a kontinensen. Itthon az egyik legelterjedtebb fajta a besztercei szilva, amelybĆl lekvĂĄrt Ă©s aszalt gyĂŒmölcsöt kĂ©szĂtenek. Vadon, ĂștszĂ©leken talĂĄlkozhatunk a nĂ©piesen âfosĂłkaâ szilvĂĄnak nevezett gyĂŒmölccsel. Friss fogyasztĂĄsra a ringlĂłt ajĂĄnljĂĄk. A ânem tudomâ szilvĂĄbĂłl szintĂ©n lekvĂĄrt vagy pĂĄlinkĂĄt fĆznek. Ăs mĂ©g sorolhatnĂĄnk…
Szilva a kertben
A gyĂŒmölcsfĂĄk szerencsĂ©re nagy nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvendenek. Ez alĂłl a szilva sem kivĂ©tel gazdag fajtavĂĄlasztĂ©ka, kĂŒlönleges Ăze Ă©s sokoldalĂș felhasznĂĄlhatĂłsĂĄga miatt. NyĂĄr vĂ©gĂ©n, Ćsz legelejĂ©n az egĂ©szsĂ©ges fĂĄk roskadĂĄsig megtelnek termĂ©ssel.
Egy jĂł egĂ©szsĂ©gnek örvendĆ szilvafa szezononkĂ©nt 50 kg gyĂŒmölcsöt is teremhet, mindemellett remek a tƱrĆkĂ©pessĂ©ge is. Mint a legtöbb gyĂŒmölcsfa, a szilva is ĂĄpolĂĄst igĂ©nyel, de ez a sok fĂ©ny Ă©s a bĆsĂ©ges öntözĂ©s biztosĂtĂĄsĂĄban szinte ki is merĂŒl.
Emellett Ă©rdemes gazdagon trĂĄgyĂĄzni Ă©s a fĆ ĂĄgakat alĂĄtĂĄmasztani, hogy elbĂrjĂĄk a sok gyĂŒmölcsöt. Ăltetni Ćsszel Ă©rdemes, de akĂĄr tavasszal is földbe tehetjĂŒk a kivĂĄlasztott csemetĂ©t.
Keress leendĆ gyĂŒmölcsfĂĄdnak egy napfĂ©nyes helyet, Ă©s ne ĂŒltesd közvetlen a kerĂtĂ©s mellĂ©, hiszen a fa nagyra nĆ! FöldjĂ©bĆl pedig ne sajnĂĄld a komposztot vagy a trĂĄgyĂĄt! Ăntözni fĆkĂ©nt virĂĄgzĂĄskor Ă©s termĂ©snövekedĂ©skor szĂŒksĂ©ges.
ĂpolĂĄsa terĂ©n fontos a metszĂ©s, ezenkĂvĂŒl itthon a legtöbb kertĂ©szetben tavasszal lemosĂł permetezĂ©st alkalmaznak.
Ha a kerted kicsi, törpeszilvafĂĄt is talĂĄlhatsz a kertĂ©szetek kĂnĂĄlatĂĄban.
Ăgy vĂĄsĂĄrolj a piacon!
Ha nem szeretnĂ©l, vagy nincs lehetĆsĂ©ged szilvafĂĄt ĂŒltetni, a piacokon nyĂĄr vĂ©gĂ©n rengeteg szilvafĂ©le között vĂĄlogathatsz.
VĂĄsĂĄrlĂĄskor figyelj oda arra, hogy mindig feszes hĂ©jĂș gyĂŒmölcsöt vĂĄlassz! Ne legyen a szilvĂĄn sok ragacs vagy levĂ©l! VĂĄsĂĄrlĂĄst követĆen a szilvĂĄt egy hĂ©tig nyugodtan tĂĄrolhatod a hƱtĆben, de Ă©rdemes mielĆbb feldolgozni vagy elfogyasztani.
Ezernyi finomsĂĄg kĂ©szĂŒlhet a gyĂŒmölcsbĆl
A szilva hazĂĄnkban fĆzve, sĂŒtve, lekvĂĄrkĂ©nt nagyon nĂ©pszerƱ gyĂŒmölcs, annak ellenĂ©re is, hogy Ă©vrĆl Ă©vre kevesebb szilvafĂĄt talĂĄlni a kertekben. Frissen, nyersen ritkĂĄbban fogyasztjuk, mint feldolgozott formĂĄban, pedig Ă©rdemes lenne. Magas rosttartalma miatt jĂłt tesz az emĂ©sztĂ©sĂŒnknek, segĂt a mĂ©regtelenĂtĂ©sben. Emellett vitaminokban is gazdag, fogyasztĂĄsĂĄval A-, K- Ă©s C-vitamint is beviszĂŒnk a szervezetĂŒnkbe, sĆt magas az antioxidĂĄns-tartalma, Ă©s elĆsegĂti a vas felszĂvĂłdĂĄsĂĄt is.
A szilvĂĄt legtöbbször sĂŒtikhez hasznĂĄljuk, vagy lekvĂĄrt fĆzĂŒnk belĆle, azonban ezeken kĂvĂŒl is van benne potenciĂĄl bĆven. TehetjĂŒk pĂ©ldĂĄul nyersen vagy aszalva salĂĄtĂĄkba, de egy pikĂĄns szilvacsatni akĂĄr egy sajttĂĄlnak is tökĂ©letes kiegĂ©szĂtĆje lehet.
NyĂĄr vĂ©gĂ©n, Ćsz elejĂ©n, amikor a szilva szezonja összeĂ©r a paradicsomĂ©val, ketchupot is fĆzhetĂŒnk belĆle, erĆsebb fƱszerezĂ©ssel pedig barbecue-szĂłszt kĂ©szĂthetĂŒnk, amely akĂĄr mĂĄr a karĂĄcsonyi gasztroajĂĄndĂ©kok listĂĄjĂĄt is erĆsĂtheti. Az elkĂ©szĂŒlt szĂłsszal zöldsĂ©geket (pĂ©ldĂĄul sĂŒtĆben sĂŒlt karfiolt), tofut, tempeh-t (erjesztett szĂłjababbĂłl vagy fermentĂĄlt gabonĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt hĂșspĂłtlĂłt) pĂĄcolhatunk.Â
SĂŒtĆben sĂŒtve kardamommal, fahĂ©jjal ĂzesĂtve melengetĆ szĂłsz kĂ©szĂŒlhet belĆle, melyet Ćszi, tĂ©li reggeleken zabkĂĄsĂĄra, tejberizsre tehetĂŒnk. Turmixolva le is fagyaszthatjuk, a mĂ©lyhƱtĆbĆl elĆkapva növĂ©nyi tejszĂnnel felmelegĂtve desszertnek is beillĆ levest fĆzhetĂŒnk belĆle nagyjĂĄbĂłl 10 perc alatt.
Extra tipp: tudtad, hogy mĂĄr itthon is terem datolyaszilva? HabĂĄr a gyĂŒmölcs semmilyen rokonsĂĄgban nem ĂĄll az ĂĄltalunk jĂłl ismert lilĂĄs, kĂ©kes szĂnƱ szilvĂĄval, magyarul mĂ©gis ezt a nevet kapta. Az Ă©des, vanĂliĂĄs, sĂĄrga szĂnƱ datolyaszilvĂĄt vagy hurmĂĄt Ćsz elejĂ©n Ă©rdemes a termelĆi piacokon keresni. Fogyaszthatjuk nyersen, önmagĂĄban, de salĂĄtĂĄkba is tehetjĂŒk. Mautner ZsĂłfi oldalĂĄn több datolyaszilvĂĄs receptet is talĂĄltok.
SzilvĂĄs pite
Hozzåvalók a pitéhez
- 200 g teljes kiĆrlĂ©sƱ tönkölyliszt
- 150 g vaj
- 100 g cukor vagy ennek megfelelĆ Ă©desĂtĆ
- 1 db tojĂĄs
- 1 tk sĂŒtĆpor
- csipet sĂł
Hozzåvalók a krémhez
- 500 g mascarpone
- 1 dl tejszĂn
- 3 db tojĂĄs
- 1 cs vanĂliĂĄs cukor
- 100 g cukor vagy ennek megfelelĆ Ă©desĂtĆ
- fahéj
Ăgy kĂ©szĂtsd el!
1. A tĂ©sztĂĄhoz morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd adjuk hozzĂĄ a többi hozzĂĄvalĂłt, Ă©s gyĂșrjunk belĆle tĂ©sztĂĄt! A tĂ©sztĂĄt tegyĂŒk a hƱtĆszekrĂ©nybe pihenni!
2. Közben a szilvĂĄt magozzuk ki, fahĂ©jjal szĂłrjuk meg, Ă©s jĂłl keverjĂŒk össze!
3. 200 °C-ra melegĂtsĂŒk elĆ a sĂŒtĆt! A kivajazott, kilisztezett piteformĂĄba nyomkodjuk bele a tĂ©sztĂĄt, Ă©s 10 percig sĂŒssĂŒk elĆ!
4. AmĂg sĂŒl, keverjĂŒk össze a krĂ©m hozzĂĄvalĂłit! Az elĆsĂŒtött tĂ©sztĂĄnkra öntsĂŒk rĂĄ a krĂ©met, majd helyezzĂŒk rĂĄ a szilvĂĄkat, Ă©s kb. 50â60 percig sĂŒssĂŒk, amĂg mĂĄr nem folyik!
A cikk Ă©s a recept elkĂ©szĂtĂ©sĂ©ben SzabĂł Eszti segĂtett nekĂŒnk.
Képek: canva