Együnk rukkolát! Szezonja van!
Együnk rukkolát! Szezonja van!

A káposztafélékkel áll rokonságában a Földközi-tenger vidékéről származó rukkola, melyet már az ókorban fogyasztottak. Azon felül, hogy remek íze van, számos fontos vitamin és ásványi anyag is található benne, így jól tesszük, ha követjük az ősök példáját!

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványi anyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma, hatására csökken a gyomorsav mennyisége, egyes kutatók szerint pedig az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet – áll a Tudatós Vásárlók cikkében.

Az ízletes salátanövény ezen felül szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét, a várandós anyáknál pedig mérsékli a rosszullét tüneteit. Mint írják, fogyasztása csökkentheti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást, magvainak illóolajtartalma pedig serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.

Talán ezért sem véletlen, hogy már az ókor óta fogyasztjuk. De vajon hogyan érdemes elkészíteni?

A rukkola íze a borséhoz és a mustáréhoz hasonlít leginkább (épp ezért, hivatalos magyar neve borsmustár), így elsősorban olyan ételekkel fogyaszthatjuk, melyekhez ezek ízei illenek. Bár leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk, remek kiegészítője a szendvicseknek, illik csirkéhez, halhoz, de akár pizzafeltét is lehet, hiszen a paradicsomos fogásokkal is jól kijön.

Ahogy a cikkben írják, más zöldségekkel vegyítve, olajban megpárolva tésztával, bulgurral is fogyaszthatjuk. Párolás, dinsztelés után spenótot is helyettesíthetünk rukkolával. A konkrét receptekért érdemes felkeresni a tudatosvasarlok.hu cikkét, de ajánlom Meatless Monday sorozatunk salátákkal foglalkozó részét is, melyben más különlegességekkel is megismerkedhetünk.

search icon