Meatless Monday: a cékla feldobja a konyhatudományod!

Meatless Monday: a cékla feldobja a konyhatudományod!
Meatless Monday: a cékla feldobja a konyhatudományod!

Az őszi színek közé tökéletesen illik a tányérodra a cékla is. Kihagyhatatlan a húsmentes (és a nem húsmentes) étkezésből. Be is bizonyítjuk, hogy miért!

A cékla számos különleges étel alapja. Dekoratív színe feldobja az ételeket, beltartalmi értéke miatt pedig érdemes minél többet fogyasztani belőle. A Felelős Gasztrohőssel felgöngyölítjük, mit érdemes a céklából készíteni.

A cékla útja

A növényt már időszámításunk előtt 3000-ben is ismerték. Egyes legendák szerint Aphrodité szépségének megőrzése céljából fogyasztotta, más források arra utalnak, hogy Apollónnak ezzel áldoztak az ókori görögök. Itthon a 17. században terjedt el, étkezési céllal termelt fajtái pedig a 19–20. században jelentek meg. Ezekben az időkben használták orvosságként is fog- és fejfájás ellen, a főzetét pedig hashajtóként. 

céklák vágódeszka só bors fokhagyma
Lehet ezt nem szeretni?
Fotó: Canva

A céklából készült savanyúság nagyjából mindenkinek bejön, sütve viszont már jóval megosztóbb ez az édeskés–földes ízű zöldség. Gyökérzöldség lévén azt gondolhatnánk, hogy a répa rokona, a levelét megnézve azonban rájöhetünk, hogy közelebb áll a mángoldhoz vagy a spenóthoz.

A cékla a kertedben

A cékla bárhol könnyen termeszthető: ez hatalmas plusz pont a zöldségnek. Minden része ehető, tehát érdemes felhasználni a levelét és a szárát is.

Ősszel vagy tavasszal is ültetheted. Előbbi esetben a fagyok beállta előtt egy hónappal ültethető, a tél után érdemes megvárni a 10 °C-os talajhőmérsékletet. Közvetlenül magról termeszthető, és mivel elsősorban a gyökeréért fogyasztjuk, napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát.

Túl mélyre ne ültesd a magokat, kb. 2–3 cm-en már rendben lesznek! A növény teljes kifejlődéséig kb. 2 hónap telik el.

cékla ültetvény
A kertedben is remekül termesztheted a céklát.
Fotó: Canva

Miért edd rendszeresen?

Az interneten rákeresve a céklára számos cikket találunk, melyekben „superfood”-ként emlegetik. Sokféle jótékony hatást társítanak hozzá. Mi a Felelős Gasztrohőssel együtt azt valljuk, hogy minden alapanyag lehet „superfood”, a cékla is megérdemli ezt a címet. 

Igazi vitaminbomba, azonban egymagában semmilyen problémát nem old meg, nem az örök életet ígérő bölcsek köve. Ettől függetlenül érdemes ebből is – mint minden más hazai és szezonális gyümölcsből, zöldségből, magból, gabonából – bőven fogyasztani. A cékla például az egyik olyan zöldség, melynek magas vastartalmát a szervezetünk hasznosítani is képes. 

A vas mellett található benne jócskán ásványi anyag: például kalcium, foszfor, kálium, jód, mangán, magnézium. Vitaminból sincs benne hiány, tartalmaz C- és K-vitamint, valamint B-vitaminokat. 

Serkenti a méregtelenítési folyamatokat, egyes kutatások szerint javítja az állóképességet. A regenerálódást is segítheti, jó hatással van bőrünk egészségére, valamint a vérnyomásunkra is. 

cékla alma smoothie asztal
Smoothie formájában csodás tízórai lehet.
Fotó: Canva

Sütés, főzés: minden lehetséges!

Ha a földes ízt szeretnénk elkerülni, érdemes kisebb céklákat választani és nyersen salátában, gyümölcs-, illetve zöldségturmixban fogyasztani. 

Lereszelve lila káposztával, almával, lila hagymával, répával, citromos olívaolajjal leöntve isteni íz- és vitaminbomba készülhet belőle. A kelet-európai konyhában a cékla több hagyományos ételben is megtalálható, ilyen például a borscs vagy a céklakrémleves is. 

Sütőben sütve más őszi-téli zöldségekkel és egy kis fetasajttal gyors vacsorát kapunk. Sütve vagy főzve és pürésítve tehetjük rizottóba, gnocchiba, tésztára, hummuszba, fetasajttal keverve mártogatósba is, vagy akár kenhetjük egy őszi-téli pizzára is. 

Ha szeretnénk bármilyen tésztát – akár krumplis, akár friss vagy kelt változatot – feldobni, gyúrjuk bele a céklát a tésztába! Különleges színt adunk az ételnek, és plusz vitaminokat, ásványi anyagokat is. 

A céklának nemcsak a gumója, hanem a héja és a levele is felhasználható. A héját és a levelét is megsüthetjük csipsznek, a levelét emellett tehetjük turmixokba, salátákba, szendvicsekbe és pestóba is. A sós ételek mellett édeskés íze és viszonylag magas cukortartalma miatt sütikbe is tehetjük. 

Céklás zöldségfasírt

Hozzávalók

  • 1 nagy cékla
  • 2 db sárgarépa
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • pár kanál kölesliszt
  • só, bors
céklás fasírt zöldségek taco
A céklás fasírt tacóban is megállja a helyét.
Fotó: Canva

Így készítsd el!

A zöldségeket megpucoljuk, egy nagy tálba reszeljük, lesózzuk és bő félórát állni hagyjuk, hogy a levüket kiengedjék. Ezután jól kinyomkodjuk a felesleges nedvességet. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a köleslisztet, borsozzuk és jól összekeverjük. Ha túl nedves, még egy kis kölesliszttel tudjuk összefogatni. Megformázzuk a fasírtokat, és sütőben 200 °C-on fél óra alatt készre sütjük, de serpenyőben olajban sütve is elkészíthető.

Diós, céklás brownie

Hozzávalók

  • fél kg cékla főzve, ledarálva
  • 150 g darált dió
  • 2 db nagyobb tojás
  • 2 ek méz
  • 200 g 70%-os étcsoki
  • 2 ek karob- vagy kakaópor
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • 1 csipet só, chili ízlés szerint
céklás brownie
Édességként is érdemes kipróbálnod.
Fotó: Canva

Így készítsd el!

A csokoládét egy mikrózható tálba tördeljük, hozzáadjuk a mézet és az olajat, majd kb. fél perc alatt összemelegítjük, a mikróból kivéve krémesre keverjük és hűlni hagyjuk (melegen nem lehet a tojáshoz adni). A tojásokat felverjük habosra egy csipet sóval, hozzáadjuk a krémes csokoládét. A céklát, a kakaót vagy karobport és a diót összekeverjük, és a tojásos–csokis keverékhez adjuk. Ínyenceknek mehet bele egy kis chili paprika.

A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tűzálló edénybe öntjük, megszórhatjuk egy kis dióval is, és 10–15 perc alatt közepes lángon megsütjük. Akkor megfelelő, amikor még ragad a villára, de még nem hólyagosodik a tészta teteje. Picit hagyjuk állni szeletelés előtt. Ebben a süteményben a sok-sok egészséges hozzávaló mellett az a legzseniálisabb, hogy sosem szárad ki, még hidegen is krémes (de szilárd) marad. Őszi, esős hétvégéken, kuckózáshoz finom, egészséges és melengető édesség egy bögre meleg tea mellé.

Kiemelt kép: Canva

search icon