Próbáltál már mikrozöldeket termeszteni?
Próbáltál már mikrozöldeket termeszteni?

A csíráztatásról szinte mindenki hallott már, de egyre ismertebbek a mikrozöldek is. Ezek az apró növények nem mások, mint fiatal növényi hajtások. Termesztésük rendkívül egyszerű, cserébe pedig egy bő hét után már fogyaszthatjuk is a rendkívül magas beltartalmi értékkel bíró, teljesen bio, intenzív ízű zöldeket.

Hol termeszthetek?

A közelgő tavasz miatt egyre hosszabbak a nappalok. A mikrozöldeknek pedig bőségesen elég lehet az a fénymennyiség, amit az ablakpárkányon be tudnak gyűjteni. Semmilyen speciális megkötés nincs, szinte bárhol termeszthetők, ahol van némi természetes fény. Azoknak akiknél ebből hiány van, lehetőségük van direkt növénynevelésre szánt lámpákat beszerezni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Catherine Humphrys (@wildingsvegankitchen) által megosztott bejegyzés

Miben más mint csíráztatni?

A mikrozöldeknek semmi közük nincs a csírákhoz, azt leszámítva, hogy mindketten növények. Nagyjából úgy írhatjuk le a kettő közti különbséget, mintha a csírát egy fa gyökeréhez, a mikrozöldet pedig annak ágaihoz hasonlítjuk. A mikrozöldekhez szükség van valamilyen termőközegre amin növekedni tud, és jellemzően legalább 2-3-szor annyi időbe telik kifejlődésük, mint a csíráknak. Utóbbiakkal szemben azonban semmiféle mikrobiológiai veszélyt nem hordoznak (persze, ha egy nagyon picit odafigyelünk, a csírák sem).

Mire van szükségem a mikrozöldek termesztéshez?

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, mindenképp szükségünk van egy tálca szerű alkalmatosságra, amin vékonyan el tudjuk oszlatni a termőközegünket. Utóbbira a legalkalmasabb a kókuszrost, melyet kiszárított formában a legtöbb kertészetben megkapatunk.

Ha ez megvan, jöhetnek a magok: lényegében minden olyan növény, amelynek magját csíráztatásra használhatunk, alkalmas mikrozöldnek is, válasszunk egyéni ízlésünknek megfelelően.

Hogyan kell mikrozöldet termeszteni?

A termesztés lépéseit, a megfelelő magok kiválasztásától, a vetésen keresztül az aratásig, az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze. Jó kertészkedést!

search icon