Viszlát, influenza!
Viszlát, influenza!

Az egyik legtermészetesebb elixír. Különleges tápanyagokat tartalmaz, igazi immunerősítő, és több olyan vitamin található benne, amelyekkel megelőzhető számos légzőszervi megbetegedés, illetve a jelenlegi influenzás időszakban remek orvosság is lehet. Íme, a nagy gyógyító, a méz.

Bolgár kutatók 18000 páciensen végeztek vizsgálatot a méz légzőszervi megbetegedésekre való hatásával kapcsolatban. Vizsgálatukból kiderül, hogy hatásos krónikus tüdőgyulladás, asztmás hörghurut, krónikus és allergiás arcüreg- és homloküreg-gyulladás esetén, valamint kiváló gyógyszere a megfázásnak, az influenzának, a fertőzéseknek, és támogatja az általánosan legyengült immunrendszert. Míg a cukor teljesen blokkolja az immunrendszer működését, a jó minőségű méz beindítja és erősíti azt.

Egy tál méz.
A méheknek köszönhetően a méz az egyik legtermészetesebb édes élelmiszer.

Orrdugulás, homloküreg-gyulladás

Orrdugulás és homloküreg-gyulladás ellen a népi gyógyászat a lépesmézet ajánlja. Dr. D. C. Jarvis híres gyűjteményében, A méz és más természetes készítmények című könyvben lépesméz fogyasztását javasolja orrdugulás ellen. Ha ezt a gyógyító eljárást alkalmazzuk, fontos tudni, hogy a lépet fedő viaszréteg rágcsálása az, ami a kezelésben lényeges. Orrdugulás esetén párperces rágcsálást javasol, amit naponta legalább egyszer kell végezni mindaddig, míg a tünetek fennállnak.

lépesméz
A lépesméz „csomagolásáról” a méhek gondoskodnak.

Torokfájás, meghűlés

A klasszikus megfázásra bármelyik méz jó választásnak bizonyul, de a szakértők az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek. Torokfájásra a napraforgóméz a legjobb választás, ugyanis kitisztítja a torkot, az akác- és a repceméz pedig fertőtlenítő hatása révén szintén gyógyító hatású lehet ilyen esetekben. Megfázás idején orrdugulás ellen egy evőkanálnyi mézet oldjunk fel egy kisebb lábos vízben, és inhaláljunk vele törölköző alatt! Igazán hatékony gyógymód!

Méz alapú házi immunerősítők

Végezetül pedig íme, egy recept, amely sokaknak segíthet a megfázás enyhítésében.

Méz, citrom, fokhagyma, gyömbér és almaecet: ezek a legtöbb házi készítmény alkotóelemei. A méz – mint édes oldószer – elnyomja az erős ízeket, és segít a hatóanyagok kioldásában. Ezért a legtöbb recept több órán vagy napon keresztül javasolja a készítmény érlelését.

Hozzávalók:

  • 1/2 pohár frissen facsart citromlé,
  • 1/2 pohár gyömbérlé vagy 4–5 cm-es friss gyömbér,
  • 25 gerezd fokhagyma,
  • 1 pohár természetes méz.

Keverjük össze a citrom– és a gyömbérlevet, ha gyömbért használunk, akkor pépesítsük! A fokhagymagerezdeket passzírozzuk át, vagy turmixgépben krémesítsük, keverjük össze a levekkel! A masszára öntsük rá a mézet, és a készítményt üvegedényben, hűtőben tároljuk! A reggeli étkezés előtt napi egy teáskanálnyit fogyasszunk belőle!

A gyömbérben, a citromban és a fokhagymában lévő illóolajok felszabadítják a légutat, ezenkívül baktériumölő hatásuk is ismert. A készítmény áldásos hatással van a vércukorra és a koleszterinszintre is. A mézfogyasztás hazai népszerűsítésére az idei Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expó is remek alkalmat biztosított. A kiállítók közül számos méhész bemutathatta egészséges, és természetes alapanyagokból készített termékeit.

A méz tehát számos légúti megbetegedésre pozitív hatást gyakorol, és segíthet a megelőzésben is, azonban ha a betegség tünetei tartós ideig fennállnak, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni.

Fotók: Canva

search icon