Dekoratív, finom és egészséges: a gomba beltéri termesztése

Dekoratív, finom és egészséges: a gomba beltéri termesztése
Dekoratív, finom és egészséges: a gomba beltéri termesztése

Szeptember végén rendezték meg Európa legnagyobb jövőfesztiválját, a Brain Bart, ahol megvitatták az emberiség jövőjét formáló legfontosabb kérdéseket. A fesztiválon két fiatal cégtulajdonos is bemutatta izgalmas találmányát, amellyel otthonunkban is könnyedén termeszthetünk friss, finom gombát. Schaffhauser Sámuellel, a Shrooly egyik alapítójával beszélgettük.  

Honnan jött a gombatermesztés ötlete?

Dáviddal körülbelül egy éve ismerhettük egymást, amikor mindketten egyre jobban elkezdtünk érdeklődni a gombák jótékony hatásai iránt. Éppen kissé bele voltunk fásulva a munkánkba, és szükségünk volt valamilyen boosterre, amivel jobban bírjuk a stresszt, könnyebben tudunk gondolkozni. Leginkább emiatt merültünk bele a gombák világába.

Emellett mindketten vidékről származunk, ahol természetes volt, hogy időnként erdőn-mezőn gombát szedünk. Ezzel együtt viszont szembesültünk azzal is, hogy sokan úgy nőnek fel, hogy a gombát elsősorban veszélyforrásnak tekintik, és csak a boltban kapható fajtákat ismerik.

Hogyan kezdődött maga a projekt?

Beszélgetéseink állandó témája volt, hogy jó lenne egy közös projektet, egy közös startupot csinálni. Ám rengeteg olyan – eleve halva született – ötlet merült fel, amelyek mögött nem volt olyan mély tartalom, amely igazán foglalkoztatott volna minket. A gombatermesztés ötlete azonban mindkettőnkben ott motoszkált, ezért elkezdtünk egy gombatermesztő gép kialakításán dolgozni. A fő motiváció az volt, hogy magas minőségű gombákat termesszünk magunknak, méghozzá automatizálva.

Hogyan fogtatok ehhez hozzá?

YouTube-videók alapján kezdtünk el forrasztgatni, 3D-ben tervezni és nyomtatni. Gombakultúrákkal foglalkoztunk, ami igen összetett témakör. A gombatermesztés azért nehéz folyamat, hogy mindennek sterilnek kell lennie. Egyébként a mai napig mindig tanulunk valami újat ezzel kapcsolatban.

Hogyan működik a berendezés?

A működése egyszerű, a gombáknak friss levegőt, megfelelő páratartalmat és fényt biztosítunk. A különböző fajtáknak ezekből eltérő mennyiségre van szükségük. Mi az eszközben ezt a három értéket tudjuk befolyásolni. Például a pecsétviaszgombát kétféleképpen is termeszthetjük, alacsony CO2-szint mellett a gomba kitányérosodik, magas CO2-szint hatására pedig agancsos formát növeszt.

A Shrooly-val gyerekjáték a gombatermesztés.

A gép mellé fejlesztettünk egy applikációt is, amellyel teljes lesz a felhasználói élmény, ezen keresztül tud a felhasználó plusz funkciókat előhívni, illetve a supportunkkal kommunikálni.

Mekkora helyet foglal ez a gép?

Ez egy mikrohullámú sütő nagyságú berendezés, amelyet a konyhában, a nappaliban vagy a lakás bármely más pontján is elhelyezhetünk.

Mennyire könnyű kezelni a Shrooly-t?

A fejlesztési folyamat egyik legfontosabb és a legtöbb erőfeszítést igénylő része az volt, hogy a felhasználók minél könnyebben, pár gombnyomással el tudják indítani a gépben a termesztést. A podokkal kapcsolatos fontos fázisok – például a sterilizálás, a gombakultúra-tenyésztés – nálunk történnek, a felhasználónak tényleg csak egy X-et kell vágni a gombakultúrával átszőtt pod tetejére, ezt betenni a gépbe, amely automatikusan elindítja a folyamatot.

Milyen gombák termeszthetők a Shrooly-ban?

Összesen körülbelül 300 kultiválható gombát ismerünk, ezek közül mi nagyjából 10–12-őt fogunk kínálni az embereknek. De amint időnk engedi, igyekszünk ezt a listát minél nagyobbra bővíteni. Emellett készítettünk egy olyan podot is, amelyben nincs semmilyen gombaltúra, így saját kultúrát is lehet bele telepíteni.

Ez a berendezés egyben lakásdekorációnak is kiváló.

Igen. Tekintettel arra, hogy a célunk az, hogy minél közelebb hozzuk a gombatermesztést az emberekhez, olyan eszközt terveztünk, amelyet szívesen tesznek be az otthonukba is. Azt akartuk, hogy ez minél dekoratívabb legyen, inkább lakáskiegészítő, mintsem konyhai gép, amelyet használat után elpakolunk. Sokszor kapunk is olyan visszajelzéseket, hogy milyen jó nézni, ahogyan nő a gomba a Shrooly-ban.

Mennyi idő alatt nőnek meg benne a gombák?

Ez változó, a gomba fajtától függ. A leggyakoribb gombafajták, amelyekkel kísérletezünk, illetve amelyeket szeretnénk biztosítani a Shrooly-hoz, 7–10 nap alatt fejlődnek ki. Ezek például a laskafajták, amelyeknek nagyon magas a víztartalma, ezért gyorsan tudnak nőni. Viszont vannak olyan gombák is, amelyeknek sokkal hosszabb, akár egy-másfél hónap a termesztési ideje. Ezek nyilván sokkal fásabb, taplósabb szerkezetű, nem gourmet gombák, hanem olyanok, amelyeket az egészségügyi hatásuk miatt fogyasztunk. Ezeket a felhasználás során le szoktuk darálni, és akár kávéhoz, akár teához adhatók.

A Shrooly a lakás dísze lehet.

Mekkora mennyiség fér el az eszközben?

Ez is gombafüggő. Alapvetően arra törekszünk, hogy minél több gombát lehessen szüretelni egy podból. Jelenleg az is fejlesztés alatt áll, hogy minél több tápanyagot bele tudjunk sűríteni egy podba, hogy aztán ebből minél több termést tudjon hozni a gomba. Arra fókuszáltunk, hogy egy személy a funkcionális gombákból annyit meg tudjon termelni magának, hogy az első termés naponta használt étrendkiegészítőként kitartson a következő szüretig.

Ha letermett egy gomba, újra lehet kezdeni a termesztést? Mi lesz a kiürült berendezés sorsa? 

A podból két termesztési ciklust lehet kihozni. Ha mindkettő lement, akkor a zacskótól eltekintve a pod teljes tartalma 100 százalékosan komposztálható, ez jót tesz a talajnak. A zacskó pedig újrahasznosítható.

A csomagjainkban havi két podot fogunk kínálni. Havi két pod, az négy hét, tehát négy ciklussal számolunk. Ennyi termesztést tud az ember lehozni egy havi használat során.

Mennyire lesz a fenntartható jövő része a beltéri növény- és gombatermesztés?

Szerintem már most is nagyon fontos szerepe van. Jelenleg még inkább csak hobbiként vagy egzotikumként tekintünk rá, de mivel évről évre egyre több ember költözik városba, valószínűleg hosszú távon más stratégiákat kell kitalálni az olyan élelmiszerek előállítására, amelyek csak rövid ideig tarthatók el.

Nektek melyik a kedvenc gombátok?

Szerintem Dávid nevében is beszélhetek, hogy mindkettőnk szerint a nagyszerű egészségügyi hatású süngomba az, amelyik az összes versenyző közül kiemelkedik. Számunkra is érezhető volt a különbség a bolti kapszula és a saját magunk által termesztett gomba hatása között.

Fotók és kiemelt kép: Shrooly

search icon