Aggasztó helyzet alakult ki a hazai diótermés körül
Aggasztó helyzet alakult ki a hazai diótermés körül

A hazai diótermés betakarítása lassan véget ér, a szüret előtti kilátásokhoz képest pedig nagymértékben romlott az összkép. Az évben eddig érkezett csapadékmennyiség ugyan hozzájárult a dió megfelelő méretének kialakulásához és a szemek kiteléséhez, de egyúttal a csonthéjas gyümölcsre veszélyes kórokozók elterjedését is elősegítette.

A tavalyi aszály ráadásul eléggé megviselte hazánk diófáinak kondícióját, így a gondosan végzett növényvédelem is hatástalannak bizonyult. Ezért a betakarítás kezdetén még közepesnek-jónak látszó termés bizony nem ritkán a vártnak csak 60-70%-a lett az országszerte meglehetősen vegyes képet mutató diósokban.

Fejér vármegyében közepes termést vártak, de gyenge lett

Az Agrárszektor a FruitVeB gyűjtése alapján úgy értesült, hogy a Fejér vármegyei diófákat a megszokott ültetvényi védekezések elvégzése ellenére is igencsak meggyötörték az idei bakteriális és gombás fertőzések. Az viszont jó hír, hogy a gyümölcs méretével nincs gond, ez pedig segítheti talán a külföldi exportot is, hiszen az európai piacokra tavasszal beáramló chilei dió kis méretével nem igazán vásároltatta magát. A magyar dió így akár keresett termék is lehet Európában.

Somogy vármegyében vegyes az összkép a termést illetően

A tavalyi aszály stresszhatása Somogy vármegyében is érezhető, ezért a betakarítás elején még jónak tűnő terméstől messze elmaradt a végül sikeresen be is takarított mennyiség. Habár egy-két olyan terület akad, ahol idén a diótermés kiváló volt, általánosságban a leszüretelt mennyiség nem érte el a vártat. A fákon található rengeteg szemből túl sok volt rossz és fertőzött.

Vas vármegyében egy kicsit jobb a helyzet

Vas vármegyének kevésbé problémás az idei év a diószüretet illetően, ugyanis az öntözött, nagyüzemi ültetvényeken fajtától függően kiváló termést is jegyezhettek. Alapvetően azonban itt is a jó és a közepes hozamok váltogatták egymást, ennek oka pedig szintén a gombás és bakteriális fertőzésekben keresendő. A nyugati országrészben viszont nem a termés mennyisége, inkább az alacsony értékesítési ár jelenti a problémát.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye termése a jó-közepes felé tendál

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már tavaly is jó-közepes termést takarítottak be dióból, ám ahol nem volt a fák tetejét is elérő, megfelelő növényvédelmi technológia, ott ezen a tájon is gondot okoztak a kórokozók. Váratlan ellenségként jelentkezett idén a gabonalégy is, de számottevő kárt nem sikerült tennie a dióültetvényeken. A vármegyében a dió beltartalmi értéke, minősége jó, a méret kifejezetten nagy, és az őszi, szárazabb időszakot követően nem kell küzdeni a túlzott vizesedéssel sem.

Békés vármegyében a legnagyobb a probléma

Részben a különböző kórokozók, részben az eleve rossz kötődés, részben pedig az itt-ott jelentkező fagykárok miatt Békés vármegyében a várt termésnek csupán a fele lesz előreláthatóan betakarítva. Az aszály hatása itt is jelentős, rengeteg a lombkoronákban a száraz ág, és bár a dió mérete jobb, mint a tavalyi termésé, legalább 20%-kal kisebb hozamok valószínűsíthetők idén még az előző évi, rossz terméshez képest is. Végleges eredményekről azonban majd csak november közepe-vége felé lehet beszélni.

Forrás: Agrárszektor
Kiemelt kép: Canva

search icon