Dubaiban különleges technológiával termesztenek zöldségeket
Dubaiban különleges technológiával termesztenek zöldségeket

Az Egyesült Arab Emírségekben az első iFarm technológiát alkalmazó vertikális farmot Dubaiban hozták létre. A Mama Natura Greens márkanév alatt működő farm ultrafriss leveles zöldeket, mikrozöldeket, ehető virágokat és még sok mást állít elő.

Az új farm, melyet a finn iFarm, vertikális gazdálkodást fejlesztő vállalat épített, mindössze 30 perces autóútra fekszik Dubai központjától. A 784 m²-es ipari épületen átívelő Green Farm optimalizálja a helykihasználást a palánták és növények számára kialakított függőleges többszintes állványokkal.

Dubai legújabb vertikális farmjának épületinformációs (BIM) modellje:

A prémium kiskereskedelmi és a HoReCa szektor kiszolgálására összpontosítva a farm célja, hogy havonta több mint 3 tonna termést termeljen. Az ultrafriss zöldségeket és fűszernövényeket Dubai éttermeinek, szállodáinak és üdülőhelyeinek, valamint olyan kiskereskedelmi láncoknak szállítják majd, mint a Spinneys, a Geant, a Grandiose és a Carrefour.

Az Egyesült Arab Emírségek farmja a világon az első, amely az új iFarm Multigreens technológiával termeszt növényeket. Az iFarm Multigreens különféle növények termesztését teszi lehetővé ugyanazon a helyen: mikrozöldek, bébilevelek, többféle gyógynövényfajta, leveles zöldek és ehető virágok. Ez nagyon rugalmassá teszi a termelést, valamint azt is lehetővé teszi a gazdaság számára, hogy termékskáláját az üzleti célokhoz és a szezonalitáshoz igazítsa.

A fő különbség az iFarm Multigreens és más iFarm vertikális gazdálkodási technológiák között az alkalmazott hidroponikus rendszerben rejlik. A dubai farm az Flood & Drain rendszert használja, amely a tápoldatok időszakos elöntését és leeresztését foglalja magában.

Az Ebb & Flow fokozza a növényi gyökerek oxigénellátását, ami hatékonyabb táplálékfelvételt eredményez. Az új hidroponikus rendszer, a palánták nagyobb ültetési sűrűségével kombinálva, rekord terméshozamhoz vezetett a termőterület négyzetméterére vetítve. Az iFarm Multigreens technológiával a saláta 38 százalékkal több termést ad, mint a tőzegfarmokon, ahol más öntözési és ültetési módszert alkalmaznak

– magyarázta Nikolay Podvigin, az iFarm mezőgazdasági technológusa.

A gazdaság egyik terméke a mikrozöld. Ezek retek, brokkoli, vörös mustár és más növények csírái. A rövid növekedési ciklus miatt a mikrozöldek nagyon jövedelmezőek – mindössze 7-14 nappal az ültetés után takarítják be őket.


A bébilevelek és a leveles zöldek is helyet kapnak a függőleges többszintes állványokon. Tervezzük ehető virágok termesztését is – violákat és begóniát. Ebben a hónapban várható az első betakarítás a gazdaságban

– mondta Nikita Zubko, a Green Farm ügyvezető igazgatója.

A farmot az iFarm Growtune, egy „minden-az-egyben” IT-vezérelt farmmenedzsment szoftver kezeli. Tartalmaz növénynövekedési recepteket, állattenyésztési eszközöket, mezőgazdasági üzemi nyilvántartásokat és egyéb eszközöket, amelyekre a gazdálkodónak szüksége van ahhoz, hogy kiváló minőségű termést érjen el egy pontosan kiszámítható időkereten belül.

Az iFarm jelenleg is tárgyalásokat folytat az Egyesült Arab Emírségekben, további mezőgazdasági berendezéseket szállításáról.

(Magyar Mezőgazdaság)

search icon