Ausztria természeti kincsei, avagy tavak, folyók, szurdokok és nemzeti parkok ölelésében
Ausztria természeti kincsei, avagy tavak, folyók, szurdokok és nemzeti parkok ölelésében

Ausztria a hegyek, erdők és alpesi legelők országa. A méltán híres természeti környezet azonban számos olyan kevésbé ismert gyöngyszemet is tartogat, amelyet mindenképp érdemes felkeresni az aktív kikapcsolódásra vágyóknak. Osztrák természeti körképünkben a Gesäuse Nemzeti Park, a Millstatti-tó, az Iseltrail, az Attersee, valamint a Rába-szurdok megannyi szépségét és különlegességét szedtük csokorba. Ezek a csodálatos tájegységek az őszi kirándulásokhoz és a hosszú hétvégékhez is feltöltő pihenést jelenthetnek.

Gesäuse Nemzeti Park

A Gesäuse Nemzeti Park Stájerország északi részén található, az Enns folyó völgyében. Ausztria hatodik, egyben legfiatalabb nemzeti parkjának nevét az Enns adta, a Gesäuse zúgást jelent. Méretét tekintve ez az ország harmadik legnagyobb nemzeti parkja.

Gesäuse Nemzeti Park
A Gesäuse Nemzeti Park természeti kincsekben igen gazdag.

A Gesäuse Nemzeti Parkra a fajok rendkívüli gazdagsága jellemző, ami különböző okokra vezethető vissza. Ezek közül nagyon fontos a talaj szerepe, hiszen a mészköves talaj tápanyagokban lényegesen gazdagabb, mint a szilikátos. Az erdővel borított zöld hegyekkel szemben a látszólag kihalt fehér sziklákon is fajok sokasága él. A talaj mellett a szintkülönbség is fontos szerepet játszik, hiszen a nemzeti parkban rendkívül kis területen a sík vidéki és nivális régió kivételével valamennyi magassági öv megtalálható. A növényzet a talaj összetételétől, a széliránytól, a tengerszint feletti magasságtól, a hőmérséklettől és a napsugárzástól függően változik, különösen éles az eltérés az északi és a déli lejtők között. A park valamennyi állat- és növényfaja védett.

Kiemelkedő és látványos a Gesäuse bejárata, ahol az eddig még nyugodt folyású Enns vadvízzé válik, és nagy robajjal zubog át a meredek sziklafalak között. A nemzeti parkban 2000 méter magas hegyek, termékeny völgyek és napsütötte alpesi fennsíkok váltogatják egymást. A régió látképét az Enns és a Salza folyók, valamint számtalan vízesés és a végtelennek tűnő sziklafal határozza meg.

A különböző életterek – a víz, az erdő, az alpesi legelő és a szikla – szoros kapcsolatban állnak az Admonti apátsággal, a Gesäuse Nemzeti Park kulturális és lelki központjával. Kiemelendő, hogy az Admonti apátságban található a világ legnagyobb kolostori könyvtára.

A Gesäuse Nemzeti Park egyik legizgalmasabb látnivalója a „Weidendom” (Fűzfadóm) élmény- és kutatóközpont, amely kiváló családi szórakozóhely. A „Weidendom”-nak és a körülötte kialakított parknak számtalan funkciója van, egy kalandos túrázás végállomása vagy akár a természetben elköltött piknik kiindulópontja is lehet. Miközben egyesek a talaj és a vizek fantasztikus és lenyűgöző mikrovilágában merülnek el, addig mások a nyugalom oázisaként zárják szívükbe a nemzeti park élményközpontját.

Gesäuse Nemzeti Park
Ausztria hatodik, egyben legfiatalabb nemzeti parkjának nevét az Enns adta, a Gesäuse zúgást jelent.

A „Weidendom” közelében számos kiváló családi túraútvonal is található, mint amilyen a palfaui Wasserloch-szurdokba vezető út. A gyalogos túrát kedvelőknek a „Gesäuse Hütten” is nagyszerű választás lehet, amely végigkanyarog az egész nemzeti parkon, és a szomszédos Eisenwurzen Natúrparkba is eljuthatunk rajta. A gyalogosan kirándulók mellett a kerékpárosokra is egyedülállóan gazdag választék vár. Itt vezet keresztül az Enns-kerékpárút, ezért (is) kedvelt terület a hegyikerékpárosok körében a Gesäuse. A kalandvágyók számára pedig az Enns és a Salza folyón kajak- és raftingtúrák, illetve a magasban kötélpályák kínálkoznak.

Millstatti-tó

A Millstatti-tó 12 kilométeres hosszával és majd másfél kilométeres szélességével Karintia második legnagyobb tava. A tartomány nyugati részén, a tengerszint felett 600 méter magasan fekszik, 141 méteres mélységével pedig Karintia legmélyebb tavának számít. A víz hőmérséklete a meleg nyárban akár a 20–25 °Celsius-fokot is elérheti. A tavat erdővel borított hegyek veszik körül, a Dráva völgyétől alacsony dombvonulat választja el, tőle északra pedig a csaknem 3000 méterig felnyúló Reiseckgruppe havas, gleccseres vidéke határolja. Maga a tó is egy jégkori gleccserfolyó ágya. Éghajlata enyhe, a hegyek védik a szelektől, így a vitorlázósport – bár nagyon népszerű – körülményesebb itt, mint a szomszéd tavakon.

Millstatti-tó
A Millstatti-tó Karintia második legnagyobb tava.

A Millstatti-tó vonzáskörzetéhez nyolc település tartozik, amelyek a Millstatti-tó partján magasodva ágyazódnak a karintiai hegyvilágba: Spittal an der Drau, Seeboden, Millstatt, Döbriach/Radenthein, Fresach, Ferndorf, Baldramsdorf és Lendorf. A tó körüli települések közül kiemelkedik a névadó Milstatt, a karintiai tóvidék egyik legszebb települése. Az északi partszakasz közepe táján 600 méter magasan, egy kis földnyelven fekszik. Keresett alpesi fürdőhely, s mellette nyári-téli hegyi túrák, sportok központja. A történelmi értékű település hírnevét az 1070-ben alapított bencés kolostorról kapta.

A Millstätter Alpokban tett séta nemcsak álomszerű kilátást nyújt a látogatónak a Millstätter See-re és a környező hegyekre, de gránátokkal is a „megajándékozza” az arra járókat. A Millstätter Alpokban található ugyanis az Alpok legnagyobb gránátlelőhelye, amely a túrázókat gyakran indítja „kincsvadászatra” a Millstätter See körül.

Iseltrail (Isel folyó völgye)

Kevés olyan háborítatlan, de mégis bejárható hely van a világon, mint amilyen az Iseltrail, amely egy gyönyörű túraútvonal Kelet-Tirolban. Az útvonal, amelyet 2020 júliusában nyitottak meg a túrázók előtt, az Isel folyót követi végig, amely az Alpok leghosszabb szabadon folyó gleccserfolyója.

Az Iseltrail egy 73 kilométeres túraút. A kelet-tiroli Lienzből, a napfény városából indul, és az egyre vadabbá váló Isel folyó mentén kapaszkodik fel a magashegyi Umbal-gleccserhez. A ponthoz, ahol a jégből víz lesz. Az öt szakaszon egészen eltérő világok tárulnak fel a túrázók előtt: napsütötte völgyek, festői falvak, meseszerű erdők, lélegzetelállító vízesések és nem utolsósorban egy lenyűgöző gleccser.

Iseltrail
Az Iseltrail öt szakaszán egészen eltérő világok tárulnak fel a túrázók előtt.

Különösen az első három szakasz alkalmas arra, hogy családok és kezdők is megtegyék az utat, amely során valóban a természet adta kincsek sokaságával gazdagodhat a túrázó. Ez a csodálatos élőhely otthont kínál számos veszélyeztetett állatnak és növénynek. Többek között ezért is nevezték el a folyót és annak partvidékeit európai védett területnek. Az Iseltrailen történő túrázáshoz a májustól szeptemberig tartó időszak az ideális.

Attersee

Az Attersee (más néven Kammersee) Ausztria legnagyobb tava. Bár a Boden-tó és a Fertő-tó nagyobb, de ezek csak részben fekszenek az ország területén. A Felső-Ausztria nyugati részén, a Salzkammergut régióban fekvő tó a nyári hónapokban igazi vízisport-paradicsommá változik. Az Attersee kristálytiszta vizében 20 méter mélységig is le lehet látni, ezért az édesvízi búvárok méltán közkedvelt tava és az osztrák búvársport központja.

Attersee
Az Attersee az osztrák búvársport központja.

A víz felszínén is számos sportág várja a fizikai kihívásokat keresőket. Az Attersee a vízisí, a halászat, a szörf, a vitorlázás és nem utolsósorban a parasailing paradicsoma. A sportélet szárazabb módjai – amilyen a hegymászás, a kerékpározás, a kirándulás, a lovaglás, a golf és a tenisz – teszik még teljesebbé az attersee-i aktív kikapcsolódás palettáját.

Az Attersee-t és környékét mindenképp érdemes hajóval vagy csónakkal is felfedezni. A művészetek kedvelői egészen biztosan örömmel ismerkednek meg a „Klimt az Attersee-nél” mottójú útvonallal, ahol megtudhatják, hogy a művész a képei révén hogyan érzékeltette és jelenítette meg a tó egyedülálló természeti környezetét és hangulatát.

Attersee
Az Attersee, Ausztria legnagyobb tava.

Rába-szurdok

Ausztria leghosszabb bejárható szurdoka a Raabklamm, azaz a Rába-szurdok. A csodálatos természeti, vizes és túraparadicsom két részből áll, összesen 17 kilométer hosszú.

A Nagy-Rába-szurdok (Grosse Raabklamm) a Rába kelet-stájerországi felső szakaszának kereken 10 kilométeres, több helyen hatalmas sziklafalak között haladó, végig kitűnően járható folyóvölgye. Az Arzbergtől Mortantschig tartó, szigorúan védett szurdok végigjárása felejthetetlen élmény. A közvetlenül a folyó mentén kialakított útvonal kitűnően jelzett és ki van építve. Néhol nagyon kalandos. A sziklafalra erősített fajárdák, lépcsősorok, több helyen kötéllel biztosított, sziklás ösvények és kényelmes sétautak váltják egymást.

A Nagy-Rába-szurdok természetvédelmi terület, állat- és növényvilága igen gazdag. A ragadozó madarak életteret találnak itt maguknak, de több kisebb erdei énekesmadár is lakik az erdő sűrűjében. Számos különleges rovarnak, bogárnak és pillangónak is otthont ad az erdő, de a szurdokban gyakran lehet találkozni szalamandrával, jégmadárral, uhuval és havasi cincérrel is. Különleges növényekben és virágokban is bővelkedik ez a vidék. Egy túra során a farkasölő sisakvirág, a turbánliliom, a farkasboroszlán vagy akár a ciklámen is az utunkba kerülhet.

A Kis-Rába-szurdok (Kleine Raabklamm) a folyó kelet-stájerországi, felső szakaszának 7 kilométeres összeszűkült völgye. A kissé feljebb található nagytestvérhez képest jóval szelídebb. Idilli partján kényelmesen végig lehet sétálni. A Jägerwirt fogadó mellől változatos körtúrára lehet indulni, melyen a csodaszép szurdok nagy része bejárható. Családoknak és kezdő túrázóknak is ajánlott kirándulni a Kis-Rába-szurdokban, főleg a csekély szintemelkedés és a mindössze 4 órás túraút miatt. A Rába-szurdok nyáron mutatja igazi fényét, amikor minden zöld, a folyó vízállása magas, és az élővilág is együtt él a tájjal.

Érdemes tehát ellátogatni valamennyi helyszínre és megcsodálni Ausztria természeti kincseinek gazdag sokszínűségét. Az őszi Ausztria hangulata és varázsa mindenki számára maradandó élményeket és feltöltő pihenést adhat.

Képek: views.austria.info

(austria.info)

search icon