Hogyan készítsünk a tésztamaradékból süteményt?

Hogyan készítsünk a tésztamaradékból süteményt?
Hogyan készítsünk a tésztamaradékból süteményt?

A lokshen vagy tésztakugel egy zsidó tésztaétel, amelyet hagyományosan ünnepnapokon készítenek szélesmetéltből, és tojásból, túróból és tejfölből készült pudingból. Ez egy gyors egytálétel, de lehet belőle készíteni édes, telítő desszertet is, amivel felhasználhatjuk a főtt tészta maradékát.

Kugel

Ez az étel lehet sós is, de ez most egy édes változat, amivel falhasználhatjuk a maradékokat. Még másnap is finom, hidegen fogyasztva reggelire vagy felmelegítve egy tea mellé. A hűtőszekrényben akár öt napig is eláll, és sütőben vagy mikrohullámú sütőben újra felmelegíthető.

Hozzávalók

2 nagy tojás
100 g puha vaj, plusz extra a kenéshez
300 g tejföl és túró összesen
75 g barna cukor
½ teáskanál fahéj
¼ teáskanál tengeri só
450 g bármilyen maradék főtt tészta (azaz kb. 250 g száraztészta)
75g mazsola vagy más aszalt gyümölcs (pl. cseresznye, áfonya, apróra vágott sárgabarack)

A feltéthez (nem kötelező)
30-50 g kukoricapehely enyhén összetörve.
50 g pekándió, vagy más dióféle
1 evőkanál barna cukor
½ teáskanál fahéj
20 g olvasztott vaj

Egy nagy tálban verjük fel a tojásokat, a vajat, a tejföl és a túró keverékét, a barna cukrot, a fahéjat és a tengeri sót.

Keverjük bele a főtt tésztát és a mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt (pl. cseresznye, áfonya, apróra vágott sárgabarack). Egy kis, 20 cm x 20 cm-es sütőformát vagy tepsit kenjünk ki vajjal, majd töltsük meg a keverékkel.

A feltéthez keverjük össze az enyhén összetört kukoricapelyhet a dióval, barna cukorral, fahéjjal és olvasztott vajjal, majd szórjuk egyenletesen a tésztára, és 200C (180C, légkeverés) fokos sütőben süssük 35 percig, amíg megdermed. Melegen, hidegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Forrás (theguardian)

search icon