Friss retek ősszel is: most vesd el a kertben!

Friss retek ősszel is: most vesd el a kertben!
Friss retek ősszel is: most vesd el a kertben!

A friss, roppanós hónapos retek a kora tavaszi szezon sztárja, ám ritkán gondolunk rá az őszi időszak jellemző zöldségeként. Pedig a rövid tenyészidejű retek kiválóan alkalmas őszi termesztésre is, ez esetben épp esedékes a magvetés!

Hosszú nappalos egynyári növények a zöldségeskertben

A retek termesztése hűvösebb évszakot feltételez. Már 2–3 fokon csírázásnak indul, így márciustól vethetjük szabad ég alá a magokat, és a sziklevelek megjelenését követően 1–2 hónap múlva fogyaszthatjuk is az ízletes terméseket. A klasszikus piros, gömb alakú gumó ezért az első kora tavaszi primőrzöldségünk, melynek a húsvéti asztalon is biztos helye van. Nyáron azonban – a napsütéses órák számának emelkedésével – a retek nem termeszthető eredményesen: a növény magszárba szökken, így ezen időszakban nélkülöznünk kell ezt a finom csemegét.

Nem csak tavasszal élvezheted a zsenge retkeket.
Kép: canva

A retekhez hasonló egynyári zöldségeink a spenót, a rukkola és a saláta, melyek nyáron hasonlóképp magszárba szökkennek, így kiskerti nevelésükről ebben az évszakban le kell mondanunk. Cserébe ősszel újfent ideális a környezet a növekedéshez, ehhez júliusban vagy augusztusban kell elvetnünk a magokat! Amennyiben szeretnénk friss zöldeket rágcsálni ősszel is, úgy a spenótot és a fejes salátát július végétől, a rukkolát és a retket pedig augusztus közepétől vethetjük újra ágyásainkba.

A hónapos retek másodvetésben

Ha nyáron veteményezünk, ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről száraz, meleg időben! A föld ilyenkor gyorsabban kiszárad, így a növény is több vizet igényel. Ennek hiányában a gumók pudvásodhatnak, túlzott öntözés hatására viszont megrepedhetnek. Másodvetéskor ügyeljünk arra, hogy a retket ne ültessük káposztafélék helyére, mert ezzel a jellemző kártevők esélyét növeljük. Társíthatjuk fejes salátával és spenóttal, és vethetjük ezek után. Bőségesen terem magaságyásban, de egy naposabb gangon cserépben vagy balkonládában is nevelhető.

Magaságyásban és balkonládában is működik.
Kép: canva

A hónapos retek házi kertben könnyen tartható zöldségféle. Kis területen is nagy hozammal kecsegtet, rövid tenyészideje miatt a türelmetlen hobbikertészek számára kifejezetten ajánlott. Tapasztalataim szerint a hónapos retek másodvetésben még hálásabb konyhakerti növényünk, mint tavaszi veteményként. Már nem kell tartanunk a gyors szárba szökkenéstől, a levelek kisebbek, zsengébbek maradnak, ugyanakkor a fiatal növénykék igen látványosan cseperednek, és ízletes gumókat nevelnek. Egyik fő kártevőjük, a káposztafélékre specializálódott földibolha már kevésbé aktív, így a kártétel is elenyésző a tavaszihoz képest.

Retek téli fogyasztásra

A klasszikus hónapos retken kívül számtalan őszi-téli termesztésre alkalmas, jól tárolható retekfajta létezik. Ezek jellemzően hosszabb (70–120 napos) tenyészidejű, nagyobb testű gyökérzöldségek, melyek magvetésének ideje augusztus elején érkezik el, így az első fagyokig betakaríthatók. Ismertebb változatai a müncheni sörretek és az erfurti fekete, utóbbi a tárolást is kiválóan viseli. Téli eltartása a pincében a gyökérzöldségekhez hasonlóan, nedves homok között történik.

A fekete retek is nagyon egészséges.
Kép: canva

Kis rásegítéssel a hónapos retek is „teleltethető”. Magaságyásban a kifejlett gumó az enyhébb teleket is átvészelheti, ebben az esetben szeptemberben veteményezünk. Ha szívesen kísérleteznénk vele, az ágyást letakarhatjuk üveggel vagy fóliával, és érdemes mulcsolnunk a növény körül a talajt. A szeptemberi vetésű reteknek a tél beállta előtt még lesz ideje kifejleszteni gumóit, így akár januárban is frissen fogyaszthatjuk a magaságyásunkból.  

Széles fajtaválaszték

A hónapos retkek közül is sokféléből válogathatunk. A hobbikertben legnépszerűbb fajtái a piros, szabályos gömb alakú saxa, a korai legjobb retek vagy az óriás vajretek, a hosszúkás francia reggeli, de találhatunk színes retekfajtákat vegyítő, igen dekoratív eredményt hozó magkeveréket is. A reteknek a gumóján kívül a levele is fogyasztható, télen pedig az ablakpárkányon nevelt retekmikrozöld nyújthat kárpótlást a hiányzó ízekért. A retek valójában ásványi sókban gazdag szuperélelmiszer, mely bármikor kéznél lehet egészségünk védelmében a nyirkos, őszi időben, és segíthet feltölteni szervezetünket a téli időszakra. Jótékony hatását és élvezeti értékét pedig leginkább úgy tudjuk kimaxolni, ha frissen a kertből kerül a tányérunkra.

Mikrozöldként is érdemes kihasználni.
Kép: canva

Kiemelt kép: canva

search icon