Egyre több a kártevő, de egyre kevesebb a vegyszerezési lehetőség a gazdák szerint

A Bács-Kiskun megyei online portálon számol be arról, Pesti Gábor, növényvédelmi mérnök és Balla Ferenc kecskeméti őstermelő szerint nagy nehézségbe ütköznek a növényteremsztéssel foglalkozók, ha meg szeretnék védeni terményeiket a kártevő rovaroktól. Pesti Gábor úgy véli, hogy az EU szabályozások következtében, az utóbbi években jelentős mértékben beszűkült a növényvédelem mozgástere. Több általánosan használt, a méheket is kímélő szerek kivonása is elkezdődött, emellett bizonyos gombaölő és penész elleni szereket is az év végéig lehet csak használni. A szakember azért aggódik, mert kevés olyan készítmény van, amivel a forgalomból kivontakat pótolni lehet, különösen az agrár-környezetgazdálkodásban résztvevő gyümölcstermelők érzik ezt a problémát. 

Bizonytalan az egyik széles körben használt  hosszú hatástartamú, baktericid hatással is bíró, viszonylag olcsó gombaölő szer a mankoceb sorsa is. Az Európai Bizottság illetékes testülete nem tervezte megújítani a forgalmazási engedélyét a mankoceb tartalmú termékeknek, ám Európai Növényvédelmi Szövetség nyomására egyelőre visszavonták a javaslatot.

Balla Ferenc őstermelő igyekszik a gazdák azon félelmeit hangosítani, a klímaváltozás hatására erősödő kártevő rajzás és új fajok elleni védekezésre nem maradnak megfelelő termékek a piacon.

search icon