Baktériumok termelhetnek áramot

Baktériumok termelhetnek áramot
Baktériumok termelhetnek áramot

Az energiatermelés, ami közben még meg is tisztítja a környezetet az üvegházhatású gázoktól, baktériumok segítségével valósítható meg. Egy új publikációban a Radboud Egyetem mikrobiológusai bebizonyították, hogy a laboratóriumban már lehetséges metánfogyasztó baktériumokat energiatermelésre bírni.

A Candidatus Methanoperedens nevű baktérium metánt használ a növekedéshez, és természetes módon édesvizekben, például árkokban és tavakban fordul elő. A baktériumok főként olyan helyeken élnek, ahol a felszíni és a talajvíz nitrogénnel szennyezett, mivel a metán lebontásához nitrátra van szükségük.

A kutatók eredetileg a mikroorganizmusban zajló átalakulási folyamatokról akartak többet megtudni. Emellett arra is kíváncsiak voltak, hogy vajon lehet-e vele energiát termelni.

Ez a kutatás nagyon hasznos lehet az energiaszektor számára” – mondja Cornelia Welte mikrobiológus és szerző. „A jelenlegi biogáz-berendezésekben a metánt mikroorganizmusok állítják elő, majd elégetik, és ez hajt meg egy turbinát, így áramot termelve. A biogáznak kevesebb, mint a fele alakul át energiává, és ez a maximálisan elérhető kapacitás. Azt szeretnénk felmérni, hogy a baktériumok segítségével lehet-e ennél jobb teljesítményt elérni„.

Forrás (enn.com)

search icon