Kerti kártevők ellen ezek a leghatékonyabb biomódszerek
Kerti kártevők ellen ezek a leghatékonyabb biomódszerek

Ha valaki vegyszermentesen szeretne kertészkedni, jó, ha megismer bizonyos bio kártevő-mentesítési módszereket.

Akár virágos-, akár zöldségeskertről van szó, előfordulhat, hogy kártevők jelennek meg benne, melyeknek az egyes növényrészek, illetve növénynedvek szolgálnak táplálékul. Ízlésük szerteágazó, lakomájuknak azonban sajnos a kert látja kárát.

A hazai kertekben arányaiban hasonló mennyiségű kártevővel kerülhetünk szembe, mint a világon bárhol, aminek egyszerűen az az oka, hogy ahol növény van, ott a növényen élősködő vagy a növényt táplálékforrásnak használó rovarok és egyéb élőlények is megjelennek.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a globalizált világunkban a különféle kártevők is könnyedén utazhatnak, így olyan kártékony rovarok is megjelenhetnek, melyek régebben az adott területen ismeretlenek voltak. Ilyen például a diót károsító nyugati dióburok-fúrólégy, az amerikai keleti cseresznyelégy vagy a pettyesszárnyú muslica, melyek más kontinensekről érkeztek hozzánk véletlenül behurcolva. A honos kártevők listája is igencsak hosszú, tetvek, legyek, különféle talajlakó rovarok, illetve a termést, leveleket fogyasztó fajok, mint cserebogarak, krumplibogarak vagy éppen csigák sorolhatók fel.

A kártevő-mentesítés első lépése a probléma felismerése és az illető kártevő beazonosítása.

A rovarok károkozása általában két nyomból állapítható meg. Az egyik magának a rovarnak a jelenléte. Más rovarok rágással okoznak kárt, ezek is egyszerűen azonosítható jelek, legtöbbször félköríves berágások vagy átlyukasztott levelek képében láthatóak. A csigák nem túl ügyesen fedik el jelenlétüket, hiszen útjukat jellegzetes nyálkacsík mutatja, a leveleken pedig szintén könnyen felismerhető a rágásuk. A rágcsálókkal ritkábban találkozni, inkább kisvárosi, falusi kertekben jellemző, hogy például nyúl, mezei pocok jelenik meg, de ide sorolható a vakond is, mely jóval gyakoribb vendég a kertekben.

Legyen bár csiga, rovar vagy épp vakond, minden kártevő eltávolítására létezik vegyszermentes módszer.

Ilyen a növényi alapanyagú permet vagy épp a fizikai akadály létesítése. A természetes permetszer összetételének köszönhetően űzi el a betolakodókat, utóbbi megoldás pedig abban gátolja meg őket, hogy eljussanak a növényekhez.

A rovarkártevők ellen bevált szer az erős csalántea, vagy az erjesztett csalánlé, hatékonynak bizonyulhat a fokhagymalé, a zsurlóból vagy a gyermekláncfűből készített permetszer. Ezeket gyakran, bőségesen kell kijuttatni az érintett növényekre, például szórófejes eszközzel.

A szódabikarbóna vizes oldatának gombaölő, rovarűző hatása van, a tetves növényeket pedig híg, szappanos oldattal lehet kezelni. Gyakran egy alapos, erős vízsugaras lemosás is segít eltávolítani a kártevőket, persze ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a kezelés ne okozzon nagyobb kárt, mint a kártevők.

A csigák ellen a fizikai akadályok a leghatásosabbak, a védendő növények köré arasznyi szélességben faforgács, tojáshéj, kőpor vagy kávézacc szórható ki, ezeken a csiga nem tud áthaladni, de ugyanilyen hatásos az alacsony, félarasznyi magas, fordított L alakú lemezkerítés.

A rágcsáló kisemlősök ellen a leghatékonyabb az erős, áthatolhatatlan kerítés, vásárolhatunk csapdákat, de bevethetők a természetes ellenségek, így a macska vagy a kutya is. A zsenge, fiatal fák törzsét műanyag hálóval védhetjük, ahogy a veteményre is teríthető vékony, könnyű plasztikháló, ami ráadásul számos bolhafélét, zöldséglegyet is távol tart – sorolja a téma szakértője, Megyeri Szabolcs kertész.

Szerencsés, hogy még a kert gyarapítása is segíthet abban, hogy a kártevők elkerüljék az ágyásokat. Csupán a megfelelő növényeket kell megválasztani, melyek olyan kémiai anyagokat bocsátanak ki, amelyek taszítják, elriasztják a kártevőket.

A kártevők elleni csatában bevethető növényeket két részre lehet osztani, egyes fajok elterelésként, csaliként működnek, míg a másik csoportba a riasztó hatással rendelkezők tartoznak. Utóbbiak közé sorolható a levendula, a sarkantyúka, a körömvirág, a fokhagyma, a rozmaring, a bazsalikom, a fehérüröm vagy a büdöske.

Mint az a felsorolásból kiolvasható, általában az erős illatanyaggal, aromával rendelkező növények válhatnak be, és főképpen a tetvek, földibolhák, gyümölcsmolyok, zöldségeket dézsmáló legyek ellen hatékonyak.

(Forrás: femina.hu – Kép: pexels.com)

search icon