Így kerüld el a fertőzéseket: ma van a kézmosás világnapja
Így kerüld el a fertőzéseket: ma van a kézmosás világnapja

Október 15 a kézmosás világnapja, amely arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy ez az egyszerű módszer az egyik leghatékonyabb eszköz a fertőzések megelőzésére.

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint a kézmosás a koronavírus világjárvány elleni védekezésben is kiemelt szerepet kap. Nagyon nem mindegy azonban, hogy miként mosunk kezet. A hatékony kézmosás hat lépésből álló módszerét a WHO dolgozta ki, az alábbi videó alapján pedig bárki elsajátíthatja azt.

Az egyetem névadója, Semmelweis Ignác a világ egyik legismertebb magyar orvosa vezette be a klórvizes kézmosást, amellyel drámaian lecsökkent a gyermekágyi láz okozta halálozás, ezért is nevezik az „anyák megmentőjének”.

A helyes kézmosás 6 lépésből álló menete:

  1. Meleg vízben, szappanozzuk be a tenyereinket, alaposan felhabosítva és eloszlatva a szappant.
  2. A kézhátakat is dörzsöljük be mindkét oldalon.
  3. Az ujjak közét igyekezzünk minél alaposabban megmosni, először úgy, hogy a tenyerünk néz egymás felé, majd mindkét oldalon úgy, hogy az egyik tenyér a másik kézhát fölé néz, majd a másik oldalon fordítva ugyanezt megismételjük.
  4. Az ujjak hátoldalát igyekszünk minél alaposabban megmosni, előbb az egyik, majd a másik oldalon.
  5. A hüvelyujjunkra külön figyelmet kell fordítani, mert nagyon könnyű kifelejteni a kézmosásból.
  6. Az ujjbegyeinket még egyszer megforgatjuk a tenyerünkben, és ezzel a körmünk alját is igyekezzünk minél jobban megtisztítani. Kézmosás végén lehetőleg papírtörlővel töröljünk teljesen szárazra kezünket és a használt papírtörlővel zárjuk el a csaptelepet, tiszta kézzel ne érjünk hozzá a csaphoz.

(Semmelweis Egyetem)

search icon