Fenntartható turizmus – Az sem mindegy, miben túrázol
Fenntartható turizmus – Az sem mindegy, miben túrázol

A kikapcsolódásnak egyre népszerűbb módja az ökoturizmus, a túrázás és a természetben való kikapcsolódás újra reneszánszát éli. De ha szeretsz a természetben lenni, érdemes felszerelésben is környezetbarátot választani.

Mi az az ökoturizmus?

A Természetvédelmi Világszövetség definíciója az ökoturizmusról:

Az ökológiai turizmus, vagy ökoturizmus a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a viszonylag zavartalan természeti területeken, azok természeti, valamint jelen és múltbeli kulturális értékeinek élvezete és értékelése céljából, úgy, hogy kíméli azokat a látogatás hatásainak mérséklésével, valamint a helyi népesség társadalmi, gazdasági előnyökhöz való juttatásával.

Ökoturizmus alapelvei:

  • természeti területre irányul
  • odafigyel, hogy a turisták a környezetre, kultúrára ne legyenek negatív hatással
  • hozzájárul a helyi értékeknek a megőrzéséhez
  • igen komplex fogalom, amely többet jelent a természetjárásnál, vagy a gyalogos turizmusnál

A felszerelésed is legyen fenntartható

Az idén 25 éves Kilimanjaro széles körben gyárt sportoláshoz, outdoor tevékenységekhez és túrázáshoz felszereléseket. Idén pedig még inkább a fenntarthatóság mögé állt, és piacra dobta Get Green kollekcióját, melynek termékei fenntarthatóbbak és kisebb környezeti lábnyommal rendelkeznek. A Get Green kollekció a további Kilimanjaro termékek mellett megtalálható a Hervis üzleteiben.

A kollekciókkal szembeni elvárás már nem csak a magas minőség és a divatosság, hanem az is, hogy a termékeket a társadalmi elvárásoknak megfelelően, fairtrade módon gyártsák. Ezen felül további igény a funkciós ruházat esetében, hogy légáteresztő, vízlepergető, szélálló és kényelmes legyen. A sportolók így nem érzik magukat lekorlátozva edzés közben és a legmagasabb teljesítményt tudják nyújtani.

Épp ezért a Hervis a Get Green termékcsaládban csak fenntartható anyagokkal gyártott termékeket értékesít. A Kilimanjaro márka termékein ezt speciális címkék jelzik.

Mitől lesz fenntartható egy sportruházat?

A Kilimanjaro márka gyártásakor a Hervis külön figyelmet fordít arra, hogy újrahasznosított vagy természetes anyagokat alkalmazzon, amelyek nem csak alternatívát jelentenek a mesterségesen előállított, műszálas anyagokkal szemben, hanem egyéb kedvező tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Coffee Finish
Az anyagokat újrahasznosított kávézaccal mossák át, mely UV-védelmet biztosít, légáteresztővé teszi, és gyorsabban szárad tőle az anyag, mindemellett antibakteriális hatású, így a kellemetlen szagok ellen is hasznos.

Merinói gyapjú
„no-mulesing” forrásból származó Merinói gyapjút használnak. (A „mulesing” egy ma is használatos módszer, amikor a gyapjúért tartott birkákat fiatal korukban a jobb szövetminőség miatt feneküknél megcsonkítják.)

Organikus pamut
A felhasznált bio-pamut anyagokat mérgező műtrágya és egyéb permetszerek nélkül termesztik.

Újrahasznosított poliészter
A poliészter anyagokhoz PET palackokból és műanyag hálókból készült újrahasznosított műanyagot használnak. Így csökken a felhasznált energia mennyisége, kevesebb káros alapanyag kerül előállításra, és csökken a szemét mennyisége is.

Műselyem
A lyocell (más néven műselyem) egy innovatív, fenntartható anyag, ami gyorsan növekvő fákból (mint amilyen az eukaliptusz vagy a bükk) nyert cellulózból készül. Ezek a fák fenntartható ültetvények részei. A környezetbarát műselyem olyan puha, mint a pamut, de kétszer annyi nedvességet képes magába szívni.

PFC-mentes
A PFC egy kártékony vegyület, melyet sűrűn használnak outdoor ruháknál a víztaszítás eléréséhez. A Get Green családnál használt membrános technika hatásfokban nem tér el, de nem tartalmaz mérgező PFC vegyületeket.

search icon