Fenntartható viselkedés a nyári Ausztriában

Fenntartható viselkedés a nyári Ausztriában
Fenntartható viselkedés a nyári Ausztriában

Ausztria – mint üdülési célpont – biztosítja számunkra az érintetlen természetet és a kristálytiszta vizeket. A fenntartható utazás ezért azt is jelenti, hogy tisztelettel és megfontoltan fedezzük fel az értékes természeti tájakat.

A hegyek országa, a tavak országa, a vendégszeretet országa: akárcsak a természetnek, Ausztriának mint közkedvelt üdülőhelynek is odafigyelésre és gondoskodásra van szüksége, ha tiszta vízről, tiszta levegőről vagy más természeti erőforrásról van szó. Ausztria természeti kincsekben egyedülállóan gazdag, ezért megőrzéséhez kellő felelősségtudatra van szükség, valamint számos konkrét intézkedésre, melyek a természet javát szolgálhatják a nyári üdülés során is.

Ausztria nyáron is számtalan kikapcsolódási lehetőséget tartogat.
Fotó: https://views.austria.info/

Erdő- és hegykultúra

Ausztria Európa erdőben egyik leggazdagabb országa, területének csaknem 50 százalékát fák borítják. Az erdőknek amellett, hogy nyugtató és regeneráló hatásúak, számos további, a környezet és az állatok számára is előnyös tulajdonságuk van. A hegyek, erdők és alpesi legelők Ausztria gyöngyszemei, ezért is fontos megóvnunk őket, legyen szó rövidebb kirándulásról vagy egy hosszabb, többnapos túráról.

Kisebb-nagyobb túrákat is betervezhetünk.
Fotó: https://views.austria.info/

Fontos, hogy mindent, amit magunkkal vittünk az erdőbe vagy a hegyre, őrizzünk meg, s csak az indulás helyén váljunk meg tőlük. Minden elhasznált, felesleges dolgot helyezzünk szelektív hulladékgyűjtőbe! Ilyen „túrakiegészítők” általában a zsebkendők, az uzsonnászacskók, a vizes- és üdítőspalackok és a különböző műanyagok. Nem árt tudni, hogy a számunkra fontos útitársak mind-mind hosszú évszázadok alatt lebomló anyagok.

Szintén fontos, hogy az erdőben, a hegyen élő állatokra is tekintettel legyünk, és ne felejtsük el, hogy ők a házigazdák, mi pedig csak vendégek vagyunk! A kijelölt túraútvonalat kövessük! Az erdő talaja élő kozmosz sok fiatal fával, növényekkel, rovarokkal és kisállatokkal. Mindegyiküknek megvan a maga helye az ökoszisztémában. Ha a kijelölt ösvényen maradunk, nem tapossuk le vagy károsítjuk meg az élő természetet.

Túrázás során tartsuk szem előtt a természeti értékek védelmét is!
Fotó: https://views.austria.info/

Kiemelendő, hogy ne gyújtsunk tüzet. A statisztikák szerint a legtöbb erdőtüzet emberi mulasztás okozza. Az erdőben ezért szigorúan tilos a tábortűzrakás és a dohányzás is. Ezért tüzet csak az erre kijelölt helyen rakjunk!

A családi, baráti nyaralásból a társállatok sem maradhatnak ki. Ha négylábú barátunkkal indulunk túrázni, mindig legyen rajta póráz! Ha az erdőben szabadon engedjük kutyánkat, feléledhet benne a vadászösztön, ez rá is veszélyt jelenthet.

És egy talán íratlan, de figyelemreméltó felhívás: óvjuk a természet csendjét! Az erdei állatok háborítatlanul szeretnek élni. A zaj stresszt jelent számukra, ami kibillenti őket a megszokott, természetes közegükből. Nem beszélve arról, hogy a csendesebb kirándulás ránk, emberekre is jótékonyan hathat, és sokkal több természeti csodát fedezhetünk fel éber, ám halkabb viselkedéssel.

Nyári merítkezés a vizek birodalmában

Kristálytiszta vizű fürdőtavak a lenyűgöző alpesi táj ölelésében. Talán így lehetne legjobban leírni egy klasszikus tóparti nyarat Ausztriában. A tavak, vízpartok fenntartható üdülési szokásaihoz hozzátartozik, hogy a kijelölt fürdőzési szakaszokon és ezeken kívül is betartjuk az általános szabályokat.

Óvjuk a tavak élővilágát!
Fotó: https://views.austria.info/

Ausztriai nyaralásunk során fontos, hogy csak az úszásra kijelölt és megtisztított partszakaszokat használjuk. Úszás előtt hagyjuk, hogy a naptej kellőképpen beszívódjon a bőrünkbe, ezzel megelőzzük, hogy a napolaj beszennyezze a vizet. A fürdőtavat ne használjuk mellékhelyiségnek! Figyeljünk arra, hogy ne hagyjunk hulladékot sem a vízben, sem a tó partján! A halakat és a vízimadarakat pedig ne etessük, mert az ételmaradék tápanyagtöbbletet okoz az élővizekben.

Óvjuk az ivóvizet!

Nyaralásunk során gondoljunk az éltető ivóvízre is, és óvjuk meg a vízkörforgást a szennyeződésektől! Ezért ne az út szélén mossuk le az autónkat, hanem inkább a helyi önkiszolgáló autómosóban! Figyeljünk továbbá arra is, hogy a tó melletti kempingezés során megmaradt ételmaradékokat, a használt olajat és a higiéniai cikkeket a kijelölt hulladékgyűjtő pontokon dobjuk ki!

A környezetvédelmi útmutatások betartásával a természetben töltött nyaralásunk közben minimalizálhatjuk a karbonlábnyomunkat is, így valóban megőrizhetjük Ausztria csodáit.

Képek: https://views.austria.info/

search icon