Meatless Monday: sósan és édesen is isteni a szilva

Meatless Monday: sósan és édesen is isteni a szilva
Meatless Monday: sósan és édesen is isteni a szilva

SzĂłlnak rĂłla dalok, elƑszeretettel fogyasztjuk folyĂ©kony formĂĄban, pĂĄlinkakĂ©nt, Ă©s BĂĄlint gazda szerint az egyik legelterjedtebb gyĂŒmölcsfafajta az orszĂĄgban. A szilva mĂ©gsem kap elĂ©g figyelmet, pedig Ă©des Ă©s sĂłs Ă©telekben egyarĂĄnt megĂĄllja a helyĂ©t. Ezen szeretnĂ©nk most vĂĄltoztatni a FelelƑs GasztrohƑs segĂ­tsĂ©gĂ©vel.

Lila, piros, sĂĄrga vagy zöld: a szilva több szĂ­nben is pompĂĄzik, Ă©s legalĂĄbb annyifĂ©lekĂ©ppen felhasznĂĄlhatĂł, ahĂĄny ĂĄrnyalatĂĄt ismerjĂŒk. 

A legelterjedtebb gyĂŒmölcskĂ©nt szokĂĄs emlegetni, ĂĄm sokan inkĂĄbb folyĂ©kony, mint szilĂĄrd formĂĄban fogyasztjĂĄk. Pedig milyen sokoldalĂș finomsĂĄg!

Nem kispĂĄlyĂĄs gyĂŒmölcs a szilva

A szilva eredete egĂ©szen rĂ©gre nyĂșlik vissza. A KĂĄrpĂĄt-medencĂ©ben is Ƒshonos növĂ©ny vadon Ă©lƑ fajtĂĄkbĂłl nemesĂ­tett vĂĄltozata szinte minden kertben megtalĂĄlhatĂł. MagyarorszĂĄgon a 14. szĂĄzadtĂłl nemigen lĂ©tezhetett olyan kert, ahovĂĄ ne ĂŒltettek volna szilvafĂĄt. Ezt a jĂł szokĂĄsunkat azĂłta is tartjuk. RĂ©gebben fontos tĂ©li elemĂłzsiĂĄnak szĂĄmĂ­tott a szilva, hiszen aszalvĂĄnykĂ©nt vagy lekvĂĄr formĂĄjĂĄban szuper kalĂłriabomba volt.

erdƑ hegysĂ©g szilvafa
GyönyörƱ szilvafåkkal talålkozhatunk a természetben is.

PozitĂ­v egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsain tĂșl az is a szilva fogyasztĂĄsa mellett szĂłl, hogy nem lehet megunni, hiszen rengeteg fajtĂĄja ismert a vilĂĄgban Ă©s itthon is. Az EurĂłpĂĄban ismert szilvafajtĂĄk közel 2000 Ă©ve megtalĂĄlhatĂłk a kontinensen. Itthon az egyik legelterjedtebb fajta a besztercei szilva, amelybƑl lekvĂĄrt Ă©s aszalt gyĂŒmölcsöt kĂ©szĂ­tenek. Vadon, ĂștszĂ©leken talĂĄlkozhatunk a nĂ©piesen „fosĂłka” szilvĂĄnak nevezett gyĂŒmölccsel. Friss fogyasztĂĄsra a ringlĂłt ajĂĄnljĂĄk. A „nem tudom” szilvĂĄbĂłl szintĂ©n lekvĂĄrt vagy pĂĄlinkĂĄt fƑznek. És mĂ©g sorolhatnĂĄnk… 

Szilva a kertben

A gyĂŒmölcsfĂĄk szerencsĂ©re nagy nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvendenek. Ez alĂłl a szilva sem kivĂ©tel gazdag fajtavĂĄlasztĂ©ka, kĂŒlönleges Ă­ze Ă©s sokoldalĂș felhasznĂĄlhatĂłsĂĄga miatt. NyĂĄr vĂ©gĂ©n, Ƒsz legelejĂ©n az egĂ©szsĂ©ges fĂĄk roskadĂĄsig megtelnek termĂ©ssel.

Egy jĂł egĂ©szsĂ©gnek örvendƑ szilvafa szezononkĂ©nt 50 kg gyĂŒmölcsöt is teremhet, mindemellett remek a tƱrƑkĂ©pessĂ©ge is. Mint a legtöbb gyĂŒmölcsfa, a szilva is ĂĄpolĂĄst igĂ©nyel, de ez a sok fĂ©ny Ă©s a bƑsĂ©ges öntözĂ©s biztosĂ­tĂĄsĂĄban szinte ki is merĂŒl.

Emellett Ă©rdemes gazdagon trĂĄgyĂĄzni Ă©s a fƑ ĂĄgakat alĂĄtĂĄmasztani, hogy elbĂ­rjĂĄk a sok gyĂŒmölcsöt. Ültetni Ƒsszel Ă©rdemes, de akĂĄr tavasszal is földbe tehetjĂŒk a kivĂĄlasztott csemetĂ©t.

Keress leendƑ gyĂŒmölcsfĂĄdnak egy napfĂ©nyes helyet, Ă©s ne ĂŒltesd közvetlen a kerĂ­tĂ©s mellĂ©, hiszen a fa nagyra nƑ! FöldjĂ©bƑl pedig ne sajnĂĄld a komposztot vagy a trĂĄgyĂĄt! Öntözni fƑkĂ©nt virĂĄgzĂĄskor Ă©s termĂ©snövekedĂ©skor szĂŒksĂ©ges.

ÁpolĂĄsa terĂ©n fontos a metszĂ©s, ezenkĂ­vĂŒl itthon a legtöbb kertĂ©szetben tavasszal lemosĂł permetezĂ©st alkalmaznak.

Ha a kerted kicsi, törpeszilvafåt is talålhatsz a kertészetek kínålatåban.

szilvafa termés
Egy egészséges szilvafa komoly mennyiségƱ terméssel örvendeztethet meg.

Így vásárolj a piacon!

Ha nem szeretnĂ©l, vagy nincs lehetƑsĂ©ged szilvafĂĄt ĂŒltetni, a piacokon nyĂĄr vĂ©gĂ©n rengeteg szilvafĂ©le között vĂĄlogathatsz. 

VĂĄsĂĄrlĂĄskor figyelj oda arra, hogy mindig feszes hĂ©jĂș gyĂŒmölcsöt vĂĄlassz! Ne legyen a szilvĂĄn sok ragacs vagy levĂ©l! VĂĄsĂĄrlĂĄst követƑen a szilvĂĄt egy hĂ©tig nyugodtan tĂĄrolhatod a hƱtƑben, de Ă©rdemes mielƑbb feldolgozni vagy elfogyasztani.

zöld szilva sårga szilva lila szilva tål
Mår a piacokon is többféle szilvåval talålkozhatsz.

Ezernyi finomsĂĄg kĂ©szĂŒlhet a gyĂŒmölcsbƑl

A szilva hazĂĄnkban fƑzve, sĂŒtve, lekvĂĄrkĂ©nt nagyon nĂ©pszerƱ gyĂŒmölcs, annak ellenĂ©re is, hogy Ă©vrƑl Ă©vre kevesebb szilvafĂĄt talĂĄlni a kertekben. Frissen, nyersen ritkĂĄbban fogyasztjuk, mint feldolgozott formĂĄban, pedig Ă©rdemes lenne. Magas rosttartalma miatt jĂłt tesz az emĂ©sztĂ©sĂŒnknek, segĂ­t a mĂ©regtelenĂ­tĂ©sben. Emellett vitaminokban is gazdag, fogyasztĂĄsĂĄval A-, K- Ă©s C-vitamint is beviszĂŒnk a szervezetĂŒnkbe, sƑt magas az antioxidĂĄns-tartalma, Ă©s elƑsegĂ­ti a vas felszĂ­vĂłdĂĄsĂĄt is. 

A szilvĂĄt legtöbbször sĂŒtikhez hasznĂĄljuk, vagy lekvĂĄrt fƑzĂŒnk belƑle, azonban ezeken kĂ­vĂŒl is van benne potenciĂĄl bƑven. TehetjĂŒk pĂ©ldĂĄul nyersen vagy aszalva salĂĄtĂĄkba, de egy pikĂĄns szilvacsatni akĂĄr egy sajttĂĄlnak is tökĂ©letes kiegĂ©szĂ­tƑje lehet. 

szilvachutney ĂŒveg szilva tĂĄl kanĂĄl
Isteni, fƱszeres csatnit is kĂ©szĂ­thetsz belƑle.

NyĂĄr vĂ©gĂ©n, Ƒsz elejĂ©n, amikor a szilva szezonja összeĂ©r a paradicsomĂ©val, ketchupot is fƑzhetĂŒnk belƑle, erƑsebb fƱszerezĂ©ssel pedig barbecue-szĂłszt kĂ©szĂ­thetĂŒnk, amely akĂĄr mĂĄr a karĂĄcsonyi gasztroajĂĄndĂ©kok listĂĄjĂĄt is erƑsĂ­theti. Az elkĂ©szĂŒlt szĂłsszal zöldsĂ©geket (pĂ©ldĂĄul sĂŒtƑben sĂŒlt karfiolt), tofut, tempeh-t (erjesztett szĂłjababbĂłl vagy fermentĂĄlt gabonĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt hĂșspĂłtlĂłt) pĂĄcolhatunk. 

SĂŒtƑben sĂŒtve kardamommal, fahĂ©jjal Ă­zesĂ­tve melengetƑ szĂłsz kĂ©szĂŒlhet belƑle, melyet Ƒszi, tĂ©li reggeleken zabkĂĄsĂĄra, tejberizsre tehetĂŒnk. Turmixolva le is fagyaszthatjuk, a mĂ©lyhƱtƑbƑl elƑkapva növĂ©nyi tejszĂ­nnel felmelegĂ­tve desszertnek is beillƑ levest fƑzhetĂŒnk belƑle nagyjĂĄbĂłl 10 perc alatt. 

Extra tipp: tudtad, hogy mĂĄr itthon is terem datolyaszilva? HabĂĄr a gyĂŒmölcs semmilyen rokonsĂĄgban nem ĂĄll az ĂĄltalunk jĂłl ismert lilĂĄs, kĂ©kes szĂ­nƱ szilvĂĄval, magyarul mĂ©gis ezt a nevet kapta. Az Ă©des, vanĂ­liĂĄs, sĂĄrga szĂ­nƱ datolyaszilvĂĄt vagy hurmĂĄt Ƒsz elejĂ©n Ă©rdemes a termelƑi piacokon keresni. Fogyaszthatjuk nyersen, önmagĂĄban, de salĂĄtĂĄkba is tehetjĂŒk. Mautner ZsĂłfi oldalĂĄn több datolyaszilvĂĄs receptet is talĂĄltok. 

szilvĂĄs pite
Az Ƒsz közeledtĂ©vel aligha lehet ellenĂĄllni egy ilyen gƑzölgƑ pitĂ©nek.

SzilvĂĄs pite

Hozzåvalók a pitéhez

  • 200 g teljes kiƑrlĂ©sƱ tönkölyliszt
  • 150 g vaj
  • 100 g cukor vagy ennek megfelelƑ Ă©desĂ­tƑ
  • 1 db tojĂĄs
  • 1 tk sĂŒtƑpor
  • csipet sĂł

Hozzåvalók a krémhez

  • 500 g mascarpone
  • 1 dl tejszĂ­n
  • 3 db tojĂĄs
  • 1 cs vanĂ­liĂĄs cukor
  • 100 g cukor vagy ennek megfelelƑ Ă©desĂ­tƑ
  • fahĂ©j

Így kĂ©szĂ­tsd el!

1. A tĂ©sztĂĄhoz morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd adjuk hozzĂĄ a többi hozzĂĄvalĂłt, Ă©s gyĂșrjunk belƑle tĂ©sztĂĄt! A tĂ©sztĂĄt tegyĂŒk a hƱtƑszekrĂ©nybe pihenni!

2. Közben a szilvĂĄt magozzuk ki, fahĂ©jjal szĂłrjuk meg, Ă©s jĂłl keverjĂŒk össze!

3. 200 °C-ra melegĂ­tsĂŒk elƑ a sĂŒtƑt! A kivajazott, kilisztezett piteformĂĄba nyomkodjuk bele a tĂ©sztĂĄt, Ă©s 10 percig sĂŒssĂŒk elƑ!

4. AmĂ­g sĂŒl, keverjĂŒk össze a krĂ©m hozzĂĄvalĂłit! Az elƑsĂŒtött tĂ©sztĂĄnkra öntsĂŒk rĂĄ a krĂ©met, majd helyezzĂŒk rĂĄ a szilvĂĄkat, Ă©s kb. 50–60 percig sĂŒssĂŒk, amĂ­g mĂĄr nem folyik!

A cikk Ă©s a recept elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben SzabĂł Eszti segĂ­tett nekĂŒnk.

Képek: canva

search icon